Meer analisten negatief over Japanse aandelen | Belegger.nl

Meer analisten negatief over Japanse aandelen

Door Belegger.nl op 15 jul 2019 om 15:15 | Views: 1.557

Meer analisten negatief over Japanse aandelen

Steeds meer analisten zijn negatiever geworden over Japanse aandelen in de aanloop naar het kwartaalcijferseizoen in het land.

Zo verlaagde BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, de positie in Japanse aandelen naar onderwogen vanwege de kwetsbaarheid voor een Chinese groeivertraging. Ook het feit dat de Bank of Japan niet veel mogelijkheden meer heeft om te stimuleren, helpt niet mee. Dat meldt Bloomberg.

Zwakkere export en sterkere yen

Vorige week verlaagde ook DBS Group Holdings, de grootste bank van Singapore, zijn aanbeveling voor Japanse aandelen tot onderwogen, wijzend op een zwakkere export en een sterkere yen.

In juni kwam Jefferies Financial Group al met een redelijk negatieve visie op Japanse aandelen, waarbij het effectenhuis wees op de appreciatie van de valuta en de geplande verhoging van de omzetbelasting van 8% naar 10% in oktober dit jaar.

SMBC Nikko Securities verlaagde zijn winsttaxaties voor Japanse bedrijven voor het boekjaar 2019 en merkte op dat verdere verlagingen mogelijk zijn, gezien de onzekerheid rondom de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. SMBC voorziet nu een winstgroei van 6,5% voor Japanse bedrijven in het boekjaar 2019, waar het eerder 8,2% schatte.

"We voorspellen een winstdaling in de periode april-juni ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden", zei Masaki Motomura, aandelenstrateeg bij Nomura Holdings. "Door de handelsbeperkingen zal het tempo van de wereldwijde economische expansie langzaam afnemen. Dit zal de Japanse bedrijfswinsten beïnvloeden."

Winstwaarschuwingen

Yaskawa Electric trapte afgelopen donderdag het cijferseizoen in Japan af. De maker van elektronische apparatuur, die veel omzet haalt uit China, boekte minder winst dan analisten hadden verwacht.

Ook elders in de wereld zijn er signalen. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung waarschuwde eerder deze maand voor een halvering van de kwartaalwinst. In Europa kwam het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieproducent, met een winstalarm waarbij het bedrijf wees op economische vertraging en het handelsconflict tussen de VS en China.

De winsten, de yen en de beurs

Het zwaartepunt van het Japanse cijferseizoen ligt in de laatste week van juli en de eerste week van augustus, als meer dan 2500 bedrijven de resultaten rapporteren. Beleggers zullen vooral letten op de wisselkoers- en winstverwachtingen van de belangrijke Japanse exportbedrijven voor de rest van het jaar.

De nieuwste negatieve voorspellingen dragen bij aan een toch al somber beeld voor Japanse aandelen. Internationale investeerders hebben sinds begin 2018 netto 7,5 biljoen yen (69 miljard dollar) aan Japanse aandelen verkocht, terwijl de Topix met 17% is gedaald ten opzichte van het hoogste niveau in 26 jaar in januari vorig jaar.

De benchmark is dit jaar met 5,7% gestegen, maar is nog steeds de slechtst presterende index van de 24 ontwikkelde markten die door Bloomberg worden gevolgd.

Klik om te vergroten

Betere vooruitzichten voor Q4

Aandelenstrateeg Motomura van Nomura is wat positiever over de bedrijfsresultaten in latere kwartalen. "We verwachten dat de winstdaling zal afnemen. China's economische maatregelen kunnen de Japanse bedrijfswinsten stimuleren. We verwachten dat de winst zal stijgen in of na de periode oktober-december."

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.