SNS Reaal « Terug naar discussie overzicht

SNS Bank berichten

53 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
voda
0
SNS blijft sturen op groei in hypotheekmarkt

Gepubliceerd op 27 aug 2015 om 11:15 | Views: 4.069

UTRECHT (AFN) - SNS Bank handhaaft zijn groeiambities op de Nederlandse hypotheekmarkt, hoewel de marges op hypotheken flink onder druk staan. Dat zei bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.

De topman erkende dat strengere regels en de felle strijd om de gunst van huizenkopers de winstgevendheid onder druk kunnen zetten. ,,Dat is dan maar zo'', zei hij. Hij merkte op dat de marges op hypotheken altijd variëren. ,,Dat is iets van alle jaren.''

Particuliere woninghypotheken zijn goed voor 92 procent van de totale leningenportefeuille van SNS. Geen andere grote bank in Nederland leunt zo sterk op die markt. Groei van het marktaandeel in de productie van nieuwe hypotheken is dan ook een speerpunt.

Marktaandeel

SNS gaf in de eerste jaarhelft voor 0,9 miljard euro aan nieuwe hypotheken uit, ruim een derde meer dan een jaar eerder. Maar omdat de markt bijna net zo hard groeide, nam het marktaandeel maar mondjesmaat toe tot 3,8 procent, minder dan de 5 tot 8 procent die de bank ambieert.

Daarnaast blijven Nederlanders, mede gelet op de zeer lage spaarrente, op grote schaal aflossen op hun hypotheek. De totale hypotheekportefeuille werd daardoor per saldo 0,7 miljard euro kleiner en kwam uit op 45,8 miljard euro. Dat komt neer op ruim 7 procent van de totale markt.

Kapitaaleisen

Bovenop de toegenomen concurrentie, met name van verzekeraars en pensioenfondsen, komen op termijn zwaardere kapitaaleisen. Door een strengere beoordeling zullen met name Nederlandse banken vrijwel zeker grotere buffers moeten zetten tegenover hypotheken op hun balans.

De economische meewind hielp SNS in de eerste helft van het jaar wel aan een fikse winstgroei. De nettowinst verdubbelde ruimschoots tot 244 miljoen euro, mede dankzij een hogere rentemarge en lagere afboekingen op leningen. De inkomsten namen met 18 procent toe tot 635 miljoen euro.

SNS zag wel de operationele kosten oplopen, en verwacht dat die nog verder zullen stijgen naarmate de bank verder loskomt van moederbedrijf SNS Reaal. De bank doet het qua kostenefficiëntie nog wel beter dan de concurrentie.
voda
0
SNS Bank populair voor openen betaalrekening

Door Archie van Riemsdijk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--SNS Bank lijkt geleidelijk een groter deel van de Nederlandse markt voor betaalrekeningen in handen te krijgen, wat de bank kan helpen zijn positie te versterken in aanloop naar een mogelijke privatisering. Door hoge aflossingen blijft het marktaandeel op de hypotheekmarkt nog wel achter bij de doelstellingen, blijkt donderdag uit de halfjaarcijfers van de genationaliseerde bank.

In de twaalf maanden tot en met maart van dit jaar, had SNS Bank een marktaandeel in nieuwe betaalrekeningen van 22%, meldt de bank op basis van marktonderzoek, wat een procentpunt meer was dan over heel 2014. Over de eerste helft van dit jaar kwamen er per saldo 67.000 nieuwe klanten bij, waarvan 51.000 hun betaalrekening toevertrouwden aan e e n van de merken van SNS Bank. Het totale aantal klanten kruipt daarmee weer omhoog richting 3 miljoen, nadat het eerder fors was gedaald, door een opschoning van het bestand na de nationalisering begin 2013.

De klantengroeicijfers zijn goed nieuws voor minister van Financien Jeroen Dijsselbloem, die graag wil dat de bank een sterke zelfstandige positie in het Nederlandse bankenlandschap verwerft, voordat er over een eventuele privatisering wordt besloten. Een advies daarover van staatsdeelnemingenfonds NLFI wordt niet eerder dan medio 2016 verwacht.

Ook andere Nederlandse retailbanken, zoals ING, streven naar meer betaalrekeningen, omdat die meer mogelijkheden bieden voor cross-selling en een winstgevender klantrelatie.

De doelstellingen voor de hypotheekmarkt worden nog niet gehaald. Terwijl SNS Bank ook hier graag wil groeien, is het marktaandeel de afgelopen jaren licht gedaald, van 7,4% eind 2013 tot 7,1% halverwege dit jaar. Dit komt omdat er momenteel veel wordt afgelost, vanwege de lage spaarrente. In een snel aantrekkende woningmarkt wist SNS Bank wel zijn marktaandeel in nieuwe hypotheken te handhaven op bijna 4%, maar de ambitie ligt ruim hoger, op 5-8%.

SNS Bank meldde donderdag dat de nettowinst in de eerste helft van het jaar ruim is verdubbeld tot EUR244 miljoen, tegen EUR111 miljoen een jaar eerder. De stijging was voor EUR47 miljoen een 'papieren' winst, omdat een deel van de hypotheekportefeuille kon worden opgewaardeerd door de lagere tarieven op de hypotheekmarkt. Ook daalden de kredietvoorzieningen, net als bij andere Nederlandse banken, door de betere economische situatie. Maar ook de harde contanten die binnenkwamen stegen flink, met een stijging van de rentebaten met 5% tot EUR515 miljoen. Die stijging kwam voor een groot deel doordat er meer 'boeterentes' werden betaald, omdat klanten de resterende looptijd van hun hypotheek afkochten om te profiteren van de uitzonderlijk lage tarieven op de hypotheekmarkt.

Voor de tweede helft van het jaar verwacht de bank minder winst, mede door een verwacht boekverlies op het te koop gezette onderdeel SNS Securities.

De kapitaalbuffers van de bank blijven intussen gestaag stijgen en behoren inmiddels tot de beste in de sector. De 'zelfstandige' kernkapitaalratio verbeterde naar 20,4% van 16,0% halverwege vorig jaar. De ongewogen kapitaalbuffer of 'leverage ratio' steeg verder tot 4,3%, van 3,8% eind vorig jaar en 3,2% eind 2013.

Omdat de risicowegingen voor hypotheken in toekomstige Basel 4-regelgeving waarschijnlijk hoger worden, zal de risicogewogen kapitaalpositie verzwakken. De bank gaat dit opvangen door meer winst in te houden en achtergestelde leningen zoals CoCo's uit te geven. De hogere risicowegingen hebben geen gevolgen voor de ongewogen leverage ratio.


Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; archie.vanriemsdijk@wsj.com

[verwijderd]
0
Van de steun
FD, dinsdag 1 september 2015, 6:00

Het leek wel of heel Nederland woedend was, begin februari 2013. Weer €?3,7 mrd belastinggeld om een bank overeind te houden: SNS Reaal. Dat geld zien we nooit meer terug, was de teneur van de reacties op internet.

Sommigen noemden zelfs een bedrag van bijna €?10 mrd — dat is inclusief vreemd vermogen dat SNS Reaal ook nog nodig had.

Sindsdien is er alleen maar negatief nieuws gekomen vanuit Utrecht, het hoofdkwartier van SNS Reaal. Rechts­zaken, een kapitaalgat bij de verzekeraar en geen meevaller bij de vastgoedportefeuille.

Een miljardenprobleem dus voor de Staat? Dat blijkt enorm mee te vallen. Vorige week zette minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën alles nog eens op een rijtje. Met alles wat we nu weten, rolt er op termijn een verlies uit van slechts €?162 mln. En dat terwijl de verzekeringspoot, vroeger Reaal en nu Vivat geheten, slechts een symbolische euro heeft opgebracht.

In werkelijkheid is het nog mooier. Even terug in de tijd: in 2008 kreeg SNS ook al staatssteun en de bank moest dat met 50% aflospremie terugbetalen. Dijsselbloem rekent de niet-betaalde premie — goed voor €?283 mln — doodleuk mee bij de verleende steun, hoewel dit geld nooit naar SNS is gegaan. Zo bezien resteert er zelfs een klein winstje voor de belastingbetaler.

Van min €?10 mrd naar grosso modo een neutrale operatie: het lijkt een wonder. Maar het is meer een kwestie van jongleren met cijfers. Ten eerste is er geen enkele aanleiding te veronderstellen dat het vreemd vermogen niet meer wordt terugbetaald, zodat we kunnen rekenen met €?3,7 mrd.

In dat bedrag is echter de steun uit 2008 (plus die aflospremie) inbegrepen. Begin 2013 was ‘slechts ‘ €?2,9 mrd nodig, en later bleek dat het zelfs met €?200 mln minder kon bij de afgesplitste vastgoedpoot Propertize. Trek daarvan af de €?1 mrd die de gezamenlijke Nederlandse banken moesten betalen voor de nationalisatie, en er resteert een steun van €?1,7 mrd in 2013.

De vastgoedpoot, waar alle problemen zijn ontstaan, is zo zwaar afgewaardeerd, dat het bedrijf nu denkt dat er geen geld meer bij hoeft. Sterker nog: in 2013 is er een half miljard als extra buffer in gestoken, en dat geld komt vermoedelijk terug.

Blijft over SNS Bank, dat vooral grossiert in Hollandse hypotheken. Dijsselbloem verwacht er €?2,7 mrd voor te krijgen. Met de jongste halfjaarcijfers lijkt dat niet onhaalbaar.

Eind goed, al goed? Het blijven schattingen en verwachtingen, schrijft de minister al.

De grootste onzekerheid staat niet eens in zijn brief. Dat is een rechtszaak van de voormalige aandeelhouders. Zij stellen dat er sprake was van wanbeleid bij het oude SNS Reaal en menen daarom recht te hebben op een vergoeding. Als ze gelijk krijgen van de rechter, kan Nederland nog een keer boos worden.
Bartjens@fd.nl
A1
0
Agenda ondernemingskamer 1 oktober 2015

Amsterdam , 23-9-2015

?Op donderdag 1 oktober 2015 wordt ter terechtzitting van de ondernemingskamer de volgende zaak behandeld:

• 10.00 uur: (Voorzetting van de procedure betreffende) het verzoek tot vaststelling van de schadeloosstelling voor de bij besluit van de Minister van Financiën (advocaten: mr. T.M. Stevens en mr. R.J.G. de Haan) op 1 februari 2013 onteigende effecten en vermogensbestanddelen SNS REAAL N.V. en SNS Bank N.V.



De ondernemingskamer zal – onder voorbehoud van wijzigingen – als volgt zijn samengesteld: mr. G.C. Makkink, voorzitter, mr. J. den Boer en mr. A.C. Faber, raadsheren, en H. de Munnik en drs. J.B.M. Streppel, raden. Voornoemde personen zijn te vinden in het register nevenfuncties dat is gepubliceerd op rechtspraak.nl.



De terechtzittingen van de ondernemingskamer zijn in beginsel openbaar en vinden plaats in één der zittingzalen van het Paleis van Justitie aan het IJdok 20 te Amsterdam.
Toekomst
0
De rechterlijke macht zal best wel tot de conclusie komen dat de aandeelhouders recht hebben op een minimale compensatie van € 0,84 per aandeel. Ondanks deze compensatie zal SNS voor de Nederlandse Staat niet negatief uitpakken!
[verwijderd]
0
287,62 miljoen

Hoekstra en Frijns moeten bestraft worden voor hun verraad, ondeugdelijk rapport, dat blijkt wel uit de nieuwe SNS cijfers, 'onder 1 hoedje met Dijsselbloem'. (1 groot complot)

Plukken moet Nederland die zelfverrijkers, DE TOP (Sjoers van Keulen) VAN SNS WIST PRECIES WAT ER AFSPEELDE, SANCTIE MOET ZIJN DAT DE OUDE TOP MINIMAAL ALLE AANDEELHOUDERS UITKOOPT OP €2.50 PER AANDEEL

mvg
objectief
0
Dromen mag, maar je kunt het beter over iets anders doen.

De aandeelhouders SNS krijgen niets terug...die kans lijkt me 0,01%...de laatste beurskoers van 0,84 EUR was elkaar gebaseerd op de hoop dat CVC het goede deel zou overnemen en de rest ten laste van de belastingbetaler zou komen.
zeurpietje
0
en ondertussen zitten we maar te wachten op de afwikkeling van de putopties.
dat mag zo langzamerhand wel eens gaan gebeuren.
iedereen die fout had gegokt is nu wel aan het woord geweest. dit heeft de staat(belastingbetaler) een hoop geld gekost.
A1
0
Zeurpietje:Als je je put wilt verzilveren heb je alleen aandelen van voormalige eigenaren nodig. De OK heeft het volgens mij alleen over een schadeloosstelling voor onteigende aandeelhouders. Als de OK zijn rug recht houdt en puur naar de jaarcijfers voor 1 feb 2013 kijkt blijft er ruim 2.4 miljard over.
Fred 12345: Wat ze allemaal na die tijd hebben gedaan om dit te verdoezelen zelfs verwijzend naar 700 miljoen die al 20 jaar verkeerd in de boeken zou staan en dat Reaal voor 1 euro i.p.v. 2.7 miljard wordt verkocht, en dat Propertize maar liefst 13% slecht vastgoed in zijn portefeuille heeft staan, en de in de jaarverslagen vermelde 2013-2014 eenmalige kosten i.v.m. splitsing en dat de CEO binnen 2 maanden kan vertrekken dan weet je toch voldoende...
[verwijderd]
0
Beste A1,

Jij schrijft dat er 2,4 miljard over blijft.
Dit zou ik natuurlijk geweldig vinden. Maar zou je eens kunnen aangeven hoe je aan dit bedrag komt. Moeten daar dan nog obligatie houders van betaald worden. En laatste vraag hoeveel aandeelhouders zijn er eigenlijk.

Alvast bedankt voor je eventuele reactie.
A1
0
snser: Hoeveel aandeelhouders precies weet ik niet alleen dat de verzoekers door de Veb op 31 januari 2013 aangeeft in totaal 3.729.505 aandelen in het totale geplaatste kapitaal van 287.619.867 gewone aandelen en 6 aandelen B in SNSREAAL. Dat komt overeen met circa 1,3%. Ik denk dat er ongeveer 9000 aandeelhouders zich aangemeld hebben bij de Veb
Het berekenen kun je op verschillende manieren doen 1. Zie jaarcijfers 2012 welke al 20 jaar gecontroleerd werden door een gerenommeerde accountant (pfff). Of je gaat er vanuit dat de door Dijselbloem veronderstelde berekening (maart 2015)dat het geld terug komt. Maar wat hij niet verteld is dat je in de jaarcijfers van andere onderdelen zowel de schulden afgenomen zijn en de balansen toegenomen en er nu aanzienlijk sterker voorstaan dus ook meer waarde moeten hebben.
Wat betreft de achtergestelde obligatiehouders vindt ik volledig moeten worden terugbetaald incl. wettelijke rente. Omdat een bedrijf met 134 miljard op balans nooit door 1.8 miljard tekort kan omvallen! Maar goed "wie ben ik"
[verwijderd]
0
Beste A1,

Bedankt voor je reactie.

Stel dat de aandeelhouders een vergoeding voor hun aandelen zouden krijgen.
Wat verwacht jij dan dat er in, het beste en slechtste geval, voor een aandeel geboden zal worden.

Wederom bedankt voor je eventuele reactie.
[verwijderd]
0
Wie kan hierover iets terugvinden???

Agenda ondernemingskamer 1 oktober 2015

Amsterdam , 23-9-2015

?Op donderdag 1 oktober 2015 wordt ter terechtzitting van de ondernemingskamer de volgende zaak behandeld:

• 10.00 uur: (Voorzetting van de procedure betreffende) het verzoek tot vaststelling van de schadeloosstelling voor de bij besluit van de Minister van Financiën (advocaten: mr. T.M. Stevens en mr. R.J.G. de Haan) op 1 februari 2013 onteigende effecten en vermogensbestanddelen SNS REAAL N.V. en SNS Bank N.V.

A1
0
Nee, nergens wat over te vinden zelfs niet bij de VEB. Zeer vreemd....
Is er iemand van dit forum daar bij aanwezig geweest? Ben zeer nieuwsgierig!
A1
0
SNSer: De Veb mag sinds kort bij de O.K.om een enquête onderzoek vragen (wat we eigenlijk allang wisten). Ik heb een kleine hoop dat hierdoor Dijselbloem samen met KPMG, DNB, AFM, SNS en andere verantwoordelijke voor dit debacle over de brug zullen komen met een vergoeding, ik denk <0.84 cent. Als er inderdaad een enquête komt ondanks er nu al feiten van wanbeleid bekend zijn. Dan zal iedere particuliere investeerder zijn inleg incl. rente vergoed krijgen maar dan moet je wel blijven ademen tot 2020 of zo.
[verwijderd]
0
Beste A1,

Dus het hele gedoe dat zich nu bij de ondernemers kamer afspeelt levert dus geen enkele vergoeding op.
Alleen als er dus een enquête komt, evt. de laatste beurskoers. Waarmee we dus nog dik 5 jaar moeten wachten.

Maar hoe zit het dan met die 2,4 miljard die er volgens jou overblijft.
Dat moet de OK nu toch ook gaan zien. Kan de staat die zomaar voor zichzelf opeisen.
Dat is dan toch klinkklare diefstal.
A1
0
Het hele debacle is erger dan diefstal. Als mijn fiets gejat wordt weet je niet wie de dader is. Als je aandelen ontnomen worden door een recent in elkaar geflanste interventie wet en waarbij getracht wordt rechten van andere rechtsvormen uit te sluiten of in ieder geval te traineren (enquête). En de verantwoordelijk in mijn ogen: bestuur DNB, AFM, Bestuur, vet betaalde Accountant en Commissarissen (2 aangesteld door dezelfde ont eigenaar)is dit aanzienlijk zuurder. Mijn hoop is weldegelijk gevestigd op de O.K. die al eerder aangegeven heeft dat de waarde door deskundige onderzocht dient te worden en er half 2013 al vanuit ging dat de vergoeding hoger dan 0 moest zijn.
53 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 904,21 +4,61 +0,51% 18:05
AMX 937,95 -1,54 -0,16% 18:05
ASCX 1.193,73 +6,75 +0,57% 18:05
BEL 20 3.985,40 -30,27 -0,75% 18:05
Germany40^ 18.713,00 +214,62 +1,16% 21:12
US30^ 39.379,90 +328,90 +0,84% 21:12
US500^ 5.211,64 +24,90 +0,48% 21:12
Nasd100^ 18.123,60 +49,60 +0,27% 21:12
Japan225^ 38.414,70 -14,90 -0,04% 21:08
WTI 79,46 +0,29 +0,37% 21:11
Brent 84,01 +0,33 +0,39% 21:11
EUR/USD 1,0781 +0,0032 +0,30% 21:12
BTC/USD 62.339,99 +923,09 +1,50% 21:07
Gold spot 2.336,46 +27,43 +1,19% 21:12
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
BESI 130,950 +4,550 +3,60% 17:39
PROSUS 33,900 +0,825 +2,49% 17:35
Ahold Delhaize 29,460 +0,570 +1,97% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
DSM FIRMENICH AG 104,950 -2,400 -2,24% 17:36
UMG 28,860 -0,560 -1,90% 17:35
ASMI 609,800 -4,800 -0,78% 17:36

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront