AMSTERDAM (AFN) - Horeca-ondernemers zijn gebaat bij een tijdelijke periode waarin ze geen belasting hoeven af te dragen om daarmee het herstel van de sector te bevorderen. Dat zei scheidend-topman Jean-François van Boxmeer van Heineken in een reactie op de coronacrisis.
Van Boxmeer wijst op de laatste grote pandemie die de wereld teisterde ruim honderd jaar geleden. Het bestrijden van de Spaanse griep destijds heeft 18 maanden geduurd, verduidelijkt de Heineken-baas. "Goed, we hebben meer middelen om het fenomeen te bestrijden, maar het virus kan zomaar een jaar blijven", zegt hij.
Volgens Van Boxmeer is de sector er niet bij gebaat als er vanuit partijen straks over en weer verwijten komen over de crisisaanpak. Het tegen elkaar afzetten met rauwe argumenten, zoals hij dat noemt. In plaats daarvan moet de sector samen maatregelen bedenken voor de sector en voor de mensen die daarin werken.
Leveranciers
Hij benadrukt dat de oplossing niet alleen van leveranciers als Heineken kan komen. De brouwer biedt al de nodige verlichting aan horeca-ondernemers. Zo werden voor huurders die een pand van Heineken huren een deel van de huurverplichting kwijtgescholden. Ook werden voorraden door de brouwer kosteloos weer teruggenomen. "Maar de schade is zo groot, dat wij niet alles kunnen dragen", aldus Van Boxmeer.
Hij vergelijkt de situatie nu eerder met een oorlogs- dan een crisissituatie aangezien de hele economie is stilgevallen. Het idee om de horeca tijdelijk van belastingverplichtingen vrij te stellen, zou de sector een duwtje in de rug geven bij de wederopbouw.
Niet ingericht
Nadeel is dat Nederland volgens Van Boxmeer niet ingericht is als een 1,5 metereconomie. Eerder als een 75 centimentereconomie. Het heropenen van de horeca wordt daarmee bemoeilijkt. "De wederopbouw zal tijd vergen", zegt hij. Ook omdat mensen na het heropenen van de sector twee keer na zullen denken alvorens een café of een restaurant te bezoeken.
Op de vraag of hij bereid is om na zijn termijn mee te denken over oplossingen voor de sector antwoord hij positief. "Waarom zou je niet helpen. Ik ben nog niet gevraagd."
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
I.p.v. 25% belastingvrij, naar 100% dus
Je moet eerst winst maken om belasting te betalen
Geen belasting betalen. Dan ervaart de horeca-ondernemer ook eens hoe het is om een multinational te zijn.
De échte Heineken Experience zullen we maar zeggen.
Erg sneu, maar er is 4k per bedrijf, loonsteun en zzp bijstand. Aantal horeca in Amsterdam is verdubbeld in paar jaar. We kunnen ze niet allemaal aan staatsinfuus houden. Misschien wat leningen e.d. maar de belastingdruk voor de burger is al torenhoog.
Ga met je verhuurder praten, die willen ook geen leegstand. Kijk naar Unibail, koers sorteert daar ook al op vooruit.
Maak van die 90% in de praktijk maar hooguit 70%. Als je 4 man personeel hebt met een gezamelijke bruto loon som van 12.000 euro per maand betekend dat je 30% zelf moet ophoesten.Dat is € 3.600,- per maand plus vakantie geld, en 0% inkomsten.
Dat ga je niet lang volhouden, en dan hebben we nog WOZ belasting gebruiker, buma stemra, sena, waterschapsbelasting, terras belasting, precario, onderhoudskontrakten voor machines coffeeautomaten, pinsystemen, heteluchtovens gas water licht, over datum rakende inkoop, huur, en ga zo maar door.
Veel gehoorde leus, ja de verhuurder moet maar een paar maanden huur kado geven?
Die verhuurder heeft geen kosten zeker?
Ik heb 1 horecapandje, huur per maand 2.500 per maand als ik al mijn lasten hier vanaf trek, hou ik 270 over, nu moet ik volgens jou een paar maanden huur kwijt schelden, dat betekend dat ik 1.5 jaar geen huur winst ontvang.En dan hoor ik mensen roeptoeteren ja als je huurder omvalt vang je ook niks?Ik denk dat veel pand eigenaren hun pand een andere bestemming gaan geven, bijvoorbeeld wonen.
Van Boxmeer: de hoeveelheid bier die opgeslagen ligt bij o.a. Heineken dumpen op de markt dan heeft de belastingbetaler er ook nog wat aan. Anders is het bier straks te oud om te verkopen!
Horeca-ondernemers hebben ‘n GROOT punt! Namelijk zij zijn het verkapte douane depot voor alcoholische versnaperingen en het belangrijkste: 90% brutosalaris vergoeding staat NIET gelijk aan de feitelijke salaris kosten. De werkgeverslasten worden in deze barmhartigheid niet vergoedt. Laat dat nu 35% zijn bovenop het bruto salaris, de werkgeverslasten zijn. In Den Haag spelen ze mooi weer. Je kan ze beter ontslaan met een terugkeer garantie.....
[Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
2000 bruto loon 70% = 1400 blijft over 600 bruto. Werknemer gaat akkoord met tijdelijk 200 minder bruto loon, is netto 115 euro minder salaris. Is best veel maar moet te doen zijn lijkt me.
Horeca is nu 5 weken dicht. Een ondernemer die al 2 jaar onderneemt en nog niet 1 maand reserve heeft opgebouwd heeft misschien niet veel bestaansrecht?
[Modbreak IEX: Gelieve op uw taalgebruik te letten, bericht is bij dezen verwijderd.]
liever spanje porugal italie griekenland een paar miljard geven en eigen ondernemers laten verdrinken