Binaire opties verboden | Belegger.nl

Binaire opties verboden

Door op 3 apr 2018 om 15:11 | Views: 1.850

Binaire opties verboden

Europese toezichthouder ESMA verbiedt binaire opties en legt de handel in contracts for differences (CFD's) aan banden om particuliere beleggers te beschermen. Het is voor het eerst dat de Europese waakhond overgaat tot een dergelijk verbod.

Concreet vaardigt ESMA een verbod uit om binaire opties op de markt brengen, te verspreiden of te verkopen aan particuliere beleggers en beperkt ESMA dezelfde activiteiten ten aanzien van CFD's. De maatregelen worden pas van kracht na officiële bekendmaking daarvan. Dat zal naar verwachting nog enkele maanden duren.

Waarom vindt ESMA binaire opties en CFD's gevaarlijk?

Bij expiratie van een binaire optie hoeft geen onderliggende waarde te worden geleverd. De belegger hoeft alleen te voorspellen of een onderliggende waarde, bijvoorbeeld de AEX of een aandeel, zal stijgen of dalen.

Alhoewel dat lijkt op een gewone optie, zijn binaire opties doorgaans zo ingericht dat de belegger bij een juiste voorspelling een vast bedrag krijgt uitgekeerd dat lager is dan de inleg die hij kwijt is bij een verkeerde voorspelling. Als een belegger even vaak goed als fout gokt, is het eindresultaat negatief.De belegger moet dus (veel) vaker goed dan fout gokken om winst te maken. En dat is bijna onmogelijk. Verlies lijkt inherent aan de binaire optie, hetgeen het verbod volgens ESMA rechtvaardigt.

Alhoewel uit onderzoek van de AFM en de Franse toezichthouder blijkt dat het leeuwendeel van de particuliere beleggers ook geld verliest met CFD's gaat ESMA niet over tot een verbod maar tot aanscherping van de regels. 

Hefboomwerking

Het aan banden leggen van de hefboomwerking van CFD's is voor ESMA een belangrijk speerpunt. Deze hefboom betekent dat de belegger slechts een deel van de totale waarde van de belegging hoeft in te brengen. Echter, de financieringskosten en transactiekosten worden op de totale waarde van de belegging gebaseerd.

Met een investering van bijvoorbeeld 400 euro kan een positie worden ingenomen van 4000 euro, door het verschil van 3600 euro te lenen bij een broker. Als het aandeel 20% in waarde daalt, van 4000 naar 3200 euro, verliest de belegger twee keer zijn inleg. Wanneer deze verplichting groter is dan de margin die wordt aangehouden, houdt de belegger een restschuld over.

ESMA eist een limitering van het maximaal te lenen bedrag, afhankelijk van de beweeglijkheid van de onderliggende waarde. Voor bijvoorbeeld goud geldt een maximale verhouding van 20:1. Voor cryptomunten 2:1. Hoe stabieler de onderliggende waarde hoe hoger de toegestane hefboom.

Naast een beperking van de hefboom zullen posities moeten worden gesloten als de totale verplichte inleg in een rekening daalt tot onder 50% van het bedrag van de aanvankelijke verplichte inleg. Er zal een bescherming tegen een negatief saldo komen als gevolg waarvan de belegger niet meer dan zijn inleg kwijt kan raken en beleggers moeten verplicht worden gewezen op hun verliezen. 

Signaalplatforms

Niet alleen aanbieders van binaire opties en CFD's zullen hun systemen moeten aanpassen aan de maatregel van ESMA. Ook platforms waarop signal traders en copy traders actief zijn, zullen hun verplichtingen tegen het licht moeten houden.

De maatregel van ESMA geldt voor drie maanden. Een verlenging ligt voor de hand.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.