Topbelegger adviseert in Amerikaanse aandelen te blijven

Door Redactie op 30 april 2019 08:00 | Views: 3.943

Topbelegger adviseert in Amerikaanse aandelen te blijven

Margaret Patel, die al vier decennia succesvol belegt, heeft een eenvoudig geheim: wees flexibel. "Vaak zijn er kansen die iedereen kan zien, maar ben je beperkt door een mandaat of beleggingscategorie", zei Patel tegen CNBC

"Ik begin met de top-down macrovisie van de economie en welke industrieën het goed zouden moeten doen. Dan zoek ik de bedrijven in elke sector", verklaarde de topmanager van het Diversified Capital Builder-fonds van Wells Fargo Asset Management.

"Vervolgens maak ik een hoofdstructuurbeslissing, namelijk: moeten we de obligaties of de aandelen kopen, of een combinatie van beide?"

Resultaten

Deze benadering heeft zijn vruchten afgeworpen. Het fonds van Patel steeg dit jaar met 16,5% en overtreft 97% van zijn concurrenten in de 70% tot 85% aandelencategorie, volgens gegevens van Morningstar.

Het fonds met vijf sterren heeft het ook op lange termijn goed gedaan. In de afgelopen vijf jaar heeft het fonds beleggers per jaar 10,7% opgeleverd en 14,2% in het afgelopen decennium. Het fonds scoort ook in beide perioden in het hoogste percentiel van de categorie.

Flexibel

Dankzij het brede mandaat kan Patel investeringen doen die andere managers, die gebonden zijn aan strengere regels voor hun fondsen, niet kunnen doen. Ze kan bijvoorbeeld zowel de aandelen van een bedrijf als obligaties kopen als ze beide aantrekkelijk vindt.

Het fonds is onder meer eigenaar van aandelen en obligaties van data-opslagbedrijf Seagate Technology, Micron Technology en Huntington Ingalls Industries. Deze drie aandelen presteren dit jaar allemaal beter dan de S&P 500, met koerswinsten van respectievelijk 19,8%, 35,3% en 17,5%.

"Wat ik heb waargenomen bij het bekijken van andere gemengde fondsen en fondsen voor activaspreiding, is dat ze doorgaans een rigide activaspreiding hebben", aldus Patel.

Lees ook: 'Amerikaanse largecaps verdienen voorkeur'

Risico

Maar hoewel de aanpak van Patel heeft geleid tot een hoog rendement, neemt het fonds ook meer risico's dan andere fondsen in zijn categorie. Het heeft bijvoorbeeld 35% van zijn aandelenallocatie in de technologiesector, terwijl het categoriegemiddelde 18,5% bedraagt, volgens Morningstar.

"Het is een van de best presterende fondsen in de categorie, maar het is ook een van de meest risicovolle. In geval van marktonttrekkingen zal dit fonds waarschijnlijk minder goed presteren dan vergelijkbare fondsen", zei analist Thomas Lancereau van Morningstar. "In 2008 verloor het bijvoorbeeld 45%."

De Fed helpt

Patel zei dat beleggers overwogen moeten blijven in Amerikaanse activa ten opzichte van de rest van de wereld, en dat een losser dan verwacht monetair beleid van de Federal Reserve de bedrijfswinsten zal blijven aanjagen.

De Fed schroefde de verwachting van het aantal renteverhogingen in 2019 terug naar nul, na vier renteverhogingen in 2018. Eerder ging de centrale bank voor dit jaar uit van vier renteverhogingen. De renteverhoging in december wordt door experts gezien als de oorzaak van de koersval op de aandelenmarkten eind vorig jaar.

"Ik was eigenlijk geschokt toen ze de rente verhoogden in december", zei Patel. "Toen zag je wat de markt deed. Ik denk dat de Fed is geschrokken van de reactie van de markt. Het is moeilijk te geloven dat ze vier renteverhogingen voorspelden in 2019. Nu zien ze er geen meer. Voor mij is dat de grootste game changer. Dat gaf me het gevoel dat dit een verrassend goed jaar zal worden."

Wall Street heeft positief gereageerd op de koerswijziging van de centrale bank. De S&P 500 is in 2019 meer dan 16% gestegen en bereikte afgelopen week een nieuw recordniveau.

Koop tech en nuts

Vooruitkijkend zei Patel dat ze een voorkeur heeft voor aandelen in de sectoren technologie en nutsbedrijven.

Tech zal volgens haar in de nabije toekomst in een sneller tempo moeten blijven groeien dan de algemene economie, terwijl nutsbedrijven een betere winstgroei zouden moeten hebben in vergelijking met andere sectoren.

Ongeveer de helft van de aandelenallocatie van Patel bevindt zich in die twee sectoren, met 35% geïnvesteerd in technologie en 14,5% in nutsbedrijven.

Lees ook: De favoriete sectoren van ABN AMRO MeesPierson

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.