Mis deze rode vlaggen niet bij uw dividendaandeel

Door Belegger.nl op 28 januari 2020 13:10 | Views: 6.460

Mis deze rode vlaggen niet bij uw dividendaandeel

De dividendverhogingen waarop beleggers al acht jaar achtereen getrakteerd worden, breken alle records.

Aandeelhouders kregen vorig jaar een recordbedrag van gemiddeld 56,24 dollar per aandeel aan dividend. Er werd een totaalbedrag van 485,4 miljard dollar aan aandeelhouders uitbetaald in de vorm van dividenden, vergeleken met 456,3 miljard dollar het jaar daarvoor.

Ondanks deze mooie groeicijfers moeten beleggers op hun hoede blijven met dividendaandelen, zo stelt Louis Navelier in dit artikel op de website van Investorplace.

Zelfs in een bullmarkt is immers niet elk bedrijf een uitblinker. Een overzicht van vijf waarschuwingssignalen waar u goed op moet letten bij dividendaandelen.

1. Afnemende kasstroom

Als u wilt weten of de dividenduitkering van een bedrijf blijvend is, kunt u het beste kijken naar de kasstroom. Een verslechtering van de kasstroom, of een verhoging van de schuldenlast, betekent dat er minder geld over is om dividend uit te keren.

2. Credit downgrades

Mocht de kredietwaardigheid van een bedrijf worden verlaagd, dan kan dat leiden tot hogere financieringskosten bij de uitgifte van nieuw schuldpapier. In geval van een dreigende kredietverlaging neigen veel bedrijven ernaar om hun dividenduitkering te schrappen om zo de kasstroom en de kredietwaardigheid te behouden.

3. Zwakke fundamenten

Let bij de jaarcijfers van bedrijven niet alleen op omzet en winst, maar kijk ook goed naar de fundamenten. Een onderneming met zwakke fundamenten kan immers niet alleen op omzet- en winstgroei vertrouwen om de kasstroom te verhogen, en zal daarom vaker neigen naar het elimineren van aandeleninkoopprogramma’s of het schrappen van de dividenduitkering.

4. Opgeschorte aandeleninkoopprogramma's

Als een bedrijf zijn aandeleninkoopprogramma afbouwt of opschort, kan dit duiden op problemen, zoals een gebrek aan contant geld of te hoge schulden. En als er niet genoeg geld is voor een aandeleninkoopprogramma, is het schrappen van de dividenduitkering een logische volgende stap.

5. Dalende aandelenkoers, stijgend dividendrendement

Een bedrijf dat te kampen heeft met geldproblemen zal op zoek gaan naar minder duurzame manieren om de dividenduitkering te behouden. Bijvoorbeeld door geld dat was bestemd voor het runnen van het bedrijf of het doen van investeringen aan te wenden voor dividendbetalingen.

Op de korte termijn zou een dergelijk scenario kunnen leiden tot een aantrekkelijker dividendrendement. Dat komt doordat de dividendrendementen stijgen, terwijl de aandelenkoers van het bedrijf daalt.

Investorplace raadt investeerders die op zoek zijn naar rendement aan om goed onder de motorkap van het bedrijf in kwestie te kijken en uit te vinden wat de echte reden is voor het stijgende dividendrendement, alvorens over te gaan tot aankoop.

Lees ook: Hoog dividendrendement: Feestje of valkuil?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.