7 manieren om te investeren in energieopslag

Door Belegger.nl op 11 oktober 2019 16:05 | Views: 8.759

7 manieren om te investeren in energieopslag

Bank of America verwacht dat de kosten voor energieopslag in de komende zeven jaar met 50% zullen dalen. Deze energierevolutie biedt interessante kansen voor beleggers.

De analisten van de bank voorspellen dat de markt voor energieopslag van 2020 tot 2031 jaarlijks met 16% kan groeien en tegen 2040 58 miljard dollar zal bedragen.

Die voorspellingen lijken misschien rooskleurig, maar de kosten voor zonne-energie alleen al liggen op schema om met 70% te dalen van 2010 tot 2020. US News selecteerde zeven bedrijven die beleggers volgens Bank of America kunnen kopen om te profiteren van de opmars in energieopslag.

1. SunRun

Sunrun financiert, installeert en onderhoudt zonne-installaties voor Amerikaanse woningen. Het merendeel van de installaties wordt verhuurd aan klanten.

Analist Julien Dumoulin-Smith van Bank of America stelt dat het neerwaartse potentieel van het aandeel beperkt is gezien de fundamentele waardering. De analist denkt dat de herfinancieringsmogelijkheden en de preventieve stroomafsluitingen in Californië tijdens het bosbrandenseizoen de marktpenetratie van het bedrijf verder kunnen stimuleren. Bank of America heeft een koopadvies voor Sunrun met een koersdoel van 25,50 dollar.

2. Vivint Solar

Vivint is een andere Amerikaanse aanbieder van zonne-installaties voor woningen en verhuurt het grootste deel van zijn panelen aan klanten. Vivint-aandelen zijn recent onder de 6,60 dollar gezakt, terwijl de PowerCo-activa van Vivint volgens analist Dumoulin-Smith alleen al ongeveer 7,30 dollar waard zijn. Volgens de analist houdt de markt geen rekening met de aantrekkelijke margegroei op de lange termijn en het gunstige lage renteklimaat.

Daarnaast is Vivint goed gepositioneerd om te profiteren van de volgende upgrade-cyclus in zonne-energie die wordt veroorzaakt door een piek in de vraag naar elektriciteit die elektrisch rijden gaat veroorzaken. Bank of America hanteert een koopadvies voor Vivint met een koersdoel van 14 dollar.

3. First Solar

First Solar is de grootste geïntegreerde Amerikaanse fabrikant van zonnepanelen en mikt op een capaciteit van 6 gigawatt tegen 2020. Volgens Dumoulin-Smith produceert First Solar een op cadmiumtelluride gebaseerd zonnepaneel dat zich onderscheidt van de siliciumpanelen van de meeste concurrenten.

First Solar heeft in de eerste helft van 2019 al 4,4 gigawatt aan boekingen gerapporteerd, wat de zorgen van beleggers over een vertraging verlicht. De analist verwacht dat de prijsstabiliteit in combinatie met het orderboek, dat op een meerjarig hoogtepunt staat, de marge en de winst zullen opdrijven. Bank of America heeft een koopadvies en een koersdoel van 75 dollar voor First Solar.

4. NextEra Energy

NextEra is de moedermaatschappij van het nutsbedrijf Florida Power & Light en NextEra Resources, 's werelds grootste wind- en zonne-projectbeheerder. NextEra Energy heeft ook een meerderheidsbelang in NextEra Energy Partners (NEP). NEP is een zogeheten 'yield co', ofwel een holdingbedrijf voor zonne-energie dat is opgericht om eigenaar te zijn van bedrijfsmiddelen die een voorspelbare kasstroom produceren, voornamelijk via langlopende contracten, voor de moederbedrijven.

Volgens Dumoulin-Smith heeft NextEra tijdens zijn recente analistendag beter dan verwachte vooruitzichten afgegeven voor al haar dochterondernemingen. NextEra verwacht een groei van de winst per aandeel van tussen 6% en 8% tot 2022. Bank of America hanteert een koopadvies met een koersdoel van 215 dollar voor het aandeel.

5. Albemarle Corp.

Albemarle is een gespecialiseerd chemisch bedrijf dat tot de goedkoopste lithiumproducenten ter wereld behoort. Analist Steve Byrne verwacht dat de vraag naar lithium een enorme vlucht zal nemen vanwege de opmars van elektrische voertuigen.

Het aandeel heeft echter een pak slaag gehad vanwege de lagere lithiumprijzen en het bedrijf werd door investeerders onder druk gezet om de uitbreidingsplannen voor de lithiumproductie terug te draaien en zich te concentreren op de vrije kasstroom.

Byrne denkt dat de lithiummarkt op de korte termijn onzeker blijft, maar dat Albemarle in 2021 een positieve kasstroom zal hebben. Bank of America geeft het aandeel een koopadvies met een koersdoel van 83 dollar.

6. Atlantica Yield

Atlantica Yield is een zogeheten 'yield co' die eigenaar is van een portfolio van duurzame energie, energieopwekking en hoogspanningsnetwerken. Atlantica bezit en exploiteert 1,35 gigawatt aan duurzame opwekkingscapaciteit, elektriciteitsnetten en waterkrachtcentrales in de VS, Mexico, Zuid-Amerika, Spanje, Algerije en Zuid-Afrika.

Algonquin Power & Utilities verhoogde eerder dit jaar zijn eigendomsbelang in Atlantica tot 48,5% voor 30 miljoen dollar in contanten. Dumoulin-Smith stelt dat Algonquin Power & Utilities de komende tijd de bron van groei van Atlantica zal zijn en dat het dividendrendement van 6,7% aantrekkelijk is. Bank of America heeft een koopadvies en een koersdoel van 29 dollar voor Atlantica.

7. Clearway Energy

Clearway Energy is een andere 'yield co' die zowel duurzame als conventionele energieactiva bezit en exploiteert. Ongeveer de helft van de winst en omzet komt uit duurzame energiebronnen.

Dumoulin-Smith heeft zijn advies voor Clearway in augustus verhoogd naar kopen. Het bedrijf verlaagde de verwachting voor zijn dividenduitkering voor 2019 van 270 miljoen dollar naar 250 miljoen dollar. Maar zelfs na deze verlaging blijft de payoutratio volgens Dumoulin-Smith op 91% en zal het bedrijf zijn dividendrendement van 4,4% moeten kunnen betalen zonder op krediet te vertrouwen. Het koersdoel voor Clearway bedraagt 19 dollar.

Zie ook: 10 redenen om te beleggen volgens ESG-normen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.