Versatel « Terug naar discussie overzicht

Nieuw IRIS Advies...

12 Posts
[verwijderd]
0
Of toch niet.

Volgens mij hetzelfde advies als van augustus maar met een andere datum!

Beleggingsopinie: het IRIS-totaaladvies is Verkopen
Publicatiedatum: 5-11-2003

Verkopen
VersaTel is een telecomonderneming die zich richt op het midden- en kleinbedrijf in de Benelux en Duitsland. De onderneming legt een eigen glasvezelnetwerk van hoge kwaliteit aan. Het gebruik van het netwerk neemt toe door uitbreiding van de dienstverlening met DSL. Het IRIS-advies voor Versatel is Verkopen. Negatieve punten: De optelsom van de kwantitatieve variabelen is negatief. Relatief gezien zijn de kortetermijnwinstgroei, de koers-winstverhouding en de risicograad zwakke punten. Versatel scoort gemiddeld op de trend in de winsttaxaties. Tot slot is de koersontwikkeling in de afgelopen zes maanden een sterk punt.Op industriegroepniveau zijn de vooruitzichten voor telecom slecht. De winstontwikkeling in de industriegroep is relatief gunstig, het koersbeeld van telecom is relatief ongunstig.Het aandeel Versatel is naar onze huidige inschatting 25% a 50% overgewaardeerd. Daarmee behoort de onderneming ons inziens tot de minst aantrekkelijk gewaardeerde Nederlandse bedrijven.
[verwijderd]
0
ze hebben we de moeite genomen om er 25% overgewaardeerd bij te zetten! Stel je voor dat je moe wordt en er nog meer aan moet veranderen!
[verwijderd]
0
Mijn stukken krijgen ze niet. En hebben ze 1000 keer de uitdrukkingsvaardigheden van Balkenende ;-)
[verwijderd]
6
Toch vind ik dit verhaal van Iris nog niet zo gek:

Versatel

Versatel (Verkopen), 03Q3 slechts licht onder verwachting
Nederland, Telecom,

Samenvatting
Versatel (Verkopen), maakte slechts licht tegenvallende cijfers bekend. De groei in Nederland en Duitsland is nog altijd fors en er zijn een paar 'triggers' voor de middellange termijn. Een en ander is echter meer dan verdisconteerd.

Omzetgroei op kwartaalbasis 2%

Versatel heeft over het derde kwartaal 68% meer omzet geboekt dankzij overnames in Duitsland. Op kwartaalbasis, waardoor de invloed van deze acquisities weggefilterd wordt, was de groei 2%. Onderliggend bedroeg de groei in Nederland 6%, in Duitsland 5% en in Belgie -13%. Er kwamen in Nederland 17,000 DSL-abonnees bij tot een totaal van 85,000.De brutomarge daalde licht tot 53.8% (03Q2: 54.1%).De EBITDA nam met 16% toe. Het nettoverlies was ongeveer stabiel. Er werd EUR 22 mln geinvesteerd (capex). Achtergrond hiervan vormen marketingkosten (met name voor DSL) en integratiekosten (in Duitsland).De operationele kasstroom halveerde bijna tot EUR 19.1 mln (03Q2: EUR 36.6 mln) maar dit is het gevolg van veranderingen in het werkkapitaal in 03Q2. De operationele vrije kasstroom (EBITDA minus capex) was EUR -1.3 mln (03Q2: EUR -4.2 mln). De kaspositie daalde met EUR 3.0 mln (03Q2: EUR +1.6 mln) tot EUR 150.5 mln.

IRIS-commentaar: groei op kwartaalbasis laag

Wij zijn licht negatief over de cijfers, want (1) De omzetgroei op kwartaalbasis is laag (mede door seizoensinvloeden), ook al is de groei in Nederland en Duitsland goed, (2) de 'guidance' is niet verhoogd (ook al mocht dit niet meer verwacht worden, na bevestiging op 23 oktober n.a.v. geruchten over verlaging), (3) het nettoresultaat bleef licht achter bij de verwachting (EUR -9.5 mln).Verder zijn de cijfers, met name EBITDA, kaspositie en DSL-abonnees, in lijn met de verwachting.Wij voeren een 'mid-cycle' WPA in, gebaseerd op een jaarlijkse omzetgroei van 15% en een nettomarge van 8%. Maar ook hierbij behoort een neerwaarts potentieel van bijna 50%.Conclusie: licht negatief. Versatel blijft een interessant groeiverhaal gezien de onderliggende groei. Het verhaal is echter ruimschoots verdisconteerd. Mogelijke positieve triggers zijn: (1) De uitrol van 'voice-over-DSL' in Nederland (lagere kosten en hogere marges dan het wederverkopen van KPN-minuten), (2) opname in de AMX of wellicht zelfs de AEX (zie www.behr.nl/beurs/aex2004.html), (3) de uitrol van mobiele telefonie in Nederland onder eigen merknaam (als reseller van Telfort).


zie: www.rabobank.nl/info/execute/kaart/vi...

VG Henri.
Hans_U
5
Henri,
Goed werk, aanbevolen. Niet alleen maar juichverhalen, maar serieus kijken naar alle opinies.
Vond zelf de kwartaalresultaten ook niet helemaal meevallen, maar wat zeggen cijfers van een enkel kwartaal?
Omzet? Leuk, maar hoeveel verdien je er mee?
Winst? Boekhouders bepalen voor een groot deel wat ze als winst ‘willen’ weergeven
Cash-Flow? Niks investeren, dan heb je (een tijdje) een goede cash flow.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. VERTROUWEN in management voor juiste info en goede verantwoording van de cijfers is misschien nog belangrijker dan de cijfers op zich.

Verder wordt het cijfermatige plaatje op zo korte termijn bemoeilijkt door seizoensinvloeden en een tijdsverschil tussen binnenhalen van een contract en factureren, waarbij ook hier de kosten weer voor de baten uitgaan, en hogere kosten geïnterpreteerd kunnen worden als behorend bij hogere omzet.
Moeilijk dus.

Iris gaat m.i. kort door de bocht met het schetsen van slechte vooruitzichten voor telekom. Lijkt met het geval voor vaste telefonie, misschien voor mobiel (afhanklijk van nieuwe diensten), maar zeker niet voor breedband, waar je echt mag rekenen met dubbelcijferige groeipercentages in de komende pak-m-beet 5 jaar.

Hopelijk (waarschijnlijk wat mij betreft) zijn er inmiddels flink wat korte-termijn beleggers uitgestapt en zouden we in wat rustiger vaarwater terecht moeten komen.
Zou al veel helpen als er winst gemaakt werd en dividend uitgekeerd werd.
Hoe je het ook wendt of keert, het is een aandeel met veel ‘toekomst’ in de koers. Met de bijbehorende risico’s dus.

Er zijn genoeg aandelen op de beurs die een behoorlijk stabiele omzet/winst/dividend laten zien met kritische massa om tegenslagen op te kunnen vangen en grote marktaandelen (=schaalvoordelen).
Versatel heeft dat (nog) niet echt, ergo de zaak ligt een pietsie genuanceerder dan ‘we gaan naar 10 euro’ of ‘hoe kan de koers ineens zo omlaag?’.
Er zijn ook partijen die verdere risico’s niet willen lopen en het zekere voor het onzekere nemen. Prima, komen weer anderen voor in de plaats.

Kijk over een paar jaar. Als je van spanning houdt, kun je (liefst met een deel van je belegging) proberen slimme koop en verkoopmomenten op te zoeken. Kopen bij een lage koers, verkopen bij een hoge. Lijkt zo simpel, maar gemakkelijk is het niet.
Over het ‘had ik maar....’ gevoel moet je als belegger heen kunnen stappen.
Als ik m’n gevoel gevolgd had, zou ik het afgelopen jaar al een paar keer verkocht hebben, dus waarom nu mekkeren ‘had ik maar op 2 euro verkocht’?

Gisteren redelijk fors bijgekocht

Groeten, Hans.
[verwijderd]
0
beste hans en anderen,
ik ben het met je eens kritisch blijven kijken. Doe ik al heel lang met name ook naar Iris. In hun oordeel is er een één verandering, ze schuiven nogal op eerst was het 50% te hoog, ook toen het aandeel op 1,40 stond. Ik deel ook hun oordeel over het resultaat niet: 17000dsl klanten. Heb je wel eens gekeken naar het groeipercentage in één kwartaal. Dat geldt ook voor de overige zakelijke klanten. Terecht merk je op dat de kosten voor de baat uitgaan. We kunnen in vergelijking met een jaar geleden toch niet anders concluderen dat verstatel stevig voet aan de grond aan het krijgen is. Een bedrijf dat in Nederland en Duitsland gemiddeld 20 % autonoom groeit op jaarbasis daar doe ik het voor. En welke mogelijkheden voor overname doet zich nog voor. Nee, ik ben bij robeco, ik ken en volg iris al vele jaren, maar ik heb ze bij mijn weten niet vaak kunnen betrappen op een voor mij lucratief advies. Dat zijn ook ervaringen.
groet jan
Rockman
1
Ik zou zeggen, als Iris zegt verkopen dan als de sodemieter gaan kopen. Ik heb 2 maanden geleden een koop advies van hen opgevolgd m.b.t Corus zo rond de 50 ct. Nou, ik had ze nog niet gekocht of Corus daalde binnen een week met 50%. Ikzelf ben LT in Versatel, ooit ingestapt op 7 euro, dit jaar mijn gemiddelde aankoopkoers teruggebracht op 1,24 dus ik blijf lekker zitten. Ben ervan overtuigd dat volgend jaar de koers zeker weer boven de 2 euro staat, zeker als opname in de AEX plaatsvindt.

GRT

MJF

[verwijderd]
0
Aanbevolen! Ikzelf heb ook de nodige verliezen gehad bij een gok op Corus. Dit is een aandeel waar je in handelt als je besloten hebt in het weekend niet naar Holland Casino te gaan, maar je wilt toch een gokje wagen.

Dat IRIS serieus op Corus ingaat zegt al genoeg.

Bovendien vind ik dat de Koop- en verkoopadvisen van dit soort bedrijfen met een korreltje zout genomen moeten worden. De gemiddelde particuliere belegger heeft namelijk helemaal niet de middelen om vruchten te plukken op basis van deze adviesen, omdat dit enkel en alleen winsten kan opleveren als je grote aantallen stukken in je portefeuille hebt. Vele particuliere beleggers hebben deze ruimte echter niet en worden de winsten opgevreten door transactiekosten. In elk geval als je de advisen volgt, want nu zeggen ze verkopen en volgende week wellicht weer kopen. Bij Versatel zou dit nog goed kunnen uitpakken omdat de stukken niet zo duur zijn. Maar als wij het hebben over aandelen als Philips ezv. Die zijn veel te duur om op korte termijn vruchten te plukken. Niet elke belegger kan er even duizenden Euro's tegenaan gooien.

Verder handel ik alleen naar mijn eigen instinkt. En een fonds die ik niet voor mezelf heb geanalyseerd en onderzocht is voor mij altijd verboden terrein.

However, ik wens een ieder veel succes met Versatel. Ik heb die stukken voor de LT en laat ze als een goede Port liggen. De winsten om de effectiefe koopprijs te verlagen haal ik ondertussen met andere fondsen.

Groetjes
Mario
Hans_U
0
Jan,
Ben blij dat ik de meeste adviezen van m’n bank niet opgevolgd heb, ik begrijp dat er hier op het forum sowieso veelal een eigen koers gevaren wordt en iris niet echt serieus genomen wordt.
Neemt niet weg dat een analist z’n conclusies wel ergens op bazeert en het zinnnig is om te checken of je zelf niet al te zeer met oogkleppen op loopt.

In Versatel heb ik veel vertrouwen, anders zat ik er niet zo diep in.
Marktgroei staat voor mij buiten kijf en Versatel mag geacht worden daar een groter percentage van in te vullen.
Overnames lijken een voorwaarde om in elk geval in het buitenland concurrerend te blijven, en dat wordt moeilijker, voor een goed bedrijf zal fiks betaald moeten worden, koopjes zijn er niet echt meer.

Op korte termijn kan er van alles met de koers gebeuren, ik noem het maar groeistuipen, er moet een ongelofelijke mix zijn van soorten aandeelhouders, hun doelstellingen en koersen waartegen ze gekocht hebben.
Geombineerd met een bedrijf dat zich nog moet bewijzen en een industrietak waar de meningen over verdeeld zijn, kan dit het nodige vuurwerk opleveren. Doe er je voordeel mee als je durft/kunt, en anders stil blijven zitten en over een paar jaar om je heen kijken.

Voor de lange termijn is het spreadsheet van ‘assist’ een prachtig hulpmiddel. Vul je eigen parameters in en ‘bereken’ de beurskoers over een paar jaar.
Dit is erg kort door de bocht en er zal nog veel veranderen, maar m.i. wel een goede indicatie van waar het heen zou kunnen gaan.

Genoeg, alhoewel ik pas over een paar jaar de balans wil opmaken, ben ik toch benieuwd wat volgende week gaat brengen...

Groeten, Hans.
[verwijderd]
0
Voorzolang ik me kan herinneren zegt iris al verkopen. Ook toen het aandeel op 18 cent stond. Met een iris kijk je, met je verstand handel je.
[verwijderd]
0
Hmm, interessant om waar te nemen, dat dit forum, zeker deze draad, meer en meer neigt naar Versatel als LT-belegging.
Zonder de overige schrijvers te kort te willen doen meen ik, dat Hans een en ander zeer fraai verwoord heeft: aanbevolen, en helemaal eens.
De huidige schokken zijn m.i. de symptomen van een verdere overgang naar een ander aandelenpubliek.
Hoe dan ook, zijn er de afgelopen dagen tientallen miljoenen aandelen van eigenaar verwisseld, naast een deel daghandel toch zeker ook een deel LT-beleggers, die op een aantrekkelijke koers zijn ingestapt.
Overigens vergeet Iris als pluspunten te vermelden dat Versatel een oorlogskas heeft van 150 miljoen voor overnames, schuldenvrij is en al bijna een jaar lang voordurend aankodigt, vanaf Q1 2004 cashflow positief te zijn (zichtbaar zonder het investeringsniveau aan te teatsen).
Succes, John.
Hans_U
0
John,
bedankt voor je lovende commentaar. Krijg de indruk dat je zo ongeveer de 'nestor' van deze vrijgevochten bende bent.
Zou wel eens een boompje met je op willen zetten over Versatel en beleggingen in het algemeen. 2 euro feestje?

Heb een week geleden ter introcuctie een posting geplaatst met iets van 'wat meer perspectief....' in de titel. Had hier wel commentaar van je op verwacht. Misschien gemist in de hectiek van de laatste dagen?

groeten, Hans.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 870,27 -3,75 -0,43% 25 apr
AMX 916,54 -9,22 -1,00% 25 apr
ASCX 1.190,79 -16,28 -1,35% 25 apr
BEL 20 3.857,94 -25,89 -0,67% 25 apr
Germany40^ 17.931,00 +13,72 +0,08% 25 apr
US30^ 38.124,13 0,00 0,00% 25 apr
US500^ 5.044,94 0,00 0,00% 25 apr
Nasd100^ 17.428,55 0,00 0,00% 25 apr
Japan225^ 37.725,14 0,00 0,00% 25 apr
WTI 83,75 0,00 0,00% 25 apr
Brent 87,91 0,00 0,00% 25 apr
EUR/USD 1,0722 -0,0007 -0,06% 06:03
BTC/USD 64.303,10 +323,24 +0,51% 02:59
Gold spot 2.334,92 +2,89 +0,12% 06:03
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
UNILEVER PLC 47,590 +2,630 +5,85% 25 apr
KPN 3,436 +0,019 +0,56% 25 apr
Ahold Delhaize 27,880 +0,120 +0,43% 25 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.157,000 -261,400 -18,43% 25 apr
BESI 136,000 -3,000 -2,16% 25 apr
Philips Koninklijke 19,265 -0,355 -1,81% 25 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront