Buffetts dotcomwaarschuwing geldt ook voor elektrische auto’s

Door Belegger.nl op 21 september 2020 11:05 | Views: 9.701

Buffetts dotcomwaarschuwing geldt ook voor elektrische auto’s

Elektrisch aangedreven voertuigen zijn in korte tijd razend populair geworden. Veel beleggers kijken reikhalzend uit naar morgen, 22 september, door elektrische-autoproducent Tesla gebombardeerd tot 'Battery Day'. Er wordt op die dag mogelijk een baanbrekende nieuwe batterijtechniek onthuld.

Voordat u al uw spaargeld in aandelen van producenten van elektrische voertuigen stopt, heeft het zin om even pas op de plaats te maken, en terug te gaan naar een uitspraak die superbelegger Warren Buffett in 1999 deed over investeren in een groei-industrie.

In 1999 werden Buffett en partner Charlie Munger tijdens de jaarvergadering van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway gevraagd naar mogelijke investeringen in internetaandelen, die sinds de komst van het internet in het begin van de jaren negentig een enorme vlucht hadden genomen. Berkshire had geen cent in de sector belegd.

De industrie groeit, maar uw vermogen niet

Buffett noemde als voorbeeld de opkomst van de auto-industrie en de vliegtuigindustrie tijdens de eerste helft van de vorige eeuw in de VS.  "Als u rond 1905 had voorzien wat de auto zou doen met de wereld, of met dit land, of wat het vliegtuig zou doen, dan had u misschien gedacht dat het een geweldige manier was om rijk te worden", zei hij.

In werkelijkheid zijn maar heel weinig mensen rijk zijn geworden door te beleggen in de auto-industrie in die vroege jaren. "En waarschijnlijk zijn er nog minder rijk geworden door deel te nemen aan de luchtvaartindustrie in die tijd", aldus Buffett, die erop wees dat er veel geld verloren gegaan is gegaan in de luchtvaart, waar faillissementen aan de orde van de dag waren."

Zeer kapitaalintensief en moordende concurrentie

Daar waren veel redenen voor, onder andere dat de business zeer kapitaalintensief is en de concurrentie moordend. "Het was een geweldige industrie, maar een vreselijke business. Dus je wilt niet per se de groeivooruitzichten van een industrie gelijkstellen aan de groeivooruitzichten van je eigen vermogen door erin deel te nemen", aldus Buffett.

Hoewel hij zijn uitspraak 20 jaar geleden deed, is de strekking van zijn woorden volgens The Motley Fool ook nu nog relevant.

Hoge vaste kosten

De auto-industrie moet dure fabrieken bouwen om te kunnen groeien, en luchtvaartmaatschappijen moeten vliegtuigen kopen of leasen om hun klanten te kunnen bedienen. Beide industrieën hebben bovendien goed georganiseerde vakbonden. Deze kenmerken leiden tot hoge vaste kosten.

Als de vraag om welke reden dan ook daalt - of het nu gaat om een economische vertraging of een concurrent die klanten afsnoept – blijven de vaste kosten bestaan. Daarom zijn zoveel luchtvaartmaatschappijen en autobedrijven in de loop der jaren failliet gegaan.

Elektrisch rijden

De industrie voor elektrische auto’s bevindt zich in een soortgelijke situatie, aldus The Motley Fool. Hoewel elektrische voertuigen innovatief zijn en gunstig voor de maatschappij, blijft een aantal van deze ongunstige zakelijke kenmerken bestaan.

Geloof oprecht in de voorsprong

Dat wil niet zeggen dat u de sector volledig moet mijden. Maar als u in een van deze bedrijven investeert, moet u oprecht geloven dat het bedrijf een voorsprong heeft op de concurrentie door middel van technologie, een sterke merknaam, financiële reserves of management. Die voorsprong zal nodig zijn om te navigeren door de ups en downs van deze industrie met hoge vaste kosten, en om uw investeringskapitaal te beschermen.

Dat is vooral waar omdat een aantal fabrikanten van elektrische voertuigen nu de strijd aangaat met marktleider Tesla, en bijna elke bestaande autofabrikant op elektrisch overstapt. Of het nu gaat om elektrische of benzine-auto's, de concurrentie in de auto-industrie zal waarschijnlijk jarenlang moordend zijn.

Tesla

Tesla is een goed voorbeeld van een bedrijf dat voorloopt op de concurrentie, alhoewel de torenhoge waardering van het bedrijf dit jaar alle spuigaten uitloopt.

Als u denkt dat u een mooi bedrijf heeft gevonden met een sterke concurrentiekracht voor een redelijke prijs, ga ervoor. En onthou deze wijze woorden van Buffett: 'Investeren is eenvoudig, maar niet gemakkelijk'. 

Lees ook: 'Tesla gevaarlijkste aandeel op Wall Street’

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.