Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

sentiment niet negeren

50 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
[verwijderd]
0
Interessante meningen; ik denk dat Zalm heel hard aan de knoppen draait en dat het systeem wel overeind blijft. Wel wordt de gehele middenklasse financieel beroofd door alle tariefsstijgingen van alle monopolisten.

ellemme
4
Beste Stier , KCK, Op en Top, EIB (Europeese Investerings Bank ?), NLX en Hantronics,

Allemaal dank voor het reageren op mijn ingezonden ietwat onnozel stukje ... maar misschien was het daarom juist wel wat provocerend ... en vandaar de reacties ! Uigebreid (in detail) op een ieders standpunt/reactie terugkomen is iets waar ik (alhoewel gepensio(e)neerd)geen tijd voor heb. Misschien dat het met Alzheimer te maken heeft, maar ik kan ook niet meer onthouden wie wat heeft gereageerd ! Maar laat ik het dan toch maar proberen.

Ik vermeen te aanschouwen dat de meesten het met Stier en mijn eerste plaating eens zijn. Inderdaad, het gaat er steeds meer op lijken dat een ieder voor zich zal moeten gaan zorgen (las ik onlangs in de Washington Post niet dat in het verleden (jaren 60) 40% van de USA work-force een pensioen had en dat dat in de komende jaren niet meer dan 10% zou zijn ! Vanmorgen in die zelfde krant klagende United Airlines personeel dat grote reductie in pensioen uitkeringen te wachten staat, en op het internet moneycentral.msn.com/content/
specials/P117840.asp?special=social ook weinig goed nieuws mbt tot het nieuwe model van pensioenen in de USA - zoals mijn stokoude vader altijd opmerkte, wat in de USA actueel is komt een tiental jaren later naar Europa overwaaien).

Dus jongere generaties, de aanbeveling is dat jullie extra hard aan het "werk" moeten (ja, moeten ! )en sparen (dat heet tegenwoordig investeren) voor de oude oude dag ! Wie de bovengetalenteerden (term van Stier) zijn is mij niet bekend, maar voor hen die werkelijk willen binnen lopen enige raadgeving gezien de huidige omstandigheden : (a) doe veel aan creatief boekhouden, (b) zuig het personeel uit als je daartoe de kans krijgt, (c)steel, jat en bedonder, en (d) vergader en netwerk heel, heel, veel. Helaas is het zelfs dan gezien de waarschijnlijke hoge stress-levels niet zonder meer zeker dat je van "de schaapjes op het droge" zult kunnen genieten ! Helaas !

KCK, een kleinigheidje. Het Rapport van Rome (geschreven onder leiding van een NLse D-G bij de FAO (zijn naam ongaat me - dat waren de betere tijden !) dateert van heel erg in het begin van de jaren 70 en niet eind jaren 70. Het was een loofwaardig initiatief (veel beter dan het boekje van Julius Nyerere dat omstreeks diezelde datum, met voorwoord als ik me goed herinner van Prins Bernhard, verscheen) en toont aan dat er in pakweg 35 jaar veel kan veranderen ! Het rapport leverde de FAO ook wat inkomsten (velen onder ons kochten het rapport)en leerde deze organisatie wat de betekenis van "fund-raising" is. Helaas is er in de souveniers winkel van de hedendaagse FAO niets van waarde te koop (pins voor de baseball petten, peperdure vulpennen tergelegenheid van het wereld voedsel forum of iets dergelijks, en een handvol speciale editie muntjes waarop FAO staat afgebeeld met een koe of een arme sloeber uit een ontwikkelingsland !). De FAO is echter naar mijn bescheiden mening het enige VN orgaan dat nog van waarde is (met name het Investment Centre aldaar/in Rome). Helaas ben ik het niet eens met KCK's uitlatingen over de EU Zuid Europa leden die niet zouden willen werken ! Wel de tijd dat die lieden naar o.a NL emigreerden om daar in een volkswijk gelukkig te worden met een blond moppie en een las-baantje bij Verolme of in de mijnen van Limburg is lang voorbij. Het aantal "bestudeerden" (en dus met Universitaire opleiding) in Zuid Italie bv is per 100 inwoners zeer hoog, wellicht hoger dan het NLse gemiddelde (provocerende uitspraak, niet dan!)en de administratie aldaar levert inkomsten naast de olijf boomgaard, het groenten tuintje, de villa aan zee, het zonovergoten landschap, etc. Kortom "Well-being" afgewogen tegen "Wealth" danwel "Production." Sounds familiar ?

Op en Top. Heeljuist de beurs weerspiegeld niet hetgeen de bedrijven presteren. Het allermooiste voorbeeld vind ik wel Ahold en Spijker. Dat laatse bedrijfje presteert het zelfs nadat men 40% van de "shareholders value" om zeep heeft gebracht een emissie te doen, openlijk verklarend bij monde van een studentikoos typetje dat zich CEO noemt, dat de emissie zal dienen als werk kapitaal ! Nou moe, wie zitten er nu langs de kantlijn te suffen ?

Uit de ziektekosten premies die jij (Op en Top) noemt trek ik de conclusie dat het hier in de USA een 30% goedkoper (!!) is ! Waarschijnlijk (?) is de US$ ondergewaardeerd ! In de USA wordt je echter direct (onmiddelijk !!) geholpen .... ik vermeen dat dat in NL niet het geval is (zie vlucht van patienten naar de USA, B en D - althans in mijn kennissekring). Het idee van winst maken is door vele (zeer vele) bedrijven inderdaad in de ijskast gestopt ! De ondernemers waar ik (als financieel analist/econoom nog wel eens sociaal contact mee onderhoud) vertellen mij dat overleven nummer een (1)op hun agenda is ! Vele malen gehoord recentelijk dat het behouden van het klantenbestand "coute que coute" moet worden bewerkstelligd omdat de concurrentie moordend is !

EIB. Neem aan dat je mij (Ellemme) tot de Baby-Boom generatie rekent. Ik verheug me je te kunnen mededelen dat mij de pin (van het lit)niet op de neus zal vallen. Ik heb mijn schaapjes zogezegd op het droge en heb dat onder anderen kunnen bewerkstelligen door goed om me heen te kijken daar waar de ellende volop was. Vooruit denken ! Het is verbijsterend hoeveel je kunt leren van een restaurant houder/hotellier (eigen baas, expatriate) die zijn business in Addis Abeba dan wel in Bujumbura weet te groeien (in $ en niet in locale valuta !).

NLAex: Ik verneem dat je nog NIETS aan de Oost Duitsers hebt weten te slijten ! In vele andere landen (Afrika, Latijns Amerika Azie etc) is dat van hetzelfde laken en pak ! Wil je daar iets slijten kijk dan naar outfits die geld ontvangen dmv financiering van Wereld Bank ed projecten (IADB, ADB, IFAD, BEI/EIB, EBRD). Daar wordt dik gespendeerd (OK, er zal wel wat aan de locale minister moeten worden afgedragen - indirect en heel discreet wel te verstaan).

Hantronics. Of Zalm wel of niet hard aan de knoppen draait in NL is mij niet bekend. Vooralsnog constateer ik dat zalm, kaviaar en champagne een uitstekend ontbijt vormen !

Allemaal mvg,

Ellemme

[verwijderd]
0
Beste LM,

dank voor reactie.
Even rechtzetten:
Club van Rome begin 70er jaren,bekend,W.L.Brugmans(Haagse Post)was toen in nl de grote apostel,doemdenker die met het Rapport zwaaide als een rood boekje.
De uitlatingen over Zuid-Europeanen waren van Stier(no hard feelings),ik voel me zelf een z-europeaan(riviera dan wel te verstaan).
FAO(Fin.Aid Org.?),weet ik weinig van,wel sta ik nog steeds verbaasd over de groene revolutie die zich in India 60-70er jaren afspeelde,mede dankzij
VN hulp:van hongerland tot voedsel-exporteur.
Mijn kritiek op de VN:veel pol. geharrewar en natuurlijk:een Zimbabweaan,vried van Mugabe is hoofd mensenrechtencommissie,een familielid van Khaddafi doet vrouwenemancipatie,veel nepotisme dus,zie ook zoon Annan.

Keep it up en eet smakelijk,

kck
ellemme
0
Beste KCK,

Mbt FAO. Een bezoek aan Rome zou je geleerd hebben dat FAO staat voor de Food and Agriculture Organisation of the UN. Gevestigd aan de Via delle Terme di Caracalla, op loop afstand van Colosseum, in het gebouw destijds door Mussolini voor de Italiaanse Posterijen aldaar neergezet. Tot voor kort stond voor het gebouw van de FAO de obelisk van Axum (Ethiopie), maar die obelisk is nu met name door toedoen van een zekere Richard Pankhurst (historicus met Engelse naam van Ethiopische moeder en Italiaanse vader dacht ik, van daar Pankhurst !) weer in Ethiopie onlangs afgeleverd. Pankie schrijft uitstekende boeken over Ethiopie, een land dat een waar paradijs zou kunnen zijn. Boeken zijn aan de Italiaanse riviera te koop/door te bladeren. Echt de moeite waard !

De Directeur Generaal die destijds (Rapport van Rome) bij de FAO de scepter zwaaide was Boerma (ik dacht juist gespeld, maar kan ook Boerema zijn). Uniek person uit een tijd toen Nederland mbt de UN meetelde, net als in Bruxelles (Mansholt)

Mbt tot de Italiaanse Riviera. Het doet me deugd dat je die streeek een warm hart toedraagt. Waar zit je. Ik heb zelf een royaal optrekje net buiten Imperia. Zit er echter veel te weinig (meestal zeer kort, meestal in voor dan wel najaar, voornamelijk ivm onderhouds inspektie en werkzaamheden). Dit jaar ga ik in de USA op fuckansie. Volgend jaar ben ik weer uitgebreid aan de Riviera te bezichtigen !

Kritiek op de UN ! Van mijn kant volop, uitgezonderd de FAO, zoals eerder gemeld. FAO was instrumenteel in het introduceren van de groene revolutie in India maar ook de rest van Azie zoals Thailand en Indonesie om maar een paar landen te noemen. Veel erger zijn Wereld Bank en IMF. Dat zijn "Psychiatrische Klinieken die door de Patienten gerunned worden !"

Dank voor het "bon apetit." Ik snak overigens naar een "bel fritto misto" met een goed glas Verdicchio !

Mvg,

Ellemme
clever
0
quote:

kck schreef:

Dus u schrijft!Naakt of gedekt?Mij te link.

Hoi kck,

Ik schrijf nooit naakt maar mensen met een LT portefeuille kunnen m.i. rustig schrijven. Zelluf heb ik die niet zoals je weet. Ik stap deze zomer pas weer in.

Cheers,
Joost
[verwijderd]
0
Beste LM,

Bella Roma,ma anche piu bella Napoli!

Grappig dat je spreekt over Ethiopie(Rastafarai)en even later over de Wereldbank,die in Ethiopie wel een zeer kwalijke rol speelde.
Ze steunden Haile Meriam,moordenaar van Haile Selassie(Rasta Farai)en
verwoester van zijn vaderland.
Ook de naam Mansholt(Sicco)werpt vragen op:groot uitvoerder van de ruilverkaveling en daarmee treurnis brengend voor het ned. landschap,maar ook rijkdom voor veel boeren,en later groot propagandist van de ongeremde immigratie(laat ze allemaal maar komen,zelf woonde hij al in 't gooi),waar Stier terecht van stelde dat 't de ned. economie weinig heeft opgeleverd.

Woon zelf in Mokum(de Pijp),maar vertoef gaarne aan de Franse Riviera,
hoewel de Riviera Italiano mij evenzeer bekoort(viva i Garibaldi).

Zal die Pankhurst eens "uitchecken".

mvgr,kck
[verwijderd]
2
Wat deze markt nodig heeft is een flinke crash en een zware recessie om al dat gespuis wat nu de macht heeft, de graaiers van de bovenste plank, de kampioenen bubbels blazen, de mannen van het snelle geld, van hun zetel af te schoppen om plaats te laten maken voor een nieuwe generatie die wel hart heeft voor de zaak waar ze voor werken. Alle middelen zijn tot nu toe gebruikt om de markt in stand te houden uit angst voor de gevolgen bij een diepe recessie. Vooral voor de gevolgen van hun eigen belangen en macht. De heilzame werking van een recessie heeft nu niet plaatsgevonden maar is hoe dan ook onoverkomelijk. Ondanks alle mooie (zij het diep gemanipuleerde macrocijfers) ten spijt, is het onvermijdelijk dat er een grote schoonmaak gaat komen. Hoe langer men dit uitstelt, des te groter zullen de gevolgen zijn.
ellemme
0
Beste KCK,

ja dat Ethiopie ! Dat is me wat ! Lees met genoegen dat iets weet van wat de Wereld Bank daar heeft gedaan ! Weinigen realiseren zich dat ! Toen ik in Ethiopie vertoefde (altijd kort, op missie zogezegd)vonden ze het lijk van Keizer Haile. Het was begraven onder het persoonlijke toilet van Mengistu Haile M. (deurtje door in de "president" zijn werkkamer en je stond in zijn persoonlijke toilet,met bidet). Dat bidet hadden de Italianen destijds waarschijnlijk geinstalleerd, een extra badkamertje (toen voor de Italiaanse Gouverneur,ik dach Graziani)drukte nauwelijks op de begroting die Mussolini waarlijk failliet deed gaan ! Heel wat anders dan die karige (en veelal nuttoleze) "hulp" door de Wereld Bank "geboden" (lees door de strot gedrukt).

Haile S. heb ik nooit meegemaakt. Ik ben overigens een van de weinigen die hem voor niet meer dan een inboorling, een veredeld stamhoofd Afrikaanse stijl uitmaakt. Ook hij heeft zich schuldig gemaakt (en hoe ! ) aan het uitzuigen van zijn volk (van ruilverkaveling is daar nooit sprake geweest ! Zou wel een goed idee zijn geweest) . Heb wat fotos van Haile S. , genomen voor de tweede wereld oorlog, waarin onder zijn ,mooie folkloristische keizerspak (De Leeuw van Weetikveel) een paar echte Church schoenen te voorschijn komen. Waarschijnlijk geruild met King Edward voor een opgezette leeuw en wat opgezette vogeltjes (Ethiopiese specialiteit)!

Wat die Italianen daar, in Ethiopie dus, omtrent de tweede wereld oorlog uitspookten weet iedereen, met name dat ze de slag om Adua onder anderen verloren. Dat staat in all Nederlandse schoolboekjes ! Wat menigeen niet weet is dat die zelfde Italianen de hele infrastructuur van Ethiopie verzorgden ... wegen, treinen, irrigatie, landbouw, ministerie gebouwen, ziekenhuizen, administratie centra en scholen om maar wat te noemen. Al dat spul zetten die "luie" Italianen in een 3-tal jaren neer, iets waar Haile S. en zijn familie (stam) genoten in duizenden jaren niet toe in staat waren geweest ! Na de oorlog hebben die Italianen Ethiopie voor de gemaakte (welke) schade moeten betalen en ze hebben dat keurig gedaan. Ik ben in het bezit van de originele documenten die destijds door de Italiannen werden uitgeschreven en waarin staat wat ze allemaal aan de infrastructuur hebben neergezet.

Of dat (Ethiopie dus) niet voldoende was, de Italianen namen ook Eritrea mee in de ontwikkeling (was overigens reeds decennia voor Ethiopie al gerealiseerd). Dat Eritrea was een paradijs (de stad Asmara staat heden tendage op de list van architecnisch relevante steden van de Unaaited Nations - wordt hevig opgeknapt met steun van Unesco. Neen Keizer Haile S. was ook maar een stumper, die destijds met zijn optreden voor de Volkerenbond in Geneve alleen maar door de koloniale grootmachten werd misbruikt !

Mengistu Haile M. was een boef die heeft lopen jatten als geen ander (alhoewel de huidige presidenten van Ethiopie en Eritrea er ook wat van kunnen, Dat het ik zelf omstreeks 1996 kunnen constateren(Fokker vliegtuigen vol met afvalzakken gevuld met u raad het ..... greenbacks). Enfin, Mengistu is niet meer en zit met hulp van de hele nationale gemeenschap nu dus in een villa in Zimbawe. En zijn minsters? Ja, velen van hen zijn onder de pannen op het hoofdkantoor hier in Washington. Worden dus indirekt ook weer door de Nederlandse belastingbetaler van een sala-r(a)is (rais is vorst in het Amhaars zoals je misschien weet)voorzien. Mooie wereld !

Sicco inderdaad dat was de voornaam van mansholt. De ruilverkaveling in NL. Dat had ik moeten weten. Dank voor het mij erop attent maken! Sicco woonde inderdaad in het Gooi. Boersma woonde tijdens zijn Romeinse periode om en nabij Rome, "next door so to speak to" Claudio Villa ("IlReuccio", een Italiaanse "beroemde" zanger die in de Arena van Verona struikelde, in een gat viel, en dood bleef liggen (op niet oude leeftijd)). Ach, het waren de dagen van het songfestival van San Remo en "Arrivederci Roma." O ja Boersma ging met pensioen by de FAO en vestigde zich in Wenen, want in Oostenrijk worden UN pensioenen tot op de dag van heden NIET belast (hij moet dus een socialist geweest zijn !).

Wil je nog meer weten over wat ik weet en hoe ik denk, kijk dan op www.velocetoday.com. Die site heeft geen reet met de beurs te maken, tenzij we daarmee dat ding bedoelen dat we allen in de kontzak meedragen !

Mvg,

Ellemme
[verwijderd]
0
Beste LM,

mooi stuk,zal 't later nog eens herkauwen.
Rais is ook Arabisch voor president(alrais mubarak fi).
Weet dat Italianen een hoop gedaan hebben in die contreien(ook Libie)en dat ze er trots op zijn(ben met een Italiaan door Egypte getrokken).
Dank voor uitgebreide antwoord,i'm off(family).

Cheerio,kck
[verwijderd]
1
Ik denk dat ROGVER langere tijd onder water heeft gezeten. Zijn kritiek is achterhaald. Bedrijven presteren nu aanzienlijk beter dan 3-4 jaar geleden, en de koersen zijn geenzins een bubble , we staan op 300-350
terwijl we toen , toen het slechter ging op 500-550 stonden.
Wellicht even in herrinering te brengen Unilever nu ziet men als een waardeloos fonds, ik zie een enorme cashstroom ,met nu weer een solvabilteit van 19 dat was 12 toen ze voor 35miljard guldens weliswaar
een overname deden. Daarop verloren ze alleen aan de dollar al 32%, kunnen ze niets aan doen maar gebeurde wel. Dat ze niet hip zijn en dat de organisatie, praktisch op ambtenarij lijkt, zijn andere zaken.
Dat is dus het echte probleem , uw gevoel zegt meer dan de kille cijfers.
Dat is ook zo met Aegon. Velen zijn in de maling genomen (ik ook) maar de cijfers van Aegon zijn prima. Die hebben wel begrepen hetgeen Elleme zegt.
KPN-was praktisch dood koopt nu eigen aandelen in, Hagemeijer is van de banken kruipen desondanks uit een dal, Gtn doodgekocht nu nemen ze weer over.ING zouden grote problemen in Mexico hebben, ik hoor er niets meer van.Ahold doodgekocht, obligaties kon je 15% op krijgen banken adviseerden blijf eraf, is toch nog steeds op 3 na de grootste kruidenier.
Zeg jij maar welke bedrijven (AEX) het nu slechter doen dan toen. Dat negatieve zit in je hoofd,men ziet eerder de problemen dan de kansen.
Zeg mij dan waar de bubble zit op 350 ? of zat die eerder in mei 2002 ?
grt
[verwijderd]
0
Ik stapte reeds een tijdje geleden uit de beurs, ja ik verkocht 3/4 van mijn aandelen waar ik winst op had.
De beurs zal nog verder zakken, neem maar van mij aan.
Het sentiment is klote, ik speel al een tijdje met putopties op de aex.
Ik verwacht in de USA nog veel dalingpotentieel, vooral bij de banken zit het niet snor.
Kennen jullie het sneeuwbaleffect?
Wel, zo zou het wel eens kunnen gebeuren daar in onze achtertuin.
Vindt je het normaal dat het handeltekort ineens zo laag uitvalt, volgens mij zit er een geurtje aan.
Het gaat niet zooo goed, daar in de USA als men ons wil wijsmaken.
De beurs trachten omhoog praten, is de executie uitstellen.
De groeten uit Belgïe.
[verwijderd]
1
quote:

perslek schreef:

Ik stapte reeds een tijdje geleden uit de beurs, ja ik verkocht 3/4 van mijn aandelen waar ik winst op had.
De beurs zal nog verder zakken, neem maar van mij aan.
Het sentiment is klote, ik speel al een tijdje met putopties op de aex.
Ik verwacht in de USA nog veel dalingpotentieel, vooral bij de banken zit het niet snor.
Kennen jullie het sneeuwbaleffect?
Wel, zo zou het wel eens kunnen gebeuren daar in onze achtertuin.
Vindt je het normaal dat het handeltekort ineens zo laag uitvalt, volgens mij zit er een geurtje aan.
Het gaat niet zooo goed, daar in de USA als men ons wil wijsmaken.
De beurs trachten omhoog praten, is de executie uitstellen.
De groeten uit Belgïe.
Het handelstekort?? Zie copy van Ad Nooten...De economie in de VS is aan het afkoelen en dat weten vele insiders...Import vermindert, consumptie daalt, zie slechte vooruitzichten voor walmart en de cijfers van de overheid die hopeloos achterlopen of gewoon fout zijn, zie de latere herroepingen...
[verwijderd]
0
Waarom gebeurde dit niet veel eerder dan? De markt is toch naar 380,14 gekropen... En dat terwijl de bovenstaande punten toen ook van kracht waren. Je kunt er dus geen pijl op trekken WANNEER de daling zich voltrekt.
Rien ne vais plus...
MHM
[verwijderd]
1
quote:

op en top schreef:

Ik denk dat ROGVER langere tijd onder water heeft gezeten. Zijn kritiek is achterhaald. Bedrijven presteren nu aanzienlijk beter dan 3-4 jaar geleden, en de koersen zijn geenzins een bubble , we staan op 300-350
terwijl we toen , toen het slechter ging op 500-550 stonden.

Ik heb het niet over de huidige prestaties van AEX bedrijven of de koers/winst verhouding van dit moment maar over de mentaliteit van de machthebbers (bestuursleden, politiek, centrale banken, commissarissen, managers, enz.) met hun hamstergedrag en korte termijn visie waardoor de problemen in de toekomst zich opstapelen.
De winsten die financiële instellingen hebben gehaald in 2004 en begin 2005 is puur te danken aan de lage rentestand van zowel korte als lange rente, kostenbesparingen, aandelenmarkt/obligatiemarkt en productieverplaatsing. Voornamelijk in Amerika heeft dit geleid tot een sterk groeiend aantal hypotheekoversluitingen en daarmee gepaard gaande consumptie en hogere schulden waardoor andere takken naast de financiële sector ook konden profiteren. Het hele systeem draait om lage rentelasten, hogere hypotheken, sterk stijgende grondprijzen en huizenprijzen en daardoor hogere consumptie. Dit begint nu langzaam te draaien en heeft grote gevolgen voor de toekomstige winsten. Opeens lijkt dan alles tegen te zitten (zie bijvoorbeeld het hedgefundprobleem van deze week) en klapt de bubbel, die jij niet ziet, alsnog. Zo blijkt maar weer, bubbels zie je pas achteraf en winsten verdampen sneller dan dat ze zijn gemaakt.
[verwijderd]
0
quote:

rogver schreef:

[quote=op en top]
Wat deze markt nodig heeft is een flinke crash en een zware recessie om al dat gespuis wat nu de macht heeft, de graaiers van de bovenste plank, de kampioenen bubbels blazen, de mannen van het snelle geld, van hun zetel af te schoppen om plaats te laten maken voor een nieuwe generatie die wel hart heeft voor de zaak waar ze voor werken. Alle middelen zijn tot nu toe gebruikt om de markt in stand te houden uit angst voor de gevolgen bij een diepe recessie. Vooral voor de gevolgen van hun eigen belangen en macht. De heilzame werking van een recessie heeft nu niet plaatsgevonden maar is hoe dan ook onoverkomelijk. Ondanks alle mooie (zij het diep gemanipuleerde macrocijfers) ten spijt, is het onvermijdelijk dat er een grote schoonmaak gaat komen. Hoe langer men dit uitstelt, des te groter zullen de gevolgen zijn.

[/quote]
Ik heb het niet over de huidige prestaties van AEX bedrijven of de koers/winst verhouding van dit moment maar over de mentaliteit van de machthebbers (bestuursleden, politiek, centrale banken, commissarissen, managers, enz.) met hun hamstergedrag en korte termijn visie waardoor de problemen in de toekomst zich opstapelen.
De winsten die financiële instellingen hebben gehaald in 2004 en begin 2005 is puur te danken aan de lage rentestand van zowel korte als lange rente, kostenbesparingen, aandelenmarkt/obligatiemarkt en productieverplaatsing. Voornamelijk in Amerika heeft dit geleid tot een sterk groeiend aantal hypotheekoversluitingen en daarmee gepaard gaande consumptie en hogere schulden waardoor andere takken naast de financiële sector ook konden profiteren. Het hele systeem draait om lage rentelasten, hogere hypotheken, sterk stijgende grondprijzen en huizenprijzen en daardoor hogere consumptie. Dit begint nu langzaam te draaien en heeft grote gevolgen voor de toekomstige winsten. Opeens lijkt dan alles tegen te zitten (zie bijvoorbeeld het hedgefundprobleem van deze week) en klapt de bubbel, die jij niet ziet, alsnog. Zo blijkt maar weer, bubbels zie je pas achteraf en winsten verdampen sneller dan dat ze zijn gemaakt.
Ik had het niet veel beter kunnen verwoorden; dank dat mij het typewerk bespaart is gebleven :-)
[verwijderd]
1
Hoezo alleen maar sentiment en geen verklaring voor stagnerende koersen?

Derivatenkoning J.P. Morgan begint het nu toch benauwd te krijgen nu het verschil tussen korte en lange rente vrijwel verdwenen is. Verdere renteverhogingen zijn op komst dus banken kunnen hun borst natmaken.

De winstwaarschuwing van Wal-Mart (neemt 10% van de gehele consumentenbesteding in de VS voor zijn rekening) over geheel 2005 is toch een duidelijk teken aan de wand dat de situatie aan het veranderen is. Leuk die 2,5% stijgende autoverkopen in april, maar het zullen niet de auto's van GM en Ford zijn die deze stijging hebben veroorzaakt. Net als de 2,8% stijgende kledingverkopen (met dank aan China) waardoor april eindigt met een mooie retailstijging van 1,4%. Blijkbaar hebben consumenten nog steeds middelen gevonden om buitenlandse produkten te kopen, dat is dan weer een lichtpuntje. Echter waarschijnlijk met goedkope leningen of de overwaarde van huis, iets wat de FED met renteverhogingen weer hoopt tegen te gaan. Helaas wilt de lange rente niet meewerken en blijft de 'conundrum' van toepassing.

JPMorgan says Q2 trading 'tough'
Wednesday May 11, 2:00 pm ET

NEW YORK (Reuters) - J.P. Morgan Chase & Co.'s (NYSE:JPM - News) chief financial officer said on Wednesday trading conditions in the second quarter have been "tough" so far, echoing a similar assessment made by another top Wall Street executive a day earlier.

The No. 3 U.S. bank's CFO Michael Cavanagh told a conference in New York of difficult trading conditions compared with the first quarter, saying "it continues to be a tough environment."

The difference between short-term rates, at which banks borrow cash, and long-term rates at which they lend, has shrunk, pinching a lucrative source of income for banks and brokerages.

At the same time, bond issuance has fallen, possibly cutting into another traditional revenue source on Wall Street.
[verwijderd]
0
Natuurlijk ben ik het me je vaststellingen wel eens, maar ik teken daarbij aan dat de situatie in de US niet allesbepalend voor de AEX koersen zal zijn. Er zijn ook andere tekenen zo zal de rente niet verhoogt hoeven te worden als de US afkoelt. Wij moeten echter ook naar de EU kijken waar de motor van de EU de hoogste groei laat zijn van de afgelopen 4 jaar. Weliswaar te danken aan de export, maar daardoor juist des te knapper ,gezien de lage dollarkoers. Vergis je niet Duitsl. is op de US en Japan na de grootste economie ter wereld. Bij ons in Europa is er meer rust op monetair gebied.De overheid bemoeit zich vreemd genoeg minder met de stand van zaken op economisch vlak. In de US lijkt het wel of iedere FED beslissing alleszeggend voor de koersen is. Je opmerking over de vermeende kortzichtigheid van ondernemers zie ik niet, wellicht ken jij voorbeelden ? Dan bedoel ik van nu die problemen zullen geven voor de toekomstige winsten. Uit het verleden ken ik ze ook wel (meneer Dik bijv.) Maar als ik zie wat het beleid is bij de grote bedrijven zie ik eerder terughoudendheid en niet het coute que coute willen groeien om de aandeelhouders een plezier te doen (heineken bijv.) Fortis die gedegen en doelgericht zaken doet, ABN zal juist voor de langere termijn Agroveneto
willen overnemen. Het korte termijn denken is mijns inziens eerder voorbehouden aan de hh analisten die binnen een kwartier de hele wereld doorgronden.
Volgens mij moet je om te groeien geld hebben, mensen hebben die willen werken, mensen hebben die kunnen denken (schaars), en een afzet gebied.
Als we dan langere termijn denken , zie ik dat bedrijven zich nu vet aan het maken zijn, winsten zijn boven verwachting, schulden reductie (VNU bijv) werkvolk is er nu weer zat, en doordat we een grotere EU hebben zullen we ook een grotere afzet van produkten verwerven.
grt
[verwijderd]
1
Hoi Stier/ Ellemme,

Ik heb jullie negatieve verhaaltjes gelezen en ik kan je wel vertellen dat ik er misselijk van word. Zoals je jullie jezelf neerzet als de enige die het weten, de fouten van de samenleving altijd bij de ander leggend, maar nooit zelf in de spiegel kijkend. Neen als ik dit soort berichten lees dan is er wel wat ziek in de wereld, maar zit het meer in de depresieve genoegzaam achterover leunende betweters.

Het leven is geven en nemen, zo is het altijd geweest goede tijden worden door wat minder goede tijden opgevolgd etc. Maar samen de schouders er onder, sterk mij veel meer dan al dat betweterige gezwam, en dat afgeven op de ander.

vriendelijke groet lucas D
[verwijderd]
0
Bent u de Echte? (LD)
Denk van niet.
Zonee:shame.
Zojaa:welkom.

kck

lucas D

Lid sinds 15-11-00, 21:23
Laatste bezoek 13-5-05, 22:44
Aantal posts 1324
Gegeven aanbevelingen 7
Ontvangen aanbevelingen 553
Aanbevelingen/Posts 0,418

Welkom dus en een goed weekend,

kck
50 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 902,04 +2,44 +0,27% 10:27
AMX 940,07 +0,58 +0,06% 10:27
ASCX 1.191,22 +4,24 +0,36% 10:12
BEL 20 3.971,01 -44,66 -1,11% 10:27
Germany40^ 18.545,50 +47,12 +0,25% 10:27
US30^ 39.017,30 -33,70 -0,09% 10:27
US500^ 5.178,00 -8,74 -0,17% 10:27
Nasd100^ 18.044,80 -29,20 -0,16% 10:27
Japan225^ 38.104,90 -324,70 -0,84% 10:20
WTI 79,57 +0,40 +0,51% 10:27
Brent 84,08 +0,40 +0,48% 10:27
EUR/USD 1,0730 -0,0019 -0,17% 10:27
BTC/USD 61.349,77 -67,13 -0,11% 10:23
Gold spot 2.311,82 +2,80 +0,12% 10:27
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
BESI 131,750 +5,350 +4,23% 10:12
ADYEN NV 1.237,200 +22,200 +1,83% 10:11
Aegon 6,068 +0,062 +1,03% 10:12
Dalers Laatst +/- % tijd
DSM FIRMENICH AG 105,000 -2,350 -2,19% 10:11
Philips Koninklijke 24,090 -0,260 -1,07% 10:12
ASMI 610,600 -4,000 -0,65% 10:10

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront