AEX maart: hangen en wurgen

Door Nico Bakker op 2 april 2020 08:10 | Views: 2.308

AEX maart: hangen en wurgen

De maand maart zit er op, voor iedereen een historisch bijzondere maand, dat behoeft verder weinig toelichting, lijkt mij.

Ook voor het Damrak is het een uitzonderlijke maand geworden. Niet alleen vanwege de enorme vrije val van de AEX, maar ook door de sterke veerkracht van de bulls. Hoog tijd om de maandchart te consulteren teneinde de huidige technische conditie te kunnen duiden.

Maart pin bar

Klik om te vergroten

Op de afgebeelde maandchart kunt u duidelijk zien dat Corona een flinke deuk heeft geslagen op het speelveld. Ik wil het nog geen breuk noemen, maar kijk eens naar de uitzonderlijk lange candle van de maand maart.

Met een hoogste koers op 562 en een laagste koers op 398 bestrijkt de zwarte candle maar liefst 173 punten. In absolute zin de langste candle uit de geschiedenis van de AEX. Procentueel gezien ook een flinke afstand, te weten 30% van hoog naar laag, maar oktober 2008 scoorde 33% van top tot teen, dus het kan altijd slechter.

De slotkoers is uitgekomen op 483, dus dat impliceert een sterk herstel, waardoor 389 mogelijk de coronapaniekbodem is. Maar dat weten we pas na verloop van tijd.

De body van de candle is dus flink ingekort en ligt nog net binnen het stijgingskanaal. Dat is positief. De enorme spriet onder de body zorgt ervoor dat de candle van maart als een zogenaamde pin bar de boeken in gaat.

Rangen en standen

Goed, mooi om te zien hoe de bulls opveren, maar hoe is het gesteld met de Dashboard-indicatoren?

De swingteller staat op -3 onder de SMA lijn, dus formeel is er sprake van een Down-status op het Dashboard: een breakoutbeweging in een negatieve overgangsfase.

Dit kan de eerste stap zijn in een langdurige downtrend. Maar krijgen de beren echt poot aan de grond? Kijk eens naar de RSI die als spanningsmeter zware overshooting of oververhitting indiceert - kan ook niet anders na een dergelijke koersval. Vandaar ook de felle reactie uit het stierenkamp. Is dat een strategisch dappere zet of een laatste stuiptrekking?

Hangen en wurgen

We weten niet hoe het zal aflopen met corona; alles wordt in het werk gesteld om het beheersbaar te houden. En het is toch veelal zo dat de beurs vooruit loopt op ontwikkelingen in de wereld? Zou de sterke opvering dan inhouden dat het virus net zo snel verdwijnt als het is gekomen?

Beurstechnisch gezien hebben we thans te maken met een ‘hang & wurg’-situatie. Als de maand april een zwarte candle produceert onder de SMA-lijn op 510, dan wordt de breakoutbeweging bevestigd en kan de berendruk verder worden opgevoerd, vooral als de index daarbij onder uit het stijgingskanaal valt. Het bereiken van de 380-360 zone lijkt dan een kwestie van tijd.

Mocht er daarentegen een witte candle verschijnen rond 480 tot 500, dan ziet het er hoopvol uit voor de rest van het jaar, en lijken de bulls te overleven.

Coaching

Tot slot nog enkele opmerkingen over hoe je als belegger met de huidige bewegingen om kunt gaan. Kortetermijn-koopjesjagers zagen recent hun kansen op het turbulente speelveld. Langere termijnbeleggers kunnen even rustig ademhalen, want zij zien de herstelbeweging van de bulls. Maar zij realiseren zich ook dat binnenkort mogelijk het moment aanbreekt om alsnog afscheid te nemen van vele stukken in portefeuille.

Laat die tweede kans niet aan u voorbij gaan. Fingers crossed en take care in deze bijzondere tijd.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.