Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Schuld VS

134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
[verwijderd]
4
Ging over verdeling van vermogens, niet over inkomstenverdeling.

Verder, Japan heeft een sterkere munt dan de VS, maar is die economie zo sterk geweest dan de afgelopen 15 jaar?

Maar blijf verder gewoon geloven in wat je wilt geloven, laat de cijfers je droom niet verstoren.
[verwijderd]
0
BJL,

goed werk aanbevolen!
Hoop dat 't ook gelezen wordt.
Er worden teveel sprookjes verteld.

kck
ps goed stuk over us-europe in de nrc van Rifkin.
Willempie3
3
Ik begrijp ook wel dat de meeste mensen geloven dat het allemaal wel weer goed zal komen met de economie binnen een paar jaar. Dat is nu eenmaal het plaatje sinds het einde van WO II: Alsmaar toenemende rijkdom met niet al te grote dalen onderweg. Dat de schulden alsmaar toenemen, daar is men aan gewend. Dat het de laatste paar jaar wel erg hard gaat, valt maar weinig mensen op.
Het grote plaatje is dat Azie nu echt aan het opkomen is. Toen Japan en de Aziatische tijgers met 250 miljoen inwoners industrialiseerden, was dat niet al te best voor onze economie en werkgelegenheid. Nu is die impact met 2,5 miljard mensen 10 keer zo groot. Er kan geen sprake van zijn dat de Indiers en Chinezen net zo welvarend zullen worden als wij. We zullen een flink stuk naar hun nivo moeten dalen in consumptie. De grondstoffen zijn te beperkt en de concurentie is te groot voor een andere uitkomst. De mate waarin technologische vooruitgang de achteruitgang in consumptie op kan vangen is hopenlijk groot genoeg om grote oorlogen en milieurampen te voorkomen.

W3.
[verwijderd]
0
"De mate waarin technologische vooruitgang de achteruitgang in consumptie op kan vangen is hopenlijk groot genoeg om grote oorlogen en milieurampen te voorkomen."

Hallo Willempie 3,

Bedoelde je te zeggen:De mate waarin technologische vooruitgang de toenemende consumptie op kan vangen is hopenlijk groot genoeg om grote oorlogen en milieurampen te voorkomen?

Deze wezenlijk andere betekenis klinkt(voor mij)veel logischer,immers wereldwijd bezien neemt de comnsumptie toch toe?

groet,

Ab
ffff
0
Heren, welgemeend complimenten: jullie hebben er wel een heel goede draad van gemaakt. Is er eentje om op te slaan! Bedankt voor al die gegevens, ook al kun je hier en daar dan kanttekeningen bij plaatsen.

Peter
[verwijderd]
0
quote:

Willempie3 schreef:

Het grote plaatje is dat Azie nu echt aan het opkomen is. Toen Japan en de Aziatische tijgers met 250 miljoen inwoners industrialiseerden, was dat niet al te best voor onze economie en werkgelegenheid.
Pardon?
Kun je daar misschien iets meer over uitweiden?

Overigens, met betrekking tot de VS zijn er wel degelijk imbalances die gevaarlijk zijn voor de stabiliteit van de wereldeconomie. Een goeie analist op dit gebied is Roach van MS.
(Zie voor z'n laatste commentaar bijv. www.morganstanley.com/GEFdata/digests...
Willempie3
5
BJL;

Begin jaren 80 ging het slecht met de NL-economie: Er waren bijna 1 miljoen werkelozen. Lubbers zou opstappen als het er ook echt 1 miljoen zouden worden. Het nieuws van de dag was toch wel dat sectoren als scheepsbouw en textielindustrie aan het verdwijnen waren en dat Japanse bedrijven zoals Sony en Toyota de boel zouden wegconcureren.
Die 1 miljoen werkelozen zijn nooit echt verdwenen, maar door statistische truukjes als het niet meetellen van WAOers en bijstandstrekkers is voorkomen dat Lubbers ook echt op zou stappen.
In Amerika is men begin jaren 80 begonnen met het kopen op de pof op steeds grotere schaal om de boel vlot te trekken. Toen is men begonnen met de krediet-bubble, die in 1995-2000 als nieuwe economie verkocht werd.
De grote economische groei van die tijd is meer aan krediet dan aan de ICT te danken.
De 1 miljoen werkelozen zijn er alleen maar meer geworden.( WAO, arbeidstijdverkorting + Bijstand meegeteld) Nederland is niet veel anders dan Duitsland, dat veel eerlijker telt en met 5 maal zoveel mensen 5 miljoen werkelozen telt.
Sinds 1980 is de rente verlaagd tot recordniveau. Dit is het enige dat de westerse economie nog overeind houdt.
Volgens minister Brinkhorst moet Nederland een kennis-economie worden. Wat een gelul ! De Chinezen en Indiers zullen hun eigen managers wel opleiden, net zoals de Japanners dat gedaan hebben. Zonder voldoende productief werk onder hem zijn de dagen van de Nederlandse manager-economie geteld.
Een groot deel van de Nederlandse bevolking zal nooit veel meer kunnen dan laag geschoold werk. Een grote onderklasse gaat ontstaan, dat zie je nu al gebeuren, langzaam maar zeker. En op Pim Fortuyn stemmen helpt er niet tegen !
Een voorspelling voor de komende jaren: Steeds meer mensen in NL die hun auto moeten wegdoen omdat de kosten te hoog worden. Olie over de 100 Dollar en benzine boven de 2 Euro. Dit is slechts het begin van de grote verarming die ons te wachten staat. Er zijn gewoon te weinig grondstoffen om 3,5 miljard mensen net zoveel te laten consumeren als 800 miljoen westerlingen nu....
De lasten stijgen sinds een paar jaar harder dan de lonen. Een nieuwe trend en die zal de komende decenia niet veranderen.
Wij drukken 10 procent bij met 1 procent krimp. De Chinezen drukken 20 procent bij met 9 procent groei. En dat zijn dan de goede jaren die er tussen zitten.

W3.
[verwijderd]
2
quote:

Willempie3 schreef:

BJL;

Begin jaren 80 ging het slecht met de NL-economie: Er waren bijna 1 miljoen werkelozen. Lubbers zou opstappen als het er ook echt 1 miljoen zouden worden. Het nieuws van de dag was toch wel dat sectoren als scheepsbouw en textielindustrie aan het verdwijnen waren en dat Japanse bedrijven zoals Sony en Toyota de boel zouden wegconcureren.
Die 1 miljoen werkelozen zijn nooit echt verdwenen, maar door statistische truukjes als het niet meetellen van WAOers en bijstandstrekkers is voorkomen dat Lubbers ook echt op zou stappen.
Kijk, dit zijn nu ook weer van die populistische gedachtengangen die nergens op gestoeld zijn. Ja, natuurlijk verdwijnen er sectoren van de economie waar ze niet relatief niet concurrerend zijn, maar daar komen andere sectoren voor terug. Dat heet vooruitgang. Anders stonden we nu nog met de helft van de bevolking het land te bewerken zoals in de jaren 1930. En werkte de andere helft in kolenmijnen en onder erbarmelijke omstandigheden in fabrieken. Van landbouweconomie zijn we overgegaan op industrie en nu gaan we over op een dienstverleningeconomie.

Wat betreft die werklozen die niet zijn weggegaan, maar zijn weggemoffeld in de statistieken. In 1980 werkte 70% van de mensen tussen 20-65, dat percentage ligt nu op ruim boven de 80% - terwijl er veel meer jonge twintigers studeren en dus nog niet werken.

En als je kijkt naar de welvaartsgroei die bereikt is sinds 1980. Ik snap niet dat je kunt volhouden dat we hebben geleden onder de opkomst van Azie.
[verwijderd]
0
Willem,

Men heeft eerst de goudstandaard afgeschaft om acheteraf ongebreideld de gelddrukpersen in gang te kunnen zetten.Wat geleid heeft tot nu toe dat er een megaschuld ontsaan is om deze stagnerende economie toch maar in gang te kunnen houden.

Het is geweten deze schuldenbubble vroeg of laat zal uiteenspatten.

Hoelang kunnen Greenspan en zijn kornuiten deze markten nog blijven manipuleren????

Groeten
!@#$!@!
0
quote:

Willempie3 schreef:

West-Duitsland in 1980 is een goed voorbeeld van een zwakke economie:
Enorme overschotten, keiharde munt en steeds meer spaargeld bij de bevolking, dat kan niet goed gaan...

W3.
Waar gaat duitsland zijn pensioenverplichtingen van betalen ? Ze hebben al een staatschuld groter dan de VS en hoeveel werklozen hebben ze daar nog steeds ?
[verwijderd]
1
quote:

kck schreef:

BJL,

goed werk aanbevolen!
Hoop dat 't ook gelezen wordt.
Er worden teveel sprookjes verteld.

kck
ps goed stuk over us-europe in de nrc van Rifkin.

Waarin deze Amerikaan ook beweert dat Reagan de problemen oploste door iedere Amerikaan een creditcard te geven en de hele zaak op schulden gebaseerd is. Ik snap er nu geen sikkepit meer van. Klonk tot nu toe altijd goed onderbouwd dat schuldenverhaal in de VS. Maar BJL weet duidelijk ook waar hij het over heeft. Verder is het zo dat de VS altijd in een slecht daglicht wordt gesteld, dus moet de negatieve berichtgeving daarover misschien gerelativeerd worden. In europa hopen we nog steeds dat binnenkort blijkt dat een economie waarin je een stevige uitkering krijgt het beste functioneert, omdat mensen er zich zo geweldig warm en zeker in voelen. Dat gaat nooit gebeuren, als je daar de resultaten af en toe van ziet.
BJL, is er wel een tekort op de handelsbalans ? Of moet je dat ook anders zien ? En de pensioenvoorzieningen die zelfs volgens Bush zelf in 2040 failliet zijn, valt dat ook wel mee ? Of is dat op te lossen met die paar ton die elke Amerikaan aan vermogen heeft huis/tegoeden ?
-pcrs
[verwijderd]
0
quote:

Willempie3 schreef:

Volgens minister Brinkhorst moet Nederland een kennis-economie worden. Wat een gelul ! De Chinezen en Indiers zullen hun eigen managers wel opleiden, net zoals de Japanners dat gedaan hebben.
Ik maak bezwaar tegen het door elkaar gebruiken van kennis en managers. Ik hoop niet dat managers de kenniswerkers zijn waar Brinkhorst op doelt.
Dan zijn we inderdaad verloren.
-pcrs
[verwijderd]
0
quote:

BJL schreef:

Dat heet vooruitgang. Anders stonden we nu nog met de helft van de bevolking het land te bewerken zoals in de jaren 1930. En werkte de andere helft in kolenmijnen en onder erbarmelijke omstandigheden in fabrieken. Van landbouweconomie zijn we overgegaan op industrie en nu gaan we over op een dienstverleningeconomie.
met overgang landbouw => industrie => diensten economie was het wel zo dat de productie van de landbouw gelijk bleef, maar dat er door mechanisatie veel minder mensen nodig waren. Nu wordt met 3% van de beroepsbevolking werkzaam in de landbouw, heel nederland gevoed en nog geexporteerd ook. Dat lijkt me niet meer het geval met de industrie. Die is gewoon verdwenen. Als we dat blijvend in het buitenland inkopen, moeten we om geen scheve handelsbalans te krijgen die mensen daar blijvend iets voor terugleveren. Kunnen dat onze diensten zjin ?
-pcrs
[verwijderd]
0
quote:

pcrs7 schreef:

BJL, is er wel een tekort op de handelsbalans ? Of moet je dat ook anders zien ? En de pensioenvoorzieningen die zelfs volgens Bush zelf in 2040 failliet zijn, valt dat ook wel mee ? Of is dat op te lossen met die paar ton die elke Amerikaan aan vermogen heeft huis/tegoeden ?
Ja, er is wel degelijk een tekort op de handelsbalans, en dit is ook meer een probleem dan die zogenaamde schuldenberg.

Tsja, die pensioenvoorzieningen ... helaas is de situatie in NL nog veel erger met het AOW probleem. Waar de VS de afgelopen jaren en komende jaren een overschot heeft en al een grote spaarpot heeft gevormd, die vanaf 2020 langzaam leeg loopt, heeft NL altijd een omslagstelsel gekend. En dus geen overschotten en geen spaarpot. Maar straks (10-15 jaar max.) wel een giga probleem met vergrijzing en premiedruk voor AOW betalingen. Of de AOW wordt afgeschaft, of je mag straks 40-50% van je salaris aan AOW premie gaan betalen en hopen dat de generatie na je dat ook doet om er zelf nog iets van te ontvangen.
[verwijderd]
0
quote:

pcrs7 schreef:

met overgang landbouw => industrie => diensten economie was het wel zo dat de productie van de landbouw gelijk bleef, maar dat er door mechanisatie veel minder mensen nodig waren. Nu wordt met 3% van de beroepsbevolking werkzaam in de landbouw, heel nederland gevoed en nog geexporteerd ook. Dat lijkt me niet meer het geval met de industrie. Die is gewoon verdwenen. Als we dat blijvend in het buitenland inkopen, moeten we om geen scheve handelsbalans te krijgen die mensen daar blijvend iets voor terugleveren. Kunnen dat onze diensten zjin ?
-pcrs
Je geeft zelf al aan dat veel industrie met lage toegevoegde waarde is verdwenen in Nederland. En nog steeds hebben een handelsoverschot. Dat geeft dus al aan dat dat geen probleem hoeft te zijn. We zijn ons gaan toeleggen op andere industrieen (niet alleen diensten) waar we wel relatief kunnen concurreren. (Bedenkt nl. wel dat internationale competitie gaan om relatieve kostenvoordelen en niet om absolute kostenniveau's).
[verwijderd]
1
quote:

pcrs7 schreef:

[quote=Willempie3]
Volgens minister Brinkhorst moet Nederland een kennis-economie worden. Wat een gelul ! De Chinezen en Indiers zullen hun eigen managers wel opleiden, net zoals de Japanners dat gedaan hebben.
[/quote]
Ik maak bezwaar tegen het door elkaar gebruiken van kennis en managers. Ik hoop niet dat managers de kenniswerkers zijn waar Brinkhorst op doelt.
Dan zijn we inderdaad verloren.
-pcrs
Helemaal mee eens. Managers zijn de arbeidsklasse met de minste toegevoegde waarde.
[verwijderd]
0
quote:

BJL schreef:

Waar de VS de afgelopen jaren en komende jaren een overschot heeft en al een grote spaarpot heeft gevormd, die vanaf 2020 langzaam leeg loopt, heeft NL altijd een omslagstelsel gekend.
Je hoort wel eens dat die pot er eigenlijk niet is, omdat hij van het ene deel van de overheid is uitgeleend aan een ander deel binnen de overheid. Er is dan alleen nog een vordering op dat andere deel, die dat alleen kan financieren door het uitschrijven van obligaties.
-pcrs
!@#$!@!
0
quote:

pcrs7 schreef:

Als we dat blijvend in het buitenland inkopen, moeten we om geen scheve handelsbalans te krijgen die mensen daar blijvend iets voor terugleveren. Kunnen dat onze diensten zjin ?
-pcrs
- Toch apart dan dat we nog steeds een exportoverschot hebben vindt je niet ? Ook apart dat met de toetreding van al die nieuwe lage lonen land onze export alleen maar is toegenomen. Je zou geneigd zijn om je laatste vraag met ja te beantwoorden.

- Was nederland gedoemd toen de stoommachine werd uitgevonden en duizenden banen vervangen werden door machines ? of creeerde dit juist banen en welvaart ?
!@#$!@!
0
quote:

Willempie3 schreef:

Er zijn gewoon te weinig grondstoffen om 3,5 miljard mensen net zoveel te laten consumeren als 800 miljoen westerlingen nu....
- hoeveel procent van je inkomen geef je uit aan grondstoffen die schaars (kunnen) gaan worden ? ijzer, olie etc ?? hoeveel van je welvaart zal het aantasten als die prijzen omhoog gaan ? zou het nou echt zoveel uitmaken als je vakantie naar brazilie 50-100 euro duurder wordt omdat de kerozine zoveel duurder is ?
[verwijderd]
0
helemaal voorstander van de stoommachine, automatisering heeft ook meer de neiging om productie gelijk te houden (of toe te laten nemen) en arbeidskracht vrij te maken voor andere taken. Export van werk naar lage lonen landen niet. Komt aan de andere kant van de handelsbalans te staan.
NL heeft inderdaad een overschot op de handelsbalans, kennelijk is er genoeg vraag naar onze producten/diensten, hoewel ik niet goed weet hoe die verdeeld is. Ook geen idee wat ze dan van ons kopen.
Het lijkt er toch op dat handelsbalanstekorten structureel zijn, aangezien ze over lange tijd blijven bestaan.
-pcrs
134 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 911,91 +1,32 +0,14% 18:05
AMX 938,85 +1,62 +0,17% 18:05
ASCX 1.205,07 -0,57 -0,05% 18:05
BEL 20 3.980,58 -32,75 -0,82% 18:05
Germany40^ 18.723,70 -49,15 -0,26% 20:45
US30^ 39.465,50 -41,50 -0,11% 20:45
US500^ 5.223,44 +1,93 +0,04% 20:45
Nasd100^ 18.199,70 +42,90 +0,24% 20:45
Japan225^ 38.185,10 -5,20 -0,01% 20:44
WTI 79,19 +0,91 +1,16% 20:45
Brent 83,38 +0,59 +0,71% 20:45
EUR/USD 1,0793 +0,0021 +0,19% 20:45
BTC/USD 62.726,93 +2.087,32 +3,44% 20:45
Gold spot 2.336,96 -23,76 -1,01% 20:45
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
PROSUS 34,650 +0,690 +2,03% 17:38
Akzo Nobel 64,320 +1,240 +1,97% 17:35
DSM FIRMENICH AG 104,950 +1,850 +1,79% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
BESI 131,500 -1,850 -1,39% 17:35
ASML 853,000 -11,500 -1,33% 17:36
RELX 39,700 -0,500 -1,24% 17:35

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront