4 redenen waarom de bullmarkt ook in 2020 doorzet

Door Belegger.nl op 29 november 2019 11:55 | Views: 9.284

4 redenen waarom de bullmarkt ook in 2020 doorzet

De bullmarkt op de Amerikaanse aandelenmarkten zal ook in 2020 gewoon doorgaan. Mark Hackett, hoofd beleggingsonderzoek bij Nationwide, wijst daarvoor in dit artikel vier redenen aan.

Een sterke tweede helft van het jaar heeft de belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters naar recordhoogtes geduwd. Dat kwam onder meer door fundamentele factoren, waaronder betere bedrijfswinsten dan analisten hadden verwacht. Daarnaast gaf de Amerikaanse centrale bank de markt een flinke duw in de rug met drie renteverlagingen van een kwart procentpunt.

Veel geld richting obligatiefondsen

Hoewel de S&P 500-index goed presteerde, waren beleggers veelal sceptisch over de mogelijkheden om rendement te behalen. Zo stroomde er bijvoorbeeld veel geld van Amerikaanse aandelenfondsen naar obligatiefondsen in 2019. Dat gebeurt meestal niet aan het begin van een bullmarkt.

Toch zijn er volgens Hackett vier redenen om optimistisch te zijn over 2020:

1. Sterke Amerikaanse economie

Het tempo van de economische expansie mag in de afgelopen kwartalen wat vertraagd zijn, de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product is nog steeds positief. Verder heeft de Fed de angst voor een recessie uit de lucht gehaald toen die de rente verlaagde.

Het is vandaag Black Friday, de traditionele start van het kerstinkoopseizoen in de VS. De Amerikanen gaan deze voor de economie buitengewoon belangrijke periode in met een krappe arbeidsmarkt en stijgende lonen.

Zo zagen laagbetaalde werknemers hun lonen in oktober met 5% stijgen ten opzichte van vorig jaar, aldus een recent werkgelegenheidsrapport. Volgens Hackett is dat goed nieuws voor consumentenuitgaven, die de Amerikaanse economische motor blijven aandrijven.

2. Lichtpuntjes in de wereldeconomie

Aan het begin van 2019 maakten beleggers zich zorgen over de zwakte van een aantal grote wereldmarkten. Maar volgens Hackett is het tij aan het keren.

Zo heeft de sterke Amerikaanse dollar de vraag vanuit buitenlandse markten gestimuleerd en internationale bedrijven competitiever gemaakt. Verder draagt agressieve monetaire versoepeling door centrale banken over de hele wereld bij aan de groei in veel internationale markten.

Hoewel het volgens Hackett nog te vroeg is om te kunnen concluderen dat de wereldeconomie een vertraging heeft vermeden, zijn deze green shoots toch bemoedigend.

3. Bedrijfswinsten kunnen meevallen

Het was een paar kwartalen geleden niet ongebruikelijk om bedrijfswinsten te zien met dubbele groeicijfers. Maar de verwachtingen voor toekomst zijn, vanwege geopolitieke zorgen en de voortslepende handelsruzie tussen de VS en China, minder positief. De bedrijfswinsten zullen in de komende kwartalen naar verwachting minder dan 10% stijgen.

Volgens Hackett is die verwachting te pessimistisch. Nu er minder angst is voor vertraging van de wereldeconomie en de Amerikaanse dollar aan het pieken is, is er volgens de analist van Nationwide potentieel voor verrassende winstgroei.

Mochten de bedrijfswinsten over het algemeen hoger uitvallen dan gedacht, dan kunnen we een behoorlijke stijging zien in de koersen van Amerikaanse aandelen.

4. Mogelijk einde aan de handelsoorlog

Veel grote Amerikaanse bedrijven hebben behoorlijk last van de aanhoudende onzekerheid rond de handelsovereenkomsten tussen de VS en zijn grootste handelspartners. 

Ook hier is volgens Hackett reden voor optimisme. Vooral in de onderhandelingen tussen de VS en China lijkt het erop dat de twee landen dichter bij het oplossen van enkele belangrijke handelskwesties zijn.

Een einde aan het slepende handelsconflict tussen de twee economische grootmachten zou niet alleen de handelstarieven verlagen, maar de markten ook duidelijkheid geven over de toekomst.

Laatcyclisch: zoek kwaliteitsbedrijven

"We zijn over het algemeen optimistisch over de aandelenrendementen in de komende maanden", concludeert Hackett. Omdat de economie zich in de latere stadia van een expansie bevindt, raadt hij beleggers aan om te investeren in kwaliteitsbedrijven die het over het algemeen beter doen dan de markt.

“Zoek naar bedrijven met een sterke balans en vrije kasstroom, met name in technologie, industrie en consumentengoederen,” aldus Hackett.

Bekijk hierna: '2020 wordt goed, maar niet fantastisch'

Reacties

2 Posts
Maan Arkenbosch
0
Wat worden de risico-s in 2020?

Aanhoudende toename van welvaartsongelijkheid, inkomensongelijkheid en ongelijkheid op het gebied van gezondheidszorg
Amerikaans-Chinese handelsruzie: ‘Fase één’ van de overeenkomst is nog steeds niet ondertekend, en er is blijvende onzekerheid over wat er daarna gaat gebeuren
Handelsruzie blijft zwaar wegen op investeringsbeslissingen van grote bedrijven
Aanhoudende langzame groei in China, Europa en Japan. Dit zou kunnen leiden tot een significante appreciatie van de Amerikaanse dollar
Onzekerheid rond de afzettingsprocedure van President Trump en een mogelijke tijdelijke sluiting van de regering
Onzekerheid omtrent de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en de gevolgen voor belastingen, regulering en bedrijfsuitgaven
Anti-monopolie, privacy en technologie regulering
Minder interesse voor Amerikaanse schuldpapier van buitenlandse investeerders na de presidentsverkiezingen
Fiscale expansie leidt tot significante groei in de VS en/of Europa
Hoogte van de Amerikaanse staatsschuld begint de lange rente te beïnvloeden
Mismatch tussen vraag en aanbod van Amerikaanse schuldpapier, opnieuw een piek in de reporente
Federal Reserve minder bereidwillig om de rente te verlagen in een verkiezingsjaar
Kredietvoorwaarden scherpen aan met meer differentiatie tussen CCC en BBB-bedrijfskrediet
Kredietvoorwaarden scherpen aan met meer differentiatie tussen CCC en BBB consumentenkrediet
Meer bedrijven die hun kredietrating zien afnemen tot BBB niveau. En van BBB naar HY (high-yield) niveau
Hernieuwde jacht naar rendement op Amerikaanse krediet door beleggers wegens groei negatief renderende schulden
Vermindering bedrijfswinsten kan leiden tot minder aandeleninkopen
Krimpende automobielindustrie is een risico voor de wereldmarkten en economie
Crash op de huizenmarkt in Australië, Canada en Zweden
Aanhoudende onzekerheid rond Brexit
suske wiet
0
Het grootste probleem is dat er geen verdeling is van de rijkdom (winsten)
Grote namen betalen bijna geen belasting en weten geen blijf met de hopen geld .
(Eilanden kopen )
Dit is onhoudbaar .
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.