FONDSEN UITGELICHT: Ctac en Neways


Door Bart Koster en Levien de Feijter

Van DOW JONES NIEUWSDIENST


AMSTERDAM (Dow Jones)--In een week, waarin een streep werd gezet onder het halfjaarcijferseizoen, en Nederland en de Verenigde Staten zich nadrukkelijk opmaakten voor aanstaande verkiezingen, kwam Ctac positief in de belangstelling van beleggers, na goede halfjaarcijfers en een positieve outlook. Investeerders keerden Neways daarentegen teleurgesteld de rug toe na tegenvallende winstcijfers, ondanks een recordomzet.

NEWAYS ONDERUIT NA TELEURSTELLENDE HALFJAARCIJFERS


Beleggers reageerden deze week teleurgesteld op de halfjaarcijfers van Neways Electronics International nv (NEWAY.AE), waaruit bleek dat de winstgevendheid is achtergebleven als gevolg van de economische tegenwind, terwijl de omzet daarentegen licht steeg en een recordniveau bereikte.

Neways is actief in een nichemarkt van de zogenaamde Electronic Manufacturing Services (EMS), waarin het bedrijf zowel elektronische componenten, alsmede besturingssystemen levert in maatwerkoplossingen. Ook in deze markt eist de economische neergang zijn tol en is sprake van druk op de marges.

Neways sprak afgelopen woensdag bovendien van een 'toegenomen dynamiek', wat betekent dat sommige klanten hun vraag opschroeven, terwijl anderen juist orders vooruitschuiven. Deze volatiele vraag leidde tot onderbezetting, of juist hogere productiekosten bij de verschillende divisies om aan de extra vraag te kunnen voldoen.

De gestegen kosten, onder meer voor extra personeel, zorgden ervoor dat de winst achterbleef bij de omzet. De voorraden namen bovendien toe en het werkkapitaal steeg met 27% ten opzichte van het einde van 2011.

De nettowinst bedroeg EUR2,2 miljoen en operationeel werd EUR3,9 miljoen in de boeken bijgeschreven. Een SNS-analist had gerekend op respectievelijk EUR3,0 miljoen en EUR5,0 miljoen.

Ondanks de achterblijvende economie bleef de omzet goed op peil, met een kleine stijging van 0,6% tot EUR144,4 miljoen, waarmee historisch gezien een record werd bereikt. De orderportefeuille steeg ten opzichte van ultimo 2011 bovendien licht tot EUR67,8 miljoen.

Het management van het bedrijf uit het Brabantse Son verwacht dat de margedruk in de EMS-markt de komende jaren zal toenemen, als gevolg van toegenomen concurrentie. Ook de volatiliteit van de vraag zal in de tweede helft van het jaar naar de inschatting van het bestuur aanhouden.

Desondanks rekent het elektronicabedrijf erop dat de nettowinst in het tweede halfjaar hoger zal uitkomen dan in de eerste zes maanden. Ook de SNS-analist denkt dat de winstgevendheid in de toekomst kan herstellen, mits Neways zijn kosten onder controle weet te houden.

Het aandeel sloot vrijdag 0,2% hoger op EUR5,17. Het aandeel verloor op weekbasis 8,5%.


Door Bart Koster en Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; bart.koster@dowjones.com