'Europa heeft noodplan nodig'

Door Belegger.nl op 8 november 2019 11:20 | Views: 4.031

'Europa heeft noodplan nodig'

Europa moet dringend met een noodplan komen om de economie te beschermen tegen gevaren van buitenaf zoals brexit, waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

“Gezien de verhoogde neerwaartse risico's, zouden er al noodplannen klaar moeten liggen,” zei het IMF volgens Bloomberg in zijn reguliere Regional Economic Outlook for Europe.

Weinig munitie

Volgens het IMF is een noodplan nodig, omdat het huidige monetaire beleid van de Europese Unie weinig munitie meer over heeft. Tegen de gevaren van handelsprotectionisme, een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en geopolitieke factoren zoun volgens het IMF een “gecoördineerde fiscale reactie” nodig zijn.

De grimmige boodschap van het IMF komt nu de economie in de eurozone veerkrachtiger bleek dan gedacht. Volgens de meest recente data wordt de economie aangedreven door een krachtige expansie in landen als Frankrijk.

Technische recessie Duitsland

Toch is Duitsland waarschijnlijk in het meest recente kwartaal in een technische recessie beland, en is de arbeidsmarkt in de grootste economie van Europa aan het verslechteren.

Desaniettemin blijft Duitsland erbij dat het in staat zal zijn om zich zonder een verhoging van de uitgaven uit het huidige dal te worstelen. Volgens de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, is er geen urgente noodzaak om de Duitse economie middels een pakket stimuleringsmaatregelen een groeistimulans te geven.

'Geen crisis'

“We hebben alle mogelijkheden om tot actie over te gaan als er echt een crisis is,” zei Scholz  op een zakencongres in Frankfurt georganiseerd door Bloomberg. “Maar we zien nu geen crisis, en we verwachten ook geen crisis.”

Maar volgens het IMG komen er een hoop problemen aan. Mocht het Verenigd Koninkrijk de EU in januari verlaten zonder een ordentelijke vertrekovereenkomst, dan zou dat de Britse economische productie 3,5% groei kosten over twee jaar. Volgens dit scenario zou de economie in de EU dan met 0,5% krimpen.

Besmettingsgevaar

Verder zou de huidige zwakte in de handel en productie in de EU zich sneller dan verwacht kunnen verspreiden naar andere sectoren van de economie, zoals diensten, aldus het IMF.

Tot slot waarschuwt het IMF ervoor dat in sommige EU-lidstaten, bijvoorbeeld in Nederland, de prijzen voor activa zoals huizen zo hard zijn gestegen, dat een eventuele terugval veel banken in de problemen kan brengen.

Nederland en Duitsland moeten portemonnee trekken

Het IMF raadt Nederland en ook Duitsland aan om de economie te stimuleren middels het verhogen van de regeringsuitgaven. Dergelijke oproepen hebben tot nu toe weinig effect gehad in Berlijn. Duitsland heeft volgens Scholz al een zeer ruim fiscaal beleid, en houdt ruimte over om in het geval van een heuse economische crisis tot actie over te gaan.

Zelfs landen met hoge overheidstekorten en schulden zouden een "tijdelijk langzamer tempo van fiscale consolidatie of een tijdelijke verruiming" moeten overwegen mochten negatieve scenario’s zich daadwerkelijk voordoen, volgens het IMF.

Reacties

5 Posts
IceBear1
0
.....uitbreiding van asielzoekerscentra, bezuinigingen op sociale voorzieningen van eigen volk, en meer weg met ons politiek, klimaatreligie en politici die vooral flink willen deugen ..... recipe for disaster
papacoco
0
de druk op de bevolking om verplicht te investeren in isolatie, nieuwe auto's met lage emissie en hogere energieprijzen, verplicht deze inwoner om zijn spaargelden te mobiliseren, het enige redmiddel voor de huidige economie. Schenkingen aan de kinderen voor de aanschaf van een woning is eveneens een mobilisatie van geld pre mortem. Niet per se slecht, maar zal deze reserve achteraf terug opgebouwd kunnen worden bij de volgende generatie? Een gezonde spaarbuffer is immers essentieel om marktschommelingen op te vangen...
Pepi
0
Een CFO in een privé onderneming die haar/zijn budget niet onder controle houdt, wordt bedankt voor bewezen diensten. In de belgische politiek krijgt zij een promotie tot MD. Of is een tekort van 11 miljard maar een peulschil?
Maan Arkenbosch
0
De grote problemen liggen bij de hoge sociale uitgaven door de vergrijzing (baby-boomers), Economische vluchtelingen/asielzoekers/gelukzoekers uitgaven. Milieu/klimaat lasten/energie kosten en diensten sector welke veel te groot is t.o.v. de maak-industrie.En vergeet niet:STEEDS HOGERE BELASTINGEN!!!
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.