Uitzonderlijk: IT en opkomende markten nu defensief

Door Belegger.nl op 25 maart 2020 14:45 | Views: 3.671

Uitzonderlijk: IT en opkomende markten nu defensief

Het is een uitzonderlijke tijd op de beurs. In de huidige wilde markt blijken de doorgaans risicovollere beleggingscategorieën als IT en opkomende markten nu defensieve sectoren te zijn. 

Dat zegt Richard Carlyle, equity investment director bij Capital Group.

Veerkracht Chinese aandelen

“Het is de eerste keer in mijn loopbaan dat opkomende markten een defensieve factor zijn geweest tijdens een crisis. De Chinese aandelen hebben veerkracht getoond en ongeveer 15% year-to-date verloren. Dat is veel beter dan het verlies van 30% of meer dat de Amerikaanse en Europese aandelen hebben geleden.”

Volgens Carlyle is dit waarschijnlijk te danken aan de snelle en krachtige maatregelen die China heeft genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen, en waardoor er nu zaken beginnen te normaliseren.

Ook IT hield stand

“Bovendien profiteren de Chinese multinationals die gespecialiseerd zijn in e-commerce, internet en technologie, zoals Alibaba en Tencent, nu van de toegenomen vraag naar hun diensten.”

Ook de IT-sector hield goed stand bij de heftige uitverkoop op de beurzen. “Dat is vrij ongebruikelijk in tijden van stress. Het aandeel Amazon bijvoorbeeld, is dit jaar onveranderd. Ze profiteren van de extra vraag naar levering aan huis en de webservices die ze leveren.”

Dividendaandelen juist kwetsbaar

Dividendaandelen daarentegen hebben minder veerkracht laten zien. Carlyle: “Dit is deels om technische redenen, omdat een aantal AVA's is uitgesteld. Maar er zijn ook vrij snel dividendbesparingen geweest naarmate bedrijven overgingen op het behoud van contant geld.” 

“De traditioneel hogere dividendbetalers in de olie-industrie en de banksector zien er op dit moment bijzonder kwetsbaar uit, en zijn geneigd om het dividend te verlagen in een omgeving waarin andere bedrijven hetzelfde doen.”

Houd het vizier op de lange termijn

Het is al vaker gezegd in deze bange tijden, maar houd de blik op de lange termijn. “Blijf focussen op de andere kant van het dal. Probeer na te gaan wie de winnaars zullen zijn.” 

De expert denkt dat de vraag naar digitale diensten zoals social media en home entertainment zal blijven toenemen. “Ook bedrijven die thuiswerken mogelijk maken zullen garen spinnen bij deze crisis. En denk eens aan bedrijven die cashless betalingen regelen: ook die zullen goed presteren als de online aankopen groeien.”

Carlyle wijst erop dat het ook in 2008 erg moeilijk was om de lichtpuntjes te zien, omdat we niet wisten hoe de toekomst van de banken eruit zou zien. “Maar China is door de pandemie heen gekomen door al vroeg zeer strenge maatregelen te nemen. Dat kan een idee geven van de situatie in Europa en de VS straks.”

Lees ook: 10 Aziatische 'veilige havens' tijdens de coronacrisis

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.