TA: Herstel mist kracht

Door Wouter Slot op 9 november 2018 14:00 | Views: 7.971

TA: Herstel mist kracht

De afgelopen weken hebben de Europese beurzen wat terrein kunnen terugwinnen na de forse koersdalingen die we vanaf augustus hebben gezien. Hoewel de verkoopdruk wel wat lijkt te zijn opgedroogd, ontbreekt momenteel nog de echte overtuiging om verder op te lopen.

Ik beoordeel de technische plaatjes van een aantal Europese beurzen en bekijk waar de belangrijke steun- en weerstandniveaus liggen.

Bel 20 index

De Belgische beurs staat al sinds begin dit jaar onder druk en wist recent wat op te veren nadat de steun rond 3.384,68 punten was bereikt.

Vooralsnog is er sprake van een opleving binnen de dalende fase en is er nog geen sprake van een koopkrachtige vraag.

Zolang de Bel 20 index onder de weerstand van 3.612,31 punten (de bodem van september) beweegt, blijft het technische beeld zwak en mag een nieuwe test van de steun niet worden uitgesloten.

Als de steun breekt, zal de dalende trend weer een nieuwe impuls krijgen.

AEX index

De Nederlandse beurs is eind oktober nog net opgevangen door de belangrijke lange termijn steun rond 506 punten. Vanaf dit niveau hebben we de laatste weken wat herstel gezien.

De eerste weerstand rond 533,34 punten, gevormd door de oude koersbodem van september en de top van oktober, is nog niet bereikt en het herstel lijkt al wat te haperen. Dit is een negatief signaal.

Als de herstelfase wordt afgebroken, kan een nieuwe test van de steunzone rond 506 punten niet worden uitgesloten. Dan zal blijken of dit niveau sterk genoeg is om de markt op te vangen.

Een dubbele bodem zal wellicht het startpunt kunnen worden van een nieuwe, meer overtuigende, herstelbeweging.

 

CAC 40 index

Ook de Franse beurs is de afgelopen weken wat opgeveerd, maar vooralsnog blijven de kopers wat terughoudend. De CAC 40 index heeft eind oktober een herstel ingezet, maar de koers is nog niet boven de oude koersbodems teruggekeerd.

Rond 5.242 punten liggen de koersbodems van juli en september. Deze oude steun fungeert nu als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief.

Indien het herstel wordt afgebroken, zal er een nieuwe lagere koerstop worden gevormd en kan de markt zich opmaken voor een golf van nieuwe verkoopdruk. De steun rond 4.900 punten is dan het laatste vangnet voordat de index verder omlaag duikt.

DAX index

De Duitse beurs oogt technisch bezien zwak. Ondanks het recente herstel beweegt de index in een dalende trend, waarbij lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk.

De recente consolidatiefase vindt plaats binnen de dalende trend. Weerstand ligt op de meeste recente koerstop en de bodem van september.

Zolang de index onder 11.847 punten beweegt, moeten beleggers rekening houden met nieuwe verkoopdruk. Pas na een doorbraak door de weerstand zal de lucht wat opklaren.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.