Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Zwarte Piet & Sinterklaas moeten blijven.

160 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
NewKidInTown
1
Iran heeft weer andere problemen, daar is Zwarte Piet weliswaar geen punt, maar in dat land worden ze nu ook door de VN belaagd, ineens schijnt het Iraanse "vrouwknikkeren" discriminerend te zijn en niet meer te mogen:

"De VN heeft kritiek geuit op de Iraanse traditie van het vrouwknikkeren, waarbij stenen gestrooid worden naar overspelige vrouwen. Volgens VN-onderzoeker Jane Waterbridge gaat het om folklore die discriminerend is voor vrouwen. Dat meldt satirisch weblog De Speld.

Het Perzische vrouwknikkeren ontstond in de zevende eeuw. Volgens een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de traditie weliswaar dodelijk, maar niet discriminerend: 'Het gaat hier om een eeuwenoud gebruik dat een essentieel onderdeel vormt van onze cultuur. Vrouwonvriendelijkheid speelt daarbij helemaal geen rol. Het gaat de deelnemers vooral om het doden van zondaars en het hebben van een leuke middag.'

Jalal Rezaei, tuinman in Isfahan, doet elk jaar mee met het volksfeest. Hij wordt moe van de jaarlijks terugkerende discussie: 'Elk jaar zijn er weer mensen die moeilijk doen over het strooigoed. Mensen vergeten dat het vrouwknikkeren met name voor kinderen van groot belang is, omdat het een afschrikkend effect heeft wanneer de eer van de familie op het spel staat. Waarom zou je kinderen zoiets moois ontnemen? Je vraagt je af of de VN niets beters te doen heeft.'

Strooien van rotsen
Hoofdonderzoeker Jane Waterbridge: 'Als ik in Iran zou wonen, zou ik me als vrouw beledigd voelen wanneer ik door mannen met keien bekogeld werd. Ook als ik daarmee een karakteristiek onderdeel zou zijn van een folkloristisch gebruik.'

Voor de Iraanse regering is het afschaffen van de traditie geen optie: 'We zouden wel kunnen kijken of we minder grote voorwerpen kunnen gebruiken. Er zijn natuurlijk manieren om het strooien van rotsen minder confronterend te maken. Door stenen te vervangen door bijvoorbeeld grind of kiezels, verleg je de focus van incasseren naar participeren.'

Waterbridge is niet onder de indruk van de Iraanse reactie: 'Het onderzoek loopt nog, maar voor ons is het uitgangspunt dat op termijn ook vrouwen gewoon mee moeten kunnen gooien.'"

www.volkskrant.nl/vk/nl/11207/De-Spel...
[verwijderd]
0
quote:

KidBackInTown schreef op 24 oktober 2013 10:37:

[...]

?
Ja inderdaad, zie het nu ook. Moet waarschijnlijk Jamaicaanse zijn.

AD brengt het nieuws ook

www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/articl...
New dawn
1
Gisteren was er een debat op tv over dit onderwerp. Een blanke vrouw klaagde er over dat haar zwarte zoontje werd uitgescholden op school voor Zwarte Piet.

Ik begrijp heel goed dat zoiets niet klopt. Maar als ze denkt dat als Zwarte Pieten toekomstig groen zouden zijn, het probleem met haar zoontje zou zijn opgelost, heeft ze het natuurlijk mis. Kinderen op school schelden elkaar voor alles en nog wat uit, al zullen hun ouders dat ontkennen. Een andere scheldnaam hebben ze snel gevonden.

Op school hadden we bv een jongen die slungelig liep, die "Slappe" werd genoemd. Waar ik woon zijn trouwens ca. 400 bijnamen van families. Er zijn er bij die zowel voor- als achternaam als bijnaam hebben. Veel oudere mensen kennen die mensen vaak niet bij hun echte naam. Mensen hier met een bijnaam noemen andere ook bij hun bijnaam.
[verwijderd]
0
quote:

Hmm schreef op 24 oktober 2013 10:49:

Gisteren was er een debat op tv over dit onderwerp. Een blanke vrouw klaagde er over dat haar zwarte zoontje werd uitgescholden op school voor Zwarte Piet.
Dit ga je nu inderdaad krijgen. Kan er niet zo mee zitten, al is beter van niet. Wel een logisch gevolg van wat een paar dolende linkse ridders en wat nazaten van vroegere slaven nu op de agenda hebben willen zetten. Hoe onhandig kun je zijn.

Overigens is het geven van bijnamen normaal meer iets plattelandelijks, vooral als het een negatieve lading heeft.

Woon zelf in een jonge Vinexwijk en hier houden mensen zich vooral met zichzelf bezig. Ook geen import hier van buiten. Mensen hebben dus niet veel om zich over op te winden.
haas
2
btw: Zwarte Piet is ook 'n bijnaam,
Nickname zoals dat nu zou worden genoemd
Tis geen ScheldNaam

De bijnaam van Zwarte Piet komt veel voor:
wordt door veel mensen gebruikt in veel steden/dorpen.

(dit is ook de verklaring dat Sint
vaak over Zwarte Piet in meervoud spreekt : "mijn beste Zwarte Pieten")
Die Sint is dus 'n soort CEO:)
met veul personeel......in meerdere winkelstraten

Dus gewoon deurgoan met Sint en Zwarte Pieten
[verwijderd]
0
Wellicht is dit de facebookpagina die de zeurpiet van de VN beheert. Haar naam staat erboven en er staan ook wat fotos op met haar portret. Als ik verder naar de interesses van de beheerder van die pagina kijk, staan er zeer nationalistische interesses op: www.facebook.com/thistory.jamaica?fre... . De houder van de site is heel erg met black bezig, beetje te.....

She likes: www.facebook.com/ATLBlackStar?ref=pro...
[verwijderd]
0


She likes: www.facebook.com/ATLBlackStar?ref=pro...
[/quote]

Kerry Washington kan je bewonderen op die site. Zou de best betaalde actrice zijn, ik heb er nog nooit van gehoord

Maar wat heeft ze een schitterend gezicht , echt prachtig, voor de rest mag ze wel wat steviger gaan eten.

Mvg, wauw.
[verwijderd]
0
Al met al wordt dit een mega mentale overwinning voor het volluk? Er zullen een record aantal cadeautjes worden gekocht door de Sint, ondanks de crisis. De Kerstman met zijn lilliputters kiest via de achterdeur voor het hazenpad en mevrouw Shepherd kan beter wat aan haar uiterlijk doen, mocht ze ooit de Keukenhof willen gaan bezoeken.

Ben wel benieuwd of het vuurtje in de loop naar 5 december weer zal oplaaien, al dan niet veroorzaakt door incidenten.
NewKidInTown
0
Kiezen we voor onze eigen cultuur van Sinterklaas en Zwarte Piet of voor de uit de US overgewaaide Santa-Claus ?

Alle ballen op ................... !

(en al weer ruim 11.000 erbij in een klein half uurtje)
Da Freeze
0
quote:

KidBackInTown schreef op 24 oktober 2013 12:24:

Kiezen we voor onze eigen cultuur van Sinterklaas en Zwarte Piet of voor de uit de US overgewaaide Santa-Claus ?

Alle ballen op ................... !

(en al weer ruim 11.000 erbij in een klein half uurtje)
Je bedoelt het naar de US overgewaaide Sinterklaas in een Coca Cola jasje? :)
flosz
0
Sinterklaas
Sinterklaas werd voor het eerst gevierd in de middeleeuwen in het noorden van Europa. Het feest vond plaats op zes december, de kerkelijke feestdag voor de heilige Sint Nicolaas van Myra. In navolging van de heilige bisschop, die bekend stond om zijn anonieme gulheid, was het tijdens Sinterklaas gebruikelijk om geld te geven aan de armen. Later veranderde dit in het geven van cadeautjes aan kinderen die het hele jaar braaf waren geweest. Daarnaast werden er gedurende de eeuwen nog meer elementen aan de traditie toegevoegd, waaronder het feit dat Sinterklaas met een paard over de daken reed en de cadeautjes bezorgde via de schoorsteen. Toch bleef het uiterlijk van Sinterklaas, een oude serieuze man met een mijter en een bisschopsmantel, zeer dicht bij de oorspronkelijke Sint Nikolaas.

Father Christmas
Tijdens de Reformatie in de zestiende en zeventiende eeuw wilden de protestanten echter niets weten van de katholieke heiligen. In veel Noord-Europese landen werd Sinterklaas daarom afgeschaft en werden de geschenken voortaan uitgedeeld met Kerstmis. In de zeventiende eeuw ontstond er vervolgens in Engeland ook een personificatie van het Kerstfeest: Father Christmas. Evenals Sinterklaas was ook ‘Vader Kerstmis’ een grijze oude man die geschenken bracht voor kinderen die braaf waren geweest. Maar in tegenstelling tot de Goedheiligman kwam hij niet uit Spanje maar van de Noordpool en was hij niet serieus en streng maar vrolijk en jolig. De Engelse Father Christmas verspreidde zich uiteindelijk onder andere naar Frankrijk (Père Noël) en Spanje (Papá Noel).

Santa Claus
Met de zeventiende en achttiende-eeuwse migratie van Britse en Nederlandse kolonisten naar de Nieuwe Wereld kwamen de tradities van Sinterklaas en Father Christmas vervolgens weer bij elkaar . In de loop van de eeuwen raakten de verschillende elementen van de twee gulle gevers steeds meer met elkaar vermengd, zodat er in 1773 voor het eerst melding werd gemaakt van één figuur: Santa Claus. De naam was duidelijk afgeleid van de Nederlandse Sinterklaas, evenals het feit dat hij zijn cadeaus bracht via de schoorsteen. Zijn feestdag en zijn uiterlijk, een vrolijke man in een sneeuwpak, waren echter gebaseerd op de Engelse Father Christmas. Overigens kreeg Santa Claus in de loop der tijd ook nog elementen uit verscheidene andere tradities mee. Zo werd er in 1823 voor het eerst geschreven over de rendieren van de Kerstman, die gebaseerd waren op de paardenhorde van de Scandinavische god Odin. Daarnaast vertoont het verhaal van Santa Claus ook veel overeenkomsten met de Russische ‘Grootvadertje Winter’.
www.isgeschiedenis.nl/nieuws/oorspron...

Wookiee In het Smurfenbos
1
Hoi,

Ik snap het niet, komt dit verhaal weg bij Groen Links Rotterdam?

Maar geen Zwarte Piet, wat is dan de standaard deviatie binnen de groep Zwarte Pieten. Mag je bijvoorbeeld 99 Zwart Pieten en 1 Rode Piet is dat dan legaal.

Of moet het een afspiegeling zijn van de maatschappij,
1 Ambtenaar Piet, die doet niks
1 Pedofiele Piet, brrrrr jakkes.
of
1 Gehandicapte Piet, en hoe krijg je die met rolstoel door de schoorsteen

Ik vind de vraagstelling uitermate complex! En denk dat er geen eenduidig antwoordt mogelijk is. Ik stel daarom voor een commissie van wijze mannen op te stellen die zich over dit vraagstuk gaan buigen..

Gr
[verwijderd]
0
De afleidingsmanoeuvre van het kabinet is 100% gelukt. De pieten hebben het nieuws overgenomen. Nog even, en het kabinet beweert dat het zwarte piet gered heeft, en dan gaan ze stijgen in de peilingen.
[verwijderd]
0
Het is wel een actie de afgelopen week die vwb item, hoedanigheid, invulling, beleving en massaliteit alleen in Nederland kan. En zoiets vind ik passen bij ons en maakt me stiekem trots.

Zo lossen we de crisis mentaal voor een paar maanden op en wie weet(kun je zoiets wellicht achteraf berekenen?) geeft het inderdaad een lokale economische impuls.

Nu nog naar Brazilie en wereldkampioen worden en we kunnen de komende tien jaar weer tegen de hele wereld zeggen hoe het moet en hoe het vooral niet moet.

De wereld daarentegen moet zich vooral niet met ons bemoeien.
[verwijderd]
1
quote:

Ole in het beren bos schreef op 24 oktober 2013 13:05:

Vraagje,

Zouden Sint en Piet ook afgeluisterd zijn door de NSA?

Vraag me af...
Ik weet het zeker .... Ze zijn een grote bedreiging voor de veiligheid van amerika (De kerstman)
[verwijderd]
0


Ik heb mijn persoonlijke lijstje opgemaakt voor de UN-werkgroep die ten strijde gaat tegen discriminatie van onze medemens:

Ik wil dat het sprookje sneeuwwitje ook gecensureerd wordt. Ik ben niet erg lang en wordt vergeleken met 1 van de zeven dwergen uit dit sprookje.

Ik wil dat alle Suskes en Wiskes met onmiddellijke ingang worden verboden: het is een belediging voor alle Belgen. Lambiek wordt wel als heel dom afgeschilderd. En dat zijn onze Zuiderburen toch niet?

Ik wil dat lange Jan uit de Efteling onmiddellijk wordt verwijderd en dat de Efteling excuses aanbiedt aan alle mensen boven de twee meter die zich beledigd voelen en worden gepest met "is het koud daarboven?". Haal ook gelijk alle vuurtorens maar weg want het woord vuurtoren wordt ook wel eens gebruikt voor onze lange medemens.

Ik heet Klaas en ik wil dat Sinterklaas van naam verandert. Ik voel me beledigt wanneer kinderen sinterklaas tegen me zeggen ipv Klaas.

Misschien hebben jullie zelf nog wat aanvullingen, dan kunnen ze daar bij de UN nog even aan het zeer nuttige werk blijven ipv zich druk te maken om bijvoorbeeld de moderne slavernij in Saoedie Arabie waar Aziatische mensen afgebeuld worden in oa de bouw of in Rusland waar onze homo-medemens zijn/haar leven niet veilig is....

retsok
0
Snowden heeft net laten weten, dat ook santa en klaas met zn pieten voor de nsa werken. Het afluisteren van de mobiele telefoons en pcs, bleek niet voldoende informatie op te leveren. Naar nu blijkt heeft de nsa santa en klaas gedwongen om in ieder huis afluisterapp. te plaatsen. Beiden konden vlgs de nsa overal binnenkomen zonder argwaan te wekken...

huhh een onbekende zwarte man in je huis om middernacht die geen argwaan wekt...rare wereld..
160 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 900,86 +0,80 +0,09% 16:57
AMX 938,09 +1,89 +0,20% 16:57
ASCX 1.187,80 -0,16 -0,01% 16:42
BEL 20 4.012,25 +15,73 +0,39% 16:57
Germany40^ 18.485,60 +55,55 +0,30% 16:57
US30^ 38.953,92 +99,29 +0,26% 16:57
US500^ 5.187,55 -0,48 -0,01% 16:57
Nasd100^ 18.115,21 +18,93 +0,10% 16:57
Japan225^ 38.337,16 -374,06 -0,97% 16:57
WTI 78,53 +0,07 +0,09% 16:57
Brent 83,12 -0,02 -0,02% 16:56
EUR/USD 1,0749 -0,0008 -0,08% 16:57
BTC/USD 62.638,46 -258,09 -0,41% 16:55
Gold spot 2.316,73 +2,63 +0,11% 16:57
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Ahold Delhaize 28,990 +0,730 +2,58% 16:37
Heineken 92,520 +1,840 +2,03% 16:36
DSM FIRMENICH AG 107,950 +2,000 +1,89% 16:37
Dalers Laatst +/- % tijd
Philips Koninklijke 24,370 -0,440 -1,77% 16:37
ArcelorMittal 23,630 -0,340 -1,42% 16:38
Aegon 5,996 -0,072 -1,19% 16:38

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront