Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Schijt aan de WOZ

19 Posts
[verwijderd]
2
Schijt aan de WOZ

Corné van Zeijl - 3-8-05, 10:00

"Ik heb ruzie gemaakt met de WOZ-taxateur. Hoezo eerlijke en sociale regeling? Ik leg u uit waarom hij er letterlijk geen drol van snapt..."

www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
Beste Corné,

Normaliter ben ik niet zo'n enthousiast lezer van je colums maar deze keer ben ik het ruim 100% met je eens. Wanneer wordt Nederland wakker? en heeft in de gaten dat de Muur in 1989 niet is gevallen maar verplaatst?
[verwijderd]
0
Beste Corne,

Bezwaar maken op zich is niet nuttig. Pas indien het bezwaar er voor zorgt dat de woz-waarde aanzienlijk lager wordt heeft dit zin. Dit is nog maar de vraag. U laat hier ook niets over los. Ook niet over uw eigen bezwaar.

Daarnaast gaat u leuk de kennis van waarde van de huizen van uw buren kopen. In mijn herinnering stonden er 2 huizen bij mij in de brief die de woz-waarde vergezelde. Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om even bij de buren langs te lopen en hun te vragen naar hun aanslag. Ik heb er een paar aan de deur gehad als nieuwste bewoner in de straat/buurt. Dit is helemaal gratis.

Corne, een stukje van niets met een aantal dooddoeners. Ik mag dit zeggen want u schopt ook ongenuanceerd tegen een manspersoon die toevallig ook maar gewoon zijn werk doet. Ambtenaar of niet ;-)

vr gr K.
[verwijderd]
2
Of het eerlijk is weet ik niet, maar we hebben zo'n systeem toch ook bij de inkomstenbelasting? Hoe meer je verdient hoe hoger het belastingspercentage

Ik zie niet in waarom dat dan voor de WOZ-waarde pervers is. (dubbelop wel)

Overigens heeft de WOZ taxateur bij mij een zelfde soort verhaal gehouden.
Wat telt volgens deze man is de staat van het huis in 2005 met de waarde op 1 jan 2003. Volgens mij is rioolheffing in Haarlem voor elke aansluiting gelijk (dacht ik althans).

Ik vind zelf het systeem niet zo gek omdat een gemeente (die ontvangt de WOZbelasting) in theorie het voorzieningenniveau aan kan passen aan de wens van zijn inwoners.
De praktijk is anders doordat gemeentes al te vaak bestuurd worden door goedwillende amateurs, stemmingmakers etc. en wordt het geld inefficient besteed en wordt om de gemeentebalans recht te trekken heel eenvoudig gegrepen naar verhoging van de onroerende zaak belasting.

(wie voelt zich ook gegroepen om zich te begeven in de slangenkuil van gemeentebestuur tegen lage vergoeding en gratis eens in de maand een emmer stront over je heen.) Het is daarom een bonte mix van idealisten, masochisten, schreeuwers en protestpartijen (alles moet anders figuren die er later achter komen dat NEE zeggen makkelijker is dan zelf een goed plan maken en dat verdedigen).
(dit heeft ook paralellen met grotere stemgebieden ;-))

de bos
[verwijderd]
0
corne,

is het werkelijk waar dat rioolrecht gebasseerd wordt op je waarde van je huis? ik geloof daar helemaal niets van...

groeten vitruvius
[verwijderd]
0
Onroerende zaakbelasting
De aanslag onroerende zaakbelasting (OZB) die dit jaar op de nieuwe WOZ-waarde is gebaseerd, stijgt met gemiddeld +8%. De OZB is daarmee de sterkste stijger van de drie componenten waaruit de gemeentelijke woonlast is opgebouwd (OZB, Rioolrecht en Afvalstoffenheffing). Voor het bepalen van de hoogte van de gemiddelde OZB-aanslag is per gemeente uitgegaan van de gemiddelde WOZ-waarde in combinatie met de nieuwe OZB-tarieven die daarbij door de gemeente zijn vastgesteld. Bij de WOZ-hertaxatie van woningen geldt het uitgangspunt dat een waardevermeerdering van het onroerend goed op zich niet mag leiden tot een hogere belastingdruk. Met een gemiddelde stijging van +8% heeft het er alle schijn van dat in veel gemeenten niet aan dit principe tegemoet wordt gekomen. Dat betekent dat de OZB-tarieven onvoldoende zijn verlaagd om de gestegen WOZ-waarde te compenseren. In ruim een kwart van de gemeenten is de gemiddelde OZB-aanslag met +10% of meer gestegen. Per gemeente zijn de verschillen groot: in Harenkarspel (NH) stijgt de gemiddelde OZB-aanslag met +67%, terwijl in de gemeente Baarle-Nassau (NB) diezelfde aanslag met -15% daalt.

Rioolrecht
Naast een hogere OZB en het afschaffen van de Zalmsnip vormt de stijging van het rioolrecht een derde factor in de stijging van de gemeentelijke woonlasten. Het rioolrecht stijgt landelijk met een gemiddelde van +5,8% voor meerpersoonshuishoudens en +5,3% voor eenpersoonhuishouden. De ontwikkelingen per gemeente lopen ook in dit geval sterk uiteen: van +73% stijging in de gemeente Maarssen tot een daling van meer dan -50% in de gemeente Rijnwaarden. Drie gemeenten hebben met ingang 2005 voor het eerst rioolrecht ingevoerd: de gemeente Harderwijk (€ 100,-), de gemeente Apeldoorn (€ 72,38) en de gemeente Veenendaal (€ 27,-).
[verwijderd]
0
De woordkeus van de heer van Zeijl doet vermoeden dat hij onaangenaam geraakt is door de opmerkingen van de WOZ taxateur.
De WOZ is een gemeentlijke belasting die gebruikt word om de gemeentlijke begroting sluitend te maken, en dat is ook mijn bezwaar er tegen. Immers de gemeente wordt niet gedwongen de broekriem aan te halen, maar haalt gewoon het tekort op bij de burgers.
Ik ben met mijn bezwaren tegen de veel te hoge ophoging van mijn WOZ waarde door een ordentelijke, objectieve, commissie gehoord. De waarde is aanmerkelijk teruggebracht en bezwaar maken heeft dus wel degelijk zin.
[verwijderd]
0
De ergernis van Corné kan ik mij goed voorstellen.

Ik verkocht een perceel begin dit jaar. De WOZ-waarde werd 20% te hoog ingeschat. Een taxateur heb ik niet gezien. Maar er werd een bestandsvergelijking gemaakt die werkelijk nergens op sloeg.

Het bezwaarschrift leverde niets op. Ben nu in hoger beroep bij de sector beroepsrecht van de rechtbank.

Kost me porti en griffierechten, maar die kosten haal ik er dik uit.

Groet.

[verwijderd]
0
De WOZ waarde is één van de meest krankzinnige berekeningen van Nederland. Zelf woon ik in een huurhuis, waardoor het scheer onmogelijk is om verkoopwaarden te bepalen, aangezien alle appartementen (flatjes) in onze omgeving gehuurd worden.

De waarde is aan de krankzinnige kant, want voor dat geld heb je een aantal honderden meters verderop een complete eensgezinswoning. Helaas zijn die panden volledig onvergelijkbaar, waardoor op die grond bezwaar maken niet mogelijk is. Ook is het grappig te zien dat mijn onderbuurman, die exact 1 meter meer woonruimte heeft (zijn flat is 1 meter langer) maar lieft 20.000 euro meer WOZ waarde heeft (10%).

Helaas bleek bezwaar maken niet mogelijk in ons geval, aangezien de waarde in 2003 was vastgesteld en dat destijd (toen wij er niet woonde) gedaan had moeten worden. Pas bij de volgende taxatie is dit weer mogelijk...
zwaluwstaart
0
Leuk artikel en uit het hart gegegrepen. Lees ook het artikel in Elsevier over deze gelegaliseerde roof door slecht presterende gemeenten. Het ergste is dat veel gemeenten dermate veel reserves hebben dat ze makkelijk 3 jaar zonder inning van de WOZ kunnen.
[verwijderd]
0
Helemaal waar bodyb. Er zijn ook gemeenten die geen cent hebben om aan hun kont te krabben. Zo staat bijvoorbeeld Gouda op de zwarte lijst.

Overigens ben ik het voor wat betreft de willekeur van de WOZ regeling volkomen eens met de stelling dat hier niets van klopt. Die willekeur slaat dus met name op de willekeur tussen verschillende gemeenten.

vr gr K.
[verwijderd]
0
Corne moet toch wat vaker de krant lezen dan had hij kunnen weten dat het meelopen met de inflatie verhaal niet correct is,de meeste gemeenten hebben aangegeven dat door de exorbitante stijging van huizenprijzen het percentage belastingheffing naar beneden bijgesteld is.
Dus niks geen melkkoe met hogere opbrengsten,maar belasting heffing ten algemene nutte,bedenk wel de overheid dat zijn wij.

mvrgr jo jo
ffff
0
Dit is nu weer zo'n prachtdraadje dat je blij bent van Nederland naar België te zijn verhuisd. Dat deed ik overigens al 25 jaar geleden en heeft mij fortuinen opgeleverd. Echt waar. Gewoon verschil in belastingen in Nederland en België. En dan hebben ze in Holland verdomme nog aardgas gratis uit de grond. Zou dus allemaal wat goedkoper voor de burger moeten zijn. Maar neen hoor! Er zitten er teveel aan de staatsruif. Je kan over de Belgen zeggen wat je wil: maar het is hier allemaal toch net even wat l e e f b a a r d e r ...

Peter

[verwijderd]
0
quote:

ffff schreef:

Dit is nu weer zo'n prachtdraadje dat je blij bent van Nederland naar België te zijn verhuisd. Dat deed ik overigens al 25 jaar geleden en heeft mij fortuinen opgeleverd. Echt waar. Gewoon verschil in belastingen in Nederland en België. En dan hebben ze in Holland verdomme nog aardgas gratis uit de grond. Zou dus allemaal wat goedkoper voor de burger moeten zijn. Maar neen hoor! Er zitten er teveel aan de staatsruif. Je kan over de Belgen zeggen wat je wil: maar het is hier allemaal toch net even wat l e e f b a a r d e r ...

Peter

Tja, als je hart in Polderland ligt kan je wonen in Belgenland, overwinteren in Spanje of emigreren naar Takitakiland.

Gelukkig wordt je toch waar je wortels zijn.

Raar maar waar.

Groet.

[verwijderd]
0
Alle waar naar zijn geld ffff
In belgie bijvoorbeeld ken ik niet 1 stad die 3 meter buiten het historisch centrum niet een ***zootje is. De fameuze kdung-kadunk die je hoort als je de grens passeert is hier ook een voorbeeld van.

Je moet wonen waar je je senang voelt en belgie heeft zeker zijn charmes (VEEL beter geklede mensen (zeker wat betreft de dames) bijvoorbeeld of mooie ardennen, lekker bier, echte fietshelden alhoewel de beste fietsbelg nog lager genoteerd stond dan M Boogerd in La grande Boucle) , maar wonen in belgie omdat je daar minder belasting betaalt is in mijn ogen armoe.

Ik hoop en denk dat dat ook niet de reden van je verhuizing was.

de bos

PS Als je het aardig regelt valt die belasting trouwens reuze mee.
PPS je vergeet ook de aardolie uit de noordzee.

[verwijderd]
0
Volgens mij zijn de tarieven naar beneden bijgesteld zodat de totale belastinglasten min of meer gelijk blijven.
[verwijderd]
0
De WOZ taxatie mag maximaal 10% afwijken, m.a.w. bij een woning in de prijsklasse van 3 ton of meer moet bij een hertaxatie het verschil boven de € 30.000,- liggen, anders heeft bezwaar indienen géén zin.
Over zakken vullen gesproken!

Henk W.
[verwijderd]
0
Bezwaar maken kan nu ieder jaar omdat er een gecombineerde aanslag is. Vroeger kreeg je alleen een woz beschikking, waarbinnen binnen 6 weken bezwaar moest worden gemaakt. Nu ontvang je de woz waarde op de gemeentelijke aanslag waarop dus de woz waarde staat en de gemeentelijke belastingen, dus u hoeft echt geen 2 jaar te wachten. Wat betreft het vergelijken, een taxatie van een huis is globaal de vierkante meters grond, plus de kubieke meters inhoud, vermenigvuldigd met een meter/kubieke meter prijs. Vermeerderd met bijvoorbeeld een correectie voor een betere buurt, betere staat van onderhoud, maar ook bijvoorbeeld doordat je een boom voor je raam hebt staan die een waardedrukkende invloed heeft.
[verwijderd]
0
quote:

pennypacker schreef:

Bezwaar maken kan nu ieder jaar omdat er een gecombineerde aanslag is. Vroeger kreeg je alleen een woz beschikking, waarbinnen binnen 6 weken bezwaar moest worden gemaakt. Nu ontvang je de woz waarde op de gemeentelijke aanslag waarop dus de woz waarde staat en de gemeentelijke belastingen, dus u hoeft echt geen 2 jaar te wachten. Wat betreft het vergelijken, een taxatie van een huis is globaal de vierkante meters grond, plus de kubieke meters inhoud, vermenigvuldigd met een meter/kubieke meter prijs. Vermeerderd met bijvoorbeeld een correectie voor een betere buurt, betere staat van onderhoud, maar ook bijvoorbeeld doordat je een boom voor je raam hebt staan die een waardedrukkende invloed heeft.
Klopt pennypacker.

Bezwaar maken kan altijd.
Baseer je bij twijfel op de Wet Openbaar Bestuur.
En beroep je op onzorgvuldigheid.

Groet.

19 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 910,59 +6,38 +0,71% 10 mei
AMX 937,23 -0,72 -0,08% 10 mei
ASCX 1.205,64 +11,91 +1,00% 10 mei
BEL 20 4.013,33 +27,93 +0,70% 10 mei
Germany40^ 18.773,50 +0,65 +0,00% 10 mei
US30^ 39.507,00 0,00 0,00% 10 mei
US500^ 5.221,51 0,00 0,00% 10 mei
Nasd100^ 18.156,80 0,00 0,00% 10 mei
Japan225^ 38.190,30 0,00 0,00% 10 mei
WTI 78,28 0,00 0,00% 10 mei
Brent 82,79 0,00 0,00% 10 mei
EUR/USD 1,0771 -0,0001 -0,01% 04:51
BTC/USD 61.095,41 +455,81 +0,75% 04:51
Gold spot 2.357,93 -2,79 -0,12% 04:51
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 49,120 +1,250 +2,61% 10 mei
ASMI 621,800 +12,000 +1,97% 10 mei
ASML 864,500 +16,600 +1,96% 10 mei
Dalers Laatst +/- % tijd
UMG 28,010 -0,850 -2,95% 10 mei
DSM FIRMENICH AG 103,100 -1,850 -1,76% 10 mei
Akzo Nobel 63,080 -0,980 -1,53% 10 mei

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront