Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Ooh ooh Den Haag

74 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
Haagse politicus De Mos hoort vandaag of hij de cel in moet wegens corruptie
Door onze nieuwsredactie
21 apr 2023 om 06:41
11 reacties
De Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui horen vrijdag of ze schuldig worden bevonden aan ambtelijke corruptie. De rechtbank in Rotterdam doet dan uitspraak in de zaak, die al jaren bezig is.

De Mos, Guernaoui en de andere verdachten kwamen in januari voor de rechter. Begin februari volgde de strafeis. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste toen 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen De Mos. Guernaoui hoorde een eis van 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk.

Ook wil het OM dat De Mos en Guernaoui voor vier jaar geen politieke functie mogen hebben. De twee zitten momenteel in de gemeenteraad van Den Haag. De Mos is ook lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het is niet duidelijk of ze die zetels moeten opgeven als de rechters de eis overnemen.

De Mos is oprichter van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. In 2018 kreeg die partij de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De Mos en Guernaoui werden vervolgens wethouder. Een jaar later viel de Rijksrecherche hun kantoren op het stadhuis en hun woningen binnen.

Het OM verdenkt ze ervan dat ze bevriende ondernemers hebben geholpen in ruil voor donaties aan hun partij. Zo zouden ze donateurs hebben geholpen bij nachtvergunningen voor horeca en bij vastgoedprojecten. Ook zouden ze gemeentelijke regels voor vastgoedeigenaren hebben willen veranderen. Daarbij zouden ze ook hun geheimhoudingsplicht hebben geschonden.

Ook een voormalig gemeenteraadslid van de partij en vijf ondernemers horen het oordeel van de rechtbank. De Mos, Guernaoui en de andere verdachten zeggen dat ze niets misdaan hebben. Hun advocaten vroegen daarom vrijspraak.
DeZwarteRidder
0
Haagse oud-wethouder Richard de Mos vrijgesproken in corruptiezaak
Updated 12 min geleden
33 min geleden
in BINNENLAND

ROTTERDAM - De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is vrijdag vrijgesproken in de corruptiezaak waar hij van verdacht werd. Ook ex-wethouder Rachid Guernaoui is door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.

De Mos viel zijn - ook allen van corruptie vrijgesproken - medeverdachten huilend in de armen na de uitspraak. Op de publieke tribune werd luid geklapt en gejoeld. Een verdachte werd wel veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf voor wapenbezit. De Mos zei voor aanvang van de uitspraak al dat hij „niets anders” dan vrijspraak verwachtte, maar was toch erg zenuwachtig.

De rechtbank fileerde in een uitgebreid vonnis alle aantijgingen van het OM. „Van kwade bedoelingen lijkt geen sprake. Sterker nog, de donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen”, aldus de rechter.

Het Openbaar Ministerie had 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen De Mos. Guernaoui hoorde een eis van 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. De Mos en Guernaoui twee zitten momenteel in de gemeenteraad van Den Haag. De Mos is ook lid van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Fans
Voor de rechtbank stonden vrijdagochtend enkele tientallen sympathisanten van De Mos in afwachting van de uitspraak. De Mos zei voor hij naar binnen ging, dat hij rekent op „een volledige vrijspraak.” „Dat is het enige wat ik hier binnen verwacht.”

De Mos is oprichter van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. In 2018 kreeg die partij de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De Mos en Guernaoui werden vervolgens wethouder. Een jaar later viel de Rijksrecherche hun kantoren op het stadhuis en hun woningen binnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze ervan dat ze bevriende ondernemers hebben geholpen in ruil voor donaties aan hun partij. In totaal acht personen stonden terecht in deze jarenlang slepende zaak.
ffff
1
Vanuit het verre Luxemburg kreeg je door naar Nederlandse tv- programma's te kijken toch heel sterk het gevoel dat....Richard de Mos niet deugde. Gewoon de manier waarop nieuws gebracht wordt.

Verder NIET in verdiept.

En dan zojuist:

De rechtbank fileerde in een uitgebreid vonnis alle aantijgingen van het OM. „Van kwade bedoelingen lijkt geen sprake. Sterker nog, de donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen”, aldus de rechter.

Oeffff, toch goed dat er bekwame rechters zijn en niet alleen maar gemanipuleerde media....

Peter
voda
1
Haagse oud-wethouder Richard de Mos vrijgesproken in corruptiezaak
Updated 46 min geleden
1 uur geleden
in BINNENLAND

ROTTERDAM - De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is vrijdag vrijgesproken in de corruptiezaak waarin hij verdachte was. Ook ex-wethouder Rachid Guernaoui is door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.

De Mos viel zijn - ook allen van ambtelijke omkoping vrijgesproken - medeverdachten huilend in de armen direct na de uitspraak. Op de publieke tribune werd luid geklapt, gejoeld en op de ramen gebonkt. De Mos zei voor aanvang van de uitspraak al dat hij „niets anders” dan vrijspraak verwachtte, maar was toch erg zenuwachtig. Een verdachte werd wel veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf voor wapenbezit.

De Mos zegt ontzettend opgelucht te zijn dat de rechtbank hem heeft vrijgesproken. „Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld. Maar als je dan na 3,5 jaar het enige goeie hoort, dan ben je opgelucht”, zei hij kort na de uitspraak.

Het Openbaar Ministerie noemt de vrijspraak „teleurstellend” en overweegt in hoger beroep te gaan, aldus een woordvoerder.

Zie in de video hieronder hoe De Mos arriveert bij de rechtbank

www.telegraaf.nl/nieuws/123848925/haa...
rene l
2
quote:

jowi schreef op 21 april 2023 13:24:

Klopt Peter, framing.
Dat klopt ook jowi, en zoals ik het begrijp is D66 de grootste aanstichter van dit alles.

De betrokken personen zouden dus aangeklaagd dienen te worden voor laster en smaad.
Het lijkt mij bewezen, en op het plegen van een dergelijk delict staat een flinke geldboete, of een gevangenisstraf, of een combinatie van beiden.

www.youtube.com/watch?v=UzB1DFmWvU0
midjj
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 april 2023 13:54:

Ik ben benieuwd of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat.
Uiteraard. Enkele (hoge) ambtenaren zijn nu in hun eer gekrenkt. Door procederen dus! Uiteraard op kosten van de belastingbetaler...
hirshi
1
Richard de Mos is vrijgesproken terwijl het OM dat onder verantwoordelijkheid valt van het Ministerie van Justitie 22 maanden celstraf tegen de man had geëist.

En waar blijven de excuses?

Is het niet hoog tijd dat dit kabinet zijn biezen pakt?.
DeZwarteRidder
0
quote:

hirshi schreef op 21 april 2023 18:49:

Richard de Mos is vrijgesproken terwijl het OM dat onder verantwoordelijkheid valt van het Ministerie van Justitie 22 maanden celstraf tegen de man had geëist.

En waar blijven de excuses?

Is het niet hoog tijd dat dit kabinet zijn biezen pakt?.
Het 'kabinet' heeft niks te maken met deze procedure, meneer Slimpie.

De officier van Justitie is volledig onafhankelijk.

En excuses kunnen pas gedaan worden als de procedure definitief is stopgezet.
Een hoger beroep zou mij niet verbazen.
voda
0
Eerherstel en nu wil De Mos terug het college in, maar dat gaat niet zomaar

Eerst vrijspraak, dan eerherstel. Richard de Mos, vrijgesproken van corruptie en omkoping, wil nu met zijn Hart voor Den Haag zo snel mogelijk onderhandelen over een nieuwe coalitie. Maar kan hij zomaar terugkeren?

Terence Garnier, Michiel van Gruijthuijsen 21-04-23, 17:46 Laatste update: 21-04-23, 18:39

In maart vorig jaar werd Hart voor Den Haag opnieuw de grootste, met negen zetels. Maar tot grote frustratie van Richard de Mos bleef zijn partij buiten de coalitie. De lopende strafzaak tegen De Mos, zijn partijgenoten Rachid Guernaoui en Nino Davituliani en vijf bevriende ondernemers was reden voor D66, GroenLinks en PvdA om niet met HvDH in zee te willen.

www.ad.nl/den-haag/eerherstel-en-nu-w...
objectief
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 april 2023 13:54:

Ik ben benieuwd of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat.
Vast wel, een ondernemer heeft o.a. EUR 10.000 geschonken en dat deed ie vast niet omdat De Mos zo lief was.
Zonder rook geen vuur; alleen het bewijs is altijd moeilijk. Dit zaakje stinkt...
DeZwarteRidder
0
quote:

objectief schreef op 22 april 2023 10:38:

[...]Vast wel, een ondernemer heeft o.a. EUR 10.000 geschonken en dat deed ie vast niet omdat De Mos zo lief was.
Zonder rook geen vuur; alleen het bewijs is altijd moeilijk. Dit zaakje stinkt...
De Mos is vrijgesproken omdat er geen regels zijn inzake donaties aan plaatselijke politieke partijen.
Het was natuurlijk anders geweest als De Mos zelf geld had gekregen.
DeZwarteRidder
0
Den Haag duurste stad voor autoverzekering, Haarlem stijgt met stip

Door PIETER VAN ERVEN DORENS

20 apr. 2023
in GELD
AMSTERDAM - Hoe meer autocriminaliteit er in een stad is en hoe drukker het verkeer, hoe duurder het is om een autoverzekering af te sluiten. In een prijsvergelijking van polissen in de grote steden staat Den Haag op de eerste plaats. Haarlem is gestegen naar plaats twee.

Haagse autorijders betalen gemiddeld €145 meer voor een autoverzekering dan inwoners van Groningen, de goedkoopste stad om je auto te verzekeren. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van vergelijkingssite Autoverzekering.nl naar de prijzen van autoverzekeringen in de twaalf provinciehoofdsteden en Amsterdam. De Noord-Hollandse provinciehoofdstad Haarlem is nieuwkomer in de top drie op plaats twee, nog voor Amsterdam.

Een hoge notering kan volgens Jerry Poel van Autoverzekering.nl aan meerdere factoren liggen: „Verzekeraars kijken voor de kans op schade onder andere naar het aantal bewoners per vierkante kilometer. Den Haag is relatief gezien een van de drukbevolkste steden van ons land. Daarnaast is de autocriminaliteit in deze stad ook relatief hoog. Dit is ook een belangrijke factor voor autoverzekeraars om de hoogte van de premies te bepalen.”

Maastricht
Het onderzoek laat zien dat de gemiddelde autopremies in Maastricht het hardst gedaald zijn: autobezitters in de Limburgse hoofdstad betalen dit jaar bijna €55 minder in vergelijking met vorig jaar. Dit terwijl Maastricht in 2018 en 2019 nog werd uitgeroepen tot duurste stad om een auto te verzekeren.

Poel vindt het cijfer van Maastricht opvallend: „Het aantal autodiefstallen daalt al jaren, maar in Maastricht zien we dat de autodiefstallen vorig jaar juist zijn toegenomen in vergelijking met andere steden. Verzekeraars berekenen dit vaak door in de premies, dus het is bijzonder dat de premies in Maastricht alsnog een daling laten zien. Over het algemeen is het wel zo dat je auto nog steeds het onveiligst staat in steden zoals Amsterdam, Utrecht of Rotterdam.”
voda
0
Wat gebeurt er met het Haagse stadsbestuur na vrijspraak De Mos? Coalitie onder hoogspanning

Het is de vraag die heel Den Haag bezig houdt: wat gaat er gebeuren met het stadsbestuur nu Richard de Mos en Rachid Guernaoui hun wethouderschap terug eisen? De eerste ruis op de lijn in de coalitie na de vrijspraak is al een feit.

Terence Garnier 25-04-23, 04:03 Laatste update: 08:34

Een miniclash tussen de twee grootste coalitiepartijen, D66 (acht zetels) en VVD (zeven zetels). D66 ziet, nu De Mos en Guernaoui zijn vrijgesproken van corruptie en omkoping, geen reden om de coalitie plots aan te passen. ,,Er zitten vijf partijen die verantwoordelijkheid hebben genomen en goed samenwerken. We gaan niet zomaar partners laten vallen”, aldus fractievoorzitter Marieke van Doorn.

Na alle hectiek éven rust voor Richard de Mos: ‘Heb een dagtaak aan het beantwoorden van alle appjes’
Met z'n vrijspraak kan De Mos weer door met zijn karakteristieke ‘ombudspolitiek’: ‘Springlevend’

Die uitspraken verbaasden Lotte van Basten Batenburg, fractieleider van VVD, een beetje. ,,Ik was verrast hoe stellig ze, een paar uur na de uitspraak, was. Het betekent niks? Dat is wat te kort door de bocht.” Want: D66 heeft nu geen argument meer om Hart voor Den Haag uit te sluiten.

Hoogspanning
Rustig maar, zegt Van Doorn, er is geen frictie ontstaan tussen de twee partijen. Maar het akkefietje zegt wel iets over de hoogspanning waaronder de vijf coalitiepartijen nu plots staan. Partijen hebben de uitspraak ‘totaal niet zien aankomen’, zegt Van Basten Batenburg. Ook Van Doorn spreekt van een ‘ontzettend verpletterende uitspraak’.

Op negen zetels nemen we geen genoegen met één wethouder. Er zullen dingen moeten veranderen

www.ad.nl/den-haag/wat-gebeurt-er-met...
DeZwarteRidder
0
OM onder druk om hoger beroep corruptiezaak-De Mos te laten vallen: ‘Het heeft al te lang geduurd’

met podcast
De druk op het Openbaar Ministerie neemt toe om de corruptiezaak rond Richard de Mos te laten vallen. Op het Haagse stadhuis snakt men naar verlossing van de kwestie, experts stellen dat een hoger beroep niet wenselijk óf weinig kansrijk is.
Niels Klaassen 25-04-23, 11:30 Laatste update: 14:45

Burgemeester Jan van Zanen kijkt wel uit om op de stoel van de aanklager te gaan zitten. Maar het statement van de Haagse burgemeester is impliciet toch duidelijk: de ‘Haagse corruptiezaak’ heeft lang genoeg voortgesleept. ,,Ik ben in het bijzonder blij voor Richard en Rachid”, liet Van Zanen vrijdag na de vrijspraak van De Mos weten. ,,Hiermee komt voor dit moment een einde aan een te lange periode van onzekerheid.”

‘Springlevend’

En het zou alleen nog maar langer duren als het OM inderdaad beroep aantekent tegen het voor de aanklagers vernietigende vonnis.
Vrijspraak

De rechtbank sprak vrijdag alle verdachten vrij van omkoping en corruptie en verweet het OM impliciet een tunnelvisie: waar de officieren van justitie alles door een corruptiebril bekeken, zag de rechter slechts een samenspel van welwillende politici en ondernemers die elkaar hielpen. De ondernemers doneerden veelal met goede bedoelingen geld aan de politieke partij-in-opbouw, de wethouders deden later erg hun best voor de vastgoed- en horecaondernemers, maar gingen daarbij niet over de schreef van het Wetboek van strafrecht.
hirshi
0
Hoger beroep is kansloos.

Er zijn geen strafbare feiten aan het licht gekomen.

Vriendjespolitiek is niet strafbaar in Nederland en wordt op grote schaal beoefend door praktisch alle politieke partijen.
74 Posts, Pagina: 1 2 3 4 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 882,00 -0,27 -0,03% 12:35
AMX 922,30 -3,70 -0,40% 12:35
ASCX 1.195,27 -12,54 -1,04% 12:20
BEL 20 3.897,65 +10,89 +0,28% 12:35
Germany40^ 18.051,00 -67,32 -0,37% 12:35
US30^ 38.331,40 -37,13 -0,10% 12:30
US500^ 5.107,06 -7,72 -0,15% 12:35
Nasd100^ 17.749,13 -41,32 -0,23% 12:35
Japan225^ 38.518,54 +292,87 +0,77% 10:39
WTI 82,82 +0,12 +0,15% 12:35
Brent 87,37 +0,20 +0,23% 12:35
EUR/USD 1,0730 +0,0009 +0,08% 12:35
BTC/USD 61.631,44 -1.457,10 -2,31% 12:35
Gold spot 2.317,16 -18,71 -0,80% 12:35
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Ahold Delhaize 28,350 +0,240 +0,85% 12:16
UNILEVER PLC 48,430 +0,370 +0,77% 12:17
PROSUS 31,760 +0,225 +0,71% 12:17
Dalers Laatst +/- % tijd
ArcelorMittal 23,740 -0,310 -1,29% 12:15
ASML 836,800 -10,900 -1,29% 12:17
ABN AMRO BANK N.V. 14,890 -0,150 -1,00% 12:17

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront