Adviseurs doen mee met stormloop op ETF’s

Door Belegger.nl op 19 februari 2020 14:30 | Views: 4.343

Adviseurs doen mee met stormloop op ETF’s

Benieuwd hoe financiële adviseurs het geld van hun klanten beleggen? BlackRock verzamelt in de Advisor Insights Guide informatie van meer dan 16.500 modelportefeuilles die adviseurs voor hun klanten beheren.

Uit de editie over het derde kwartaal van 2019 valt veel af te leiden. Een paar conclusies die MarketWatch trekt:

  • de vergoedingen dalen,
  • het kost meer om defensief te beleggen,
  • het gebruik van ETF’s neemt toe,
  • beleggers worden in toenemende mate blootgesteld aan aandelen, en
  • de blootstelling aan obligaties is hoger dan gedacht.

Defensief is duurder

Verreweg het minste aantal portefeuilles had een defensief risicoprofiel, terwijl de groep met een gemiddeld profiel het grootste is. Opvallend is dat de vergoedingen bij defensieve profielen het hoogste waren, terwijl offfensieve portefeuilles de laagste vergoedingen hadden.

De twee offensieve categorieën hielden gemiddeld juist meer effecten in de portefeuille aan dan de defensieve. Wel zijn van alle portefeuilles de kosten gedaald en is de looptijd van fixed income-producten gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

Klik om te vergroten

Obligaties worden meer gebruikt dan gedacht

Amerikaanse aandelen maakten in alle portefeuilles bijna de helft van de blootstelling uit. Maar obligaties waren goed voor bijna een derde, met meer weging bij defensieve en minder bij offensieve portefeuilles.

Vergeleken met een jaar geleden is eigenlijk de enige significante wijziging opgetreden in aandelen van niet-Amerikaanse ontwikkelde markten. Die blootstelling daalde gemiddeld van 12,8% tot 10,8%.

Adviseurs doen mee met ETF-stormloop

Beleggers hebben vorig jaar meer dan een biljoen dollar gestort in ETF’s en uit het onderzoek van BlackRock blijkt dat adviseurs meegaan in deze trend.

In bijna elke categorie is het gebruik van ETF’s toegenomen ten opzichte van 2018 en het blijkt dat hoe meer risicoblootstelling de portefeuille heeft, hoe meer geld gestoken wordt in ETF's.

Klik om te vergroten


Lees ook: Beleggen in aandelen of ETF's?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.