Goede tijden, slechte tijden? | Belegger.nl

Goede tijden, slechte tijden?

Door Martine Hafkamp op 19 nov 2018 om 08:50 | Views: 4.049

Goede tijden, slechte tijden?

De Amerikaanse economie floreert al een aantal jaar. Hoewel Trump zich daarover regelmatig op de borst slaat is dit grotendeels de erfenis van zijn voorganger. Het is overigens zeer de vraag in hoeverre presidenten, wie er dan ook aan de macht is, invloed hebben op de mate van economische groei van hun land. Het economisch herstel is vooral het resultaat van het zeer ruime monetaire beleid van de Federal Reserve.

Natuurlijk, toen het echt heet werd in de keuken heeft de Amerikaanse overheid het bedrijfsleven, en dan vooral de banken en de auto-industrie, een noodzakelijk handje geholpen. Het zetje van de overheid in een cruciale fase was zeker nodig, maar daarna was het toch vooral de lage rente die zijn vruchtbare werk deed. Daarna hebben de bedrijven en de particulieren het zelf gedaan. 

Olie op het vuur

Na jaren van een gestaag herstel ontstaat dan op een zeker moment een versnelling. Deze viel eigenlijk zo’n beetje samen met de laatste fase van de regeerperiode van Obama en de beginperiode van Trump. In het kielzog van de Verenigde Staten volgde de rest van de wereld.

Vervolgens heeft Donald Trump met zijn enorme belastingverlaging nog wat olie op het vuur gegooid. Deze belastingmaatregel deed de winsten van het bedrijfsleven verder opstuwen. Zo waren de eerste drie kwartalen na de doorgevoerde verlaging voor de beursgenoteerde ondernemingen een doorslaand succes. Drie opeenvolgende kwartalen met een gemiddelde winstgroei van zo’n 25 procent is welhaast ongekend. 

Hoe lang nog?

We zijn nu echter op een punt beland dat beleggers zich enigszins zorgen beginnen te maken. Hoe lang groeit de economie nog door in dit tempo? Blijven de bedrijven deze winsten rapporteren? De Federal Reserve is al begonnen op de rem te trappen.

De rente is in drie jaar tijd verhoogd van nul naar de huidige 2,25% en er zitten volgens Jerome Powell nog zeker drie verdere verhogingen in de pijplijn. De hogere rente is hier en daar al voelbaar. Zo steeg de hypotheekrente in de Verenigde Staten al naar 4,70%. Voor veel potentiële kopers van een huis vormt het een reden om eventuele verhuisplannen weer in de ijskast te zetten met als gevolg dat de huizenverkoop al acht maanden op rij daalt.

Beleggers terughoudender

Ook de autoverkopen in de Verenigde Staten lopen terug en het consumentenvertrouwen daalt, zij het dat dat laatste gebeurt vanaf een zeer hoog niveau. Hoewel de Amerikaanse economie nog steeds mooie cijfers laat zien zijn dit allemaal wel signalen dat het waarschijnlijk iets minder wordt. Dat kan natuurlijk ook niet anders. Het loonaandeel in het nationaal inkomen groeit en dat gaat hoe dan ook ten koste van de winstsom. Beleggers zijn dan ook terecht wat terughoudender geworden.

Daar komt bij dat de gestegen rente de inkoop van eigen aandelen in de Verenigde Staten afremt. Het wordt immers duurder voor bedrijven om met geleend geld eigen aandelen in te kopen. De inkoop zal over het hele jaar 2018 weliswaar een record bereiken maar het tempo neemt inmiddels wel af.

Iets minder goede tijden

Samen met de lage rentepolitiek van de centrale bank was deze inkoop eigen aandelen de grote motor achter de haussemarkt sinds de crisis. Voor slechte tijden lijkt het nog te vroeg. Ze zullen voor beleggers welllicht wel iets minder goed worden dan zij de afgelopen jaren gewend waren.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.