Royal Bank Of Scotland « Terug naar discussie overzicht

RBS week 5

6 Posts
benbelegger
0
'Ruim half miljard boete voor RBS in Libor-zaak'

(Novum) - Royal Bank of Scotland (RBS) moet mogelijk omgerekend 587 miljoen euro boete betalen aan Britse en Amerikaanse autoriteiten vanwege zijn aandeel in de fraude met de Libor-rente. Het bedrag is onderdeel van een regeling waarin RBS ook wordt geacht schuld te bekennen, schrijft The Wall Street Journal dinsdag op basis van anonieme bronnen.

De top van RBS zou volgens de krant moeite hebben met de schuldbekentenis, omdat de bank vreest klanten te verliezen en nog meer dure rechtszaken aan zijn broek te krijgen. Over de hoogte van het boetebedrag wordt nog onderhandeld, zeggen de bronnen.

In de regeling zouden nog meer grote Britse banken schuld gaan bekennen. Bij een akkoord zou RBS de derde bank zijn die schuld bekent en een boete moet betalen. Barclays en UBS gingen RBS voor. De eerste bank ging vorig jaar akkoord om 360 miljoen euro te betalen, de Zwitserse bank kreeg een boete van 1,2 miljard euro.

Verschillende internationale banken worden ervan verdacht de belangrijke interbancaire Libor-rente te hebben gemanipuleerd door valse data aan te leveren. De Libor-rente wordt als basis gebruikt van veel financiële producten, waaronder hypotheek- en spaarrentes. Het aandeel van Rabobank in de zaak wordt onderzocht door De Nederlandsche Bank.
benbelegger
0
Nog meer negatief nieuws, niet erg prettig voor de koers...

Amerikaanse justitie wil schuldbekentenis van RBS
Dinsdag 29 januari 2013 14:40 LONDEN (Dow Jones)--De Amerikaanse autoriteiten zetten Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS) onder druk om een schikking te accepteren waarin een onderdeel van de Britse bank niet alleen een boete betaalt maar ook schuld bekent aan strafbare manipulatie van rentetarieven, zeggen personen die op de hoogte zijn van de onderhandelingen.
RBS-bestuurders weigeren echter schuld te bekennen, uit angst dat dit klanten zal afstoten en het risico vergroot op dure schadeclaims, aldus de bronnen. De onderhandelingen wijzen op een hardere opstelling van de Amerikaanse autoriteiten, na kritiek dat zij grote banken zelden daadwerkelijk vervolgen.
De schikking met RBS zal waarschijnlijk een boete van ongeveer £500 miljoen ($790 miljoen) omvatten aan de Amerikaanse en Britse toezichthouders, hoewel het exacte bedrag nog niet vastligt, aldus de bronnen. Het akkoord, waarover sinds afgelopen herfst onderhandeld wordt, kan binnen twee weken rond zijn.
De bank, die voor 82% eigendom is van de Britse regering, zou daarmee in de voetsporen treden van sectorgenoten Barclays plc (BCS) en UBS ag (UBS), die vorig jaar akkoord gingen met een boete van in totaal bijna $2 miljard, na vergelijkbare beschuldigingen van manipulatie van de Britse Libor-rente en andere toonaangevende rentevoeten.
Amerikaanse aanklagers dringen erop aan dat een RBS-onderdeel, waarschijnlijk in Azie, waar een deel van de rentemanipulatie zou hebben plaatsgevonden, schuld bekent aan het manipuleren van de rente, als onderdeel van de schikking. Hoewel RBS-bestuurders zich verzetten, is onduidelijk wat zij ertegen kunnen inbrengen, aangezien het ministerie van justitie ook zonder toestemming van de bank tot strafvervolging kan overgaan.
Als onderdeel van de schikking met UBS bekende een Japans onderdeel van de Zwitserse bank vorig maand schuld aan communicatiefraude, een strafrechtelijk misdrijf. Een meevaller voor het Amerikaanse ministerie van justitie was het uitblijven van een negatieve marktreactie of kritiek van buitenlandse toezichthouders. Dat was een aanmoediging om vergelijkbare eisen te stellen aan andere banken, zoals RBS, zegt een van de bronnen.
Tenminste twaalf andere banken in de Verenigde Staten, Europa en Azie, worden nog onderzocht voor pogingen om de Libor-rente en de Europese Euribor-rente te manipuleren. Ook de Nederlandse Rabobank behoort tot de verdachten.
Bestuursvoorzitters van sommige banken hopen dat de politieke druk om banken hard te straffen zal afnemen wanneer de toezichthouders nog twee of drie banken hebben bestraft.

Door David Enrich, Evan Perez en Dana Cimilluca. Vertaald en bewerkt door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@dowjones.com

(END) Dow Jones Newswires
January 29, 2013 08:40 ET (13:40 GMT)
benbelegger
0
Gelukkig niet allemaal doffe ellende...

ABN AMRO en Royal Bank of Scotland (RBS) verlengen hun Partner Bank Agreement met vijfjaar. Hiermee blijft ABN AMRO Nederlandse ondernemers toegang bieden tot het uitgebreide netwerk van RBS in 33 landen. Voor de ondernemers betekent dit dat ze groeikansen in het buitenland verder kunnen benutten. Klanten beschikken door de verregaande samenwerking over één aanspreekpunt, één systeem voor elektronisch bankieren – zonder bijkomende kosten – en
dezelfde processen en producten in zowel Nederland als in het buitenland
.
benbelegger
0
Het is nog niet gedaan met alle schandalen, nu gaat er waarschijnlijk weer een claim komen i.v.m. zgn."interest rate swaps" verkocht aan kleine bedrijven. De 4 grootste banken van het UK hangt een miljoenenclaim boven het hoofd. Maar ze hadden er al rekening mee gehouden, want ze hebben al 630 mlj. pond gereserveerd om de eerste klappen op te vangen. Ze wisten het ook al erg lang, want de eerste gevallen van "miskopen" dateren van 2001.
Met de boete van Libor er bij kan het dus allemaal aardig in de papieren lopen voor RBS. Maar ondanks alles probeert men de bonussen toch weer voor het grootste deel te ontzien. Mr.Hester wou geld uit het bonuspotje ter waarde van BP 150M bevriezen en besteden aan de Libor-boete, maar BP 200M laten staan om alsnog uit te keren aan de senior-managers. Bij mij blijft de vraag: waarom niet de gehele bonuspot van BP 350.000.000 besteden aan de Libor-boete? Dan komt men een aardig stuk in de richting. En gaat het aanzien van de bank en het bankwezen weer een heel stuk omhoog. Ze zijn bang voor gezichtsverlies als ze schuld moeten bekennen (een voorwaarde bij de Libor-boete), maar hebben het geheel in eigen hand. De bonussen worden altijd betaald over de rug van een ander, want in 2011 had men nog een verlies van meer dan 2 miljard, maar evengoed zouden er bonussen tot bijna 1 miljard worden uitgekeerd (al is dat later teruggedraaid naar een half miljard). En als je verlies lijd, waar worden de bonussen dan van betaald? Meestal door er heel veel personeel uit te schoppen. Men zegt dat Mr. Hester veel werk heeft verzet om de zaak weer op de rails te krijgen, maar zo moeilijk is dat niet: voetvolk ontslaan en banken sluiten. Als hij écht eens iets bijzonders wil doen en een taboe wil doorbreken dan schaft hij per direct de bonussen af. Want mensen die de bonussen krijgen hebben die meestal niet nodig. Of het moet zijn voor een 3e woning, een 2e boot, een 5e auto of een vliegtuig.
Maar ik denk niet dat het doordringt in die lucht daarboven. Die wereld is voor een gewone sterveling ondoordringbaar.

benbelegger
0
'k Word op m'n wenken bediend:

LONDEN (AFN/RTR) - Royal Bank of Scotland moet dit jaar waarschijnlijk alle bonussen schrappen om geld vrij te maken voor het betalen van boetes wegens de betrokkenheid van de bank bij het schandaal rond de manipulatie van rentetarieven.

RBS moet naar verwachting tussen de 400 miljoen en 500 miljoen pond (circa 575 miljoen euro) aan boetes betalen, waarvan het merendeel aan Amerikaanse toezichthouders.

De voor een deel genationaliseerde bank ligt onder druk van minister George Osborne van Financiën, die niet wil dat de Britse belastingbetaler hiervoor opdraait.

'Amerikaanse rekening'

Een ingewijde bij het Britse ministerie van Financiën zei zaterdag dat Osborne de leiding van de bank duidelijk heeft gemaakt dat de 'Amerikaanse rekening' bij de bankiers moet worden neergelegd en niet bij de belastingbetaler.

RBS betaalde vorig jaar 390 miljoen pond uit aan bonussen aan zijn bankiers. De bank zou hebben aangeboden om het totale bedrag aan bonussen dit jaar met 100 miljoen tot 150 miljoen pond te verminderen, maar het lijkt erop dat Osborne onder druk van de publieke opinie aankoerst op het schrappen van alle bonussen.

Ondergang

RBS werd in 2008 op het hoogtepunt van de financiële crisis door de Britse overheid gered van de ondergang. Die pompte noodgedwongen 45,5 miljard pond in de bank, waarvan het bankroet internationaal grote gevolgen zou hebben gehad.

Veel Britten verwijten de banken de financiële crisis te hebben veroorzaakt en de nog altijd voortdurende economische problemen die daarop volgden.

[verwijderd]
0
De RBS heeft na de betaling van de Liborboetes schoon schip gemaakt en kan derhalve doorgroeien. Ik schat in dat het bedrijf nu ruwweg per kwartaal 1,5 tot 1,8 miljard winst maakt. Het wachten is tot dat de RBS een stukje dividend gaat uitkeren aan de aandeelhouders. Pas dan mogen institutionele beleggers de aandelen grootschalig gaan aanschaffen. Het aandeel voor deze grote jongens staat nu zeer laag en is derhalve zeer aantrekkelijk. Hierdoor zal het aandeel stijgen in waarde. De Britse overheid zal ook bij een waardestijging aandelen verkopen in tranches. Dit zal de koers weinig beïnvloeden. Het is een veilig aandeel, waarvan veel geduld wordt verlangd om tot een hoog rendement te komen. Uitstekende belegging voor degene die over 5 tot 10 jaar met pensioen gaat. Voorlopig geldt nog steeds: RBS failliet...UK failliet. En dat gebeurt niet.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 918,72 -5,89 -0,64% 14 jun
AMX 878,45 -16,03 -1,79% 14 jun
ASCX 1.218,76 -18,67 -1,51% 14 jun
BEL 20 3.833,37 -35,40 -0,92% 14 jun
Germany40^ 18.004,30 -261,38 -1,43% 14 jun
US30^ 38.584,80 0,00 0,00% 14 jun
US500^ 5.432,55 0,00 0,00% 14 jun
Nasd100^ 19.665,00 0,00 0,00% 14 jun
Japan225^ 38.512,90 0,00 0,00% 14 jun
WTI 78,03 0,00 0,00% 14 jun
Brent 82,52 0,00 0,00% 14 jun
EUR/USD 1,0706 -0,0033 -0,31% 14 jun
BTC/USD 66.183,9952 -746,5482 -1,12% 01:50
Gold spot 2.332,68 0,00 0,00% 14 jun
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
UNILEVER PLC 52,740 +0,400 +0,76% 14 jun
KPN 3,496 +0,026 +0,75% 14 jun
DSM FIRMENICH AG 99,240 +0,720 +0,73% 14 jun
Dalers Laatst +/- % tijd
BESI 153,600 -5,600 -3,52% 14 jun
Akzo Nobel 58,100 -1,860 -3,10% 14 jun
ASMI 675,800 -16,600 -2,40% 14 jun

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront