Cryptomunten: 6 dingen die u moet weten voordat u belegt

Door Belegger.nl op 20 mei 2020 12:45 | Views: 6.701

Cryptomunten: 6 dingen die u moet weten voordat u belegt

Beleggen in cryptomunten zoals bitcoin kan zeer lucratief zijn, maar goed onderzoek is geboden voordat u deze beleggingscategorie aan uw portefeuille toevoegt.

De Amerikaanse multi-miljardair Paul Tudor Jones zei eerder deze maand dat hij inzet op bitcoin als hedge tegen eventuele toekomstige inflatie als gevolg van de coronacrisis.

Lees hier: Miljardair koopt bitcoin als bescherming tegen inflatie

Bitcoin, de eerste cryptomunt, is een vorm van digitale valuta die in 2009 is uitgevonden door een anonieme programmeur met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Cryptovaluta worden niet beheerd door een bank of een overheidsinstelling. In plaats daarvan worden transacties vastgelegd op een publieke blockchain, die bestaat uit digitale informatie die is opgeslagen in vele databases.

US News ging op onderzoek uit, en kwam met zeven dingen die goed zijn om te weten voordat u belegt in cryptomunten.

Riskant

Investeren in cryptomunten is zeer speculatief. "Net als de meerderheid van de startende bedrijven, zullen de meeste crypto-activa falen en daardoor waardeloos worden", waarschuwt Michael Anderson, mede-oprichter van Framework Ventures. "Niet-professionele beleggers moeten alleen een bedrag investeren dat ze bereid zijn te verliezen."

In mei 2017 kostte een bitcoin ongeveer 1500 dollar. In december van dat jaar bereikte de koers een record van 19.800 dollar, om vervolgens terug te zakken naar 6600 dollar in april 2018. De markt is dus uiterst volatiel en is er een reële kans op grote verliezen.

Toepassingen

Cryptomunten worden vanwege de anonimiteit veel gebruikt om illegale transacties te financieren. Toch accepteren legale bedrijven ook cryptovaluta. Het voordeel is dat transacties snel en goedkoop zijn. Zo duurt een geldtransactie van 99 miljoen dollar aan litecoin minder dan drie minuten, en kost het de afzender minder dan een dollar aan verzendkosten.

Crypto's staan niet onder toezicht van regeringsinstanties, en kunnen dus niet worden bevroren. Dat komt omdat alleen de eigenaar - met een privé-sleutel van de portemonnee - er toegang toe heeft.

Beleggingsstrategieën

Simpelweg speculeren op een prijsstijging is een van de manieren om in cryptomunten te beleggen. Net als bij het beleggen in de aandelenmarkt zijn er specifieke investeringsstrategieën.

Volgens Marcus Swanepoel, topman van Luno, een wereldwijd opererend cryptmuntenbedrijf, kunnen beleggers hun aan- of verkoopbeslissingen baseren op technische analyses en analyses van de vraag- en aanbodkant.

Het aantal bitcoins is bijvoorbeeld vastgelegd op 21 miljoen munten, wat betekent dat de prijs beïnvloed kan worden door het aanbod. "Wereldwijde economische gebeurtenissen kunnen een krachtige invloed hebben op de prijzen van cryptomunten," aldus Swanepoel.

Falen is een optie

Net als bij andere markten is de toekomst van cryptomunten niet gegarandeerd. Robert R. Johnson, professor in financiën aan Creighton University, is ervan overtuigd dat de virtuele munten zullen imploderen omdat de hele markt volgens hem een zeepbel is. Johnson denkt dat de markt voor cryptomunten vooral wordt aangedreven door investeerders die erop vertrouwen dat nieuwe kopers de prijs op zullen drijven.

Zelfs als Johnson het misheeft en de markt voor cryptomunten blijft bestaan, is het nog steeds de vraag welke digitale valuta's zullen overleven. Er zijn immers duizenden nieuwkomers op de markt. Beleggers die in deze markt willen speculeren, kunnen zich het beste houden bij de bekendste namen, zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Het is ook verstandig om wat meer te weten te komen over de markt voordat u erin belegt.

Gecrasht geld

Aangezien cryptomunten volledig virtueel zijn, is het mogelijk om een saldo te wissen. Als u geen back-up heeft gemaakt, zou er bij een computercrash zomaar een voorraad cryptomunten vernietigd kunnen worden. En stel dat een gebruiker de privé-sleutel van zijn portemonnee verliest, dan zijn de cryptomunten die hij bezit niet meer te achterhalen. Verder kunnen oplichters iemands mobiele account kapen door zich voor te doen als de rekeninghouder.

Het is aan de beleggers om hun privé-sleutel bij te houden en een portemonnee van een gevestigde firma te gebruiken. Experts raden aan om een back-up te maken van privé-sleutels voor de munten en sterke wachtwoorden te gebruiken.

Emotie

FOMO, de angst om iets te missen, kan ervoor zorgen dat beleggers op het verkeerde moment in de markt stappen. Er kan daardoor een zeepbel onttaan vergelijkbaar met de tulpenbollenmanie in de zeventiende eeuw en de internetbubbel rond 2000. Cryptomunten bestaan nog maar 11 jaar, en hebben zich nog lang niet bewezen als solide beleggingscategorie.

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Blockchain verandert alles

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.