BAM bouwt winst verder uit

Door John Beijer op 29 november 2017 10:00 | Views: 7.253

BAM bouwt winst verder uit

Nu de stroom aan kwartaalcijfers aan het opdrogen is, zien we traditioneel aan het einde van de maand november / begin december een klein dipje op de financiële markten. Beleggers richten zich op eindejaar en de maand december is traditiegetrouw één van de beste van het jaar, als we kijken naar de historie van de afgelopen dertig jaar. 

Er is inmiddels in de VS wat onduidelijkheid ontstaan over het al dan niet verhogen van de rentetarieven door de Fed en dat heeft ertoe geleid dat de euro behoorlijk is opgelopen de afgelopen dagen. 

Euro

Als ik technisch kijk naar de ontwikkelingen in de euro/dollar, dan zie ik dat we in juni/juli uit de zijwaartse tradingrange zijn gebroken tussen 1,05 en 1,15. Vervolgens zijn we doorgeschoten richting de 1,21 en het gapje in de grafiek richting de 1,16 is door de daling van de afgelopen weken, netjes gevuld. Technisch is er nu dus ruimte naar de 1,21.

Een dure euro is natuurlijk negatief voor de exportpositie van ons in Europa en dat moeten we dus goed in de gaten houden. Ik verwacht echter dat we wel in een tradingrange van 1,15 tot 1,21 zullen blijven bewegen de komende periode. Een renteverhoging in de VS zal er in 2018 zeker gaan komen en dat zal de dollar natuurlijk weer gaan ondersteunen. 

Bitcoin

Als ik kijk naar de crypto currency-markten, zien we enorme bewegingen en zien we voor het eerst in de geschiedenis de bitcoin door de 10.000 dollar heen knallen. Een jaar terug noteerden we nog op 736 dollar. Ook andere crypto currencies worden massaal gekocht, nu men ook daar wel van mening is dat de bitcoin te hard is gestegen en dan gaat men natuurlijk kijken of er nieuwe vergelijkbare kansen zijn, in bijvoorbeeld bitcoin gold en ethereum classic. 

Iedere daling van 5 á 10% is momenteel een koopmoment in de bitcoin en natuurlijk hoor ik ook de berichten dat je met een bitcoin geen dividend krijgt en dat het natuurlijk een hoop gebakken lucht is. Maar nu steeds meer financiële bedrijven zich erop storten, zal de vraag voorlopig nog groot blijven en de enorme beweeglijkheid geeft heel mooie kansen om te traden.

AEX

Om de kans op een eindejaarsrally intact te houden, is het van belang dat we niet onder 528 komen. Recent zijn we een keer laag geweest op 535 punten en inmiddels veren we weer op. We gaan ervan uit dat de markten aan de bovenkant weerstand hebben op 543, 548, 553 en 558 punten en daarna komt mijn koersdoel van 563 punten in het vizier, een oude top van juli 2007.

Steun is er op 538, 535, 532 en 528 punten. Bij de fondsen individueel zien we met name dat Royal Dutch Shell de afgelopen dagen de kar trekt en deze mag op weg naar een oude top van april 2015 op 29,50 euro. Het nieuws dat Shell voor minimaal 25 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen de komende jaren, geeft natuurlijk een enorme boost aan de handel. Met een prachtig dividend rendement is Shell natuurlijk één van onze favorieten en zoals u onderaan mijn columns heeft kunnen lezen, heb ik Shell al jaren in mijn portefeuille.

BAM

BAM begon 2017 op 4,38 euro en stond in mei op 5,50 euro en liet dus een prima performance zien. Echter, in mei moest men een grote tegenslag verwerken toen de parkeergarage bij Eindhoven Airport voor een deel instortte. De koers kon vervolgens wat opveren met een hoogste punt in augustus op 5,40 euro. 

Echter, de onderzoekers concludeerden dat de ineenstorting een gevolg was van een constructiefout en wederom ging de koers enorm onderuit. Ondanks het feit dat het goed gaat met bouwend Nederland, zien we tijdens de presentatie van de derde kwartaalcijfers dat de omzet van BAM lager uitvalt dan een jaar terug en hierdoor staat de koers momenteel rond de 4,50 euro.

Toch zie ik wat lichtpuntjes. De effecten van Brexit vallen mij reuze mee, als ik naar de cijfers kijk. De woningmarkt trekt in Nederland aan en BAM verkocht 11% meer woningen en die trend zal zich gaan doorzetten in 2018 verwacht ik. De omzet van BAM in totaal valt dus iets tegen, maar wat men doet, doet men wel tegen hogere marges. Dit geeft aan dat men bij aanbestedingen in een iets betere onderhandelingspositie zit, nu de economie aantrekt en er meer opdrachten te verdelen zijn. De orderportefeuille is langzaam aan het groeien tegen betere prijzen en minder risico's. Ik blijf dan ook van mening dat de huidige dip nu een koopmoment is en het aandeel op weg mag naar 5,20 euro.

Beijer heeft zakelijk positie in Altice, Fugro, PostNL, VIX. Privé heeft hij longposities in Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.