Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

KK DD 14/6: gevaar nog niet geweken

277 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 » | Laatste
[verwijderd]
15
Beste lezers,
Het leven is mooi, de zon schijnt en iedereen is vrolijk.
Terwijl ik dit schrijf kijk ik niet naar de AEX grafieken. Nee, ik kijk vanaf mijn vakantieverblijf in zuid Toscane door het raam naar buiten. Wat een contrast! Ik merk ook hier helemaal niets van de crisis.

Wat is trouwens het effect van al deze vakantiegangers op de beurskoersen? En men zou toch zeggen dat het hier niet alleen particulieren beleggers betreft; immers, professionele beleggers moeten toch ook op vakantie? Het juiste antwoord is zoals altijd: het hangt ervan af. En dat is ook zo, maar over het algemeen kan wel worden gesteld dat hierdoor de volumes zouden moeten dalen en grote aan- en verkoopbeslissingen op de lange baan zullen worden geschoven.

Maar hoe zit het met de korte termijn handelaren? Deze groep beleggers heeft een beleggingshorizon van soms maar een paar weken. Veel van deze beleggers, vooral in dergelijke volatiele periodes, zullen vaak besluiten om hun posities voor de start van hun vakantie af te sluiten (verkoopdruk). Om dezelfde reden zullen ze niet snel geneigd zijn om nieuwe posities in te nemen als ze weten dat ze binnenkort voor een paar weken zullen vertrekken (geen koopdruk).

Het uiteindelijke resultaat is dat vakantieperiodes vaak geen korte termijn stijgende koersen stimuleren. Niet voor niets zegt men vaak: "Sell in may and go away".

Maar ik zie ook een voordeel hier. De hoge volatiliteit wordt vooral veroorzaakt door "trigger-happy" korte termijn speculanten. Maar ook zij hebben vaak kinderen en moeten vooral de komende weken op vakantie. Het afnemen van dergelijke "zenuw"-transacties en de algehele verlaging van de handelsvolumes zou best eens de opgefokte volatiliteit kunnen temmen. En dat is zeker geen slechte scenario voor de beurs. Weet u nog? We hebben eerst rust in de tent nodig.

Beste medebeleggers, mijn drankje staat warm te worden en mijn Internet verbinding laat te wensen over. Ik moet het daarom de komende 2 weken kort houden en wens jullie allen (alvast) een fijne vakantie en winstgevende transacties toe!

Agenda:
www.fd.nl/beleggen/agenda/?minicaldat...

Volledige TA week analyse (week 23):
www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...
Bijlage:
[verwijderd]
0
ab dab! Leuk gedachtenspinsel, eens kijken hoe dit idd gaat uitpakken. Schreef net dat de chemische industrie het zo goed doet, KW2 gaat zelfs betere resultaten opleveren is de verwachting en die leveren toch aan veel bedrijven. Die cijfers zullen zo half Juli toch moeten gaan binnenstromen?
Ben benieuwd wanneer er weer vertrouwen komt maar dat het er weer komt ben ik heilig van overtuigd

fijne vakantie en vergeet vooral niet te genieten,
[verwijderd]
0
Dacht als bijlage een mooie foto van Toscane te gaan zien blijkt het toch over iets anders tegaan. Prettige vakantie
[verwijderd]
4
Voor jullie vermaak, een kleine inhoudelijke doch speculatieve blik op de S&P 500 (futures) die aangeven waarom ik de kans groot acht dat we maandag een nieuwe top zetten en weer verder gaan dalen tot het gebied 1030-1040. Ik schrijf deze overigens voor mezelf om mijn handelen gefundeerde richting te geven en wil ze best af en toe hier posten als jullie dit op prijs stellen:

(grafiek in de bijlage. VOor de aardigheid ook maar de AEX TA erbij gedaan maar hier is niet echt hard aan gewerkt ofzo.)

-S&P 500 futures staat tegen de dalende toppenlijn van 't dalend trendkanaal aan die loopt vanaf 05/03 ongeveer. S&P 500 index is er wel al doorheen gebroken technisch maar dit kan makkelijk een bulltrap zijn gezien het lichte volume en de futures die er nog onder staan. Bovendien zijn dit soort lijntjestrekkerpraktijken eigenlijk slechts globaal betrouwbaar en niet echt tot op het puntje nauwkeurig. Je kan beter kijken naar indicatoren zoals volume en de MA's.
-S&P 500 staat tegen de stijgende toppenlijn van een (piepjong) stijgend trendkanaal vanaf 06/08
-Volume van vrijdag was erg laag wat een gebrek aan momentum in het stierengeweld aangeeft
-S&P 500 staat weer tegen de EMA21 op de dagelijkse grafiek en precies evenver onder de EMA 50 als bij de laatste top. Hij staat iets verder onder de EMA200 wat ook een teken van zwakte zou zijn als hier een nieuwe top neergezet zou worden en een indicatie voor een verdere neerwaardse (of op zijn best zijwaardse) trend
-In de uurgrafiek is de afstand koers tot de EMA200 precies gelijk aan de vorige top. Procentueel is die overigens nog iets groter vanwege de lagere koers (1108 vs 1190 nu).
-De RSI staat precies even hoog als bij de vorige top. In een neerwaards trendende markt vind ik dit een slecht teken omdat het aangeeft dat kopers met relatief dezelfde "kracht" de koers niet hoger of evenhook hebben gekregen als de vorige top. De RSI kun je wat mij betreft ook het beste lezen als de hoeveelheid opwaards of neerwaards potentieel (bij laag veel opwaards potentieel, bij hoog veel neerwaards). Nu staat hij op 50 en is dus eigenlijk geheel neutraal.

Er zijn ook een paar bullish indicatoren waar ik op probeer te scannen die in mijn optiek wel aardig aangeven of er sprake is van een top of een reversal:
-Sterk draaiende lange termijn (EMA200) trendlijn in de uurgrafiek. Deze lijn is overwegend dalend en draait nu. Alle kortere moving averages in de uurgrafiek zijn nu stijgend, de EMA200 zeer licht stijgend. Dit was ook het geval bij de vorige toppen (op dit moment staat hij precies gelijk qua hoek aan de vorige toppen overigens). Mocht de koers doorstijgen is dit een zeer sterke indicatie en dan zal de EMA200 uiteraard ook een scherpere opwaardse hoek krijgen dan de vorige toppen.
-Men reageerde ondanks de slechte retail cijfers alsmede het eigenlijk niet zo heel positieve banenrapport toch erg positief en wist de stijging door te zetten ondanks het slechte nieuws.

De conclusie is dus dat vrijwel alle omstandigheden (m.u.v. een positieve MACD die bij de vorige toppen nog negatief was, wat an sich wel een bullish teken is) gelijk zijn aan de vorige toppen, momenteel. Mochten we maandag nog een tijdje goed doorstijgen echter toch nog een nieuwe lagere top neerzetten dan vind ik dat wel een opwaards teken. Echter verwacht ik dat we vrijwel meteen vlak of lager openen en zullen dalen.

Ik ga zelf kijken naar reversal signalen op de korte-termijn grafieken (1u, 15m en 5m in die volgorde) om een goed shortmoment te kiezen. Mochten we toch doorstijgen naar minimaal 1100 dan ga ik niet short aangezien de top dan op een positievere noot gezet wordt dan de vorige en wacht ik op een dip met een hogere bodem dan 1041 om weer long te gaan.

Overigens ben ik geen lijntjestrekker maar ik vind wel dat je dat soort signalen kan gebruiken om sentiment te meten. Bovendien denk ik dat meer mensen naar deze grafiek kijken en flink de kriebels gaan krijgen vanwege het afnemend opwaards momentum en het zeer lichte volume op vrijdag. Zodra er ook maar iets fout gaat dan knallen we weer omlaag aangezien het vat optimisten in mijn optiek toch wel leeg moet gaan raken ondertussen.

Overigens een kleine disclaimer: dit is een VS-geörienteerde opvatting dus mochten we maandag nog stijgen maar de S&P 500 (futures) in de loop van de maandag sessie op wall street kelderen en we dinsdag dus met een gap naar beneden openen en verder dalen dan geldt dit natuurlijk ook ;)
Bijlage:
[verwijderd]
0

Cazan schrijft:

"ab dab! Leuk gedachtenspinsel, eens kijken hoe dit idd gaat uitpakken. Schreef net dat de chemische industrie het zo goed doet, KW2 gaat zelfs betere resultaten opleveren is de verwachting en die leveren toch aan veel bedrijven. Die cijfers zullen zo half Juli toch moeten gaan binnenstromen?
Ben benieuwd wanneer er weer vertrouwen komt maar dat het er weer komt ben ik heilig van overtuigd"

Eerst even de door mij gewaardeerde AEX-belegger die nu zit te luilebollen in Italië. Ik weet het zo net niet of de redenering klopt logisch klopt hij wel, maar hoe zit het met de feiten. Zou een mooi Corné onderwerp zijn.

Cazan ik pak jouw reactie, want ik hoor dat soort geluiden ook vanuit het transport in de Rotterdamse haven. Zo bezien ziet het er positief uit en uiteindelijk zal het goed komen. Dat ben ik met je eens. Toch ben ik een beetje beducht voor die tweede dip vanwege dat obligatiegedoe. Het blijft toch wat oppassen.

[verwijderd]
0
Ik heb trouwens nog een vraag: hoe hedge je tegen hyperinflatie? Even voor de hypothese als 10.000 euro nu dezelfde waarde heeft als 10.000.000 euro over pak 'm beet 2 jaar, hoe investeer ik dan nu 10.000 euro om over 2 jaar 10.000.000 te hebben? En goud vind ik een slecht antwoord want dat is ook maar relatief, je hebt er immers helemaal niks aan (en is bovendien in mijn optiek een bubble momenteel), terwijl aandelen of vastgoed wel nog een beetje "intrinsieke" (lees: productie of praktische) waarde hebben. Vastgoed is daarentegen weer niet liquide genoeg en aandelen teveel onderhevig aan sentiment waardoor deze wsl ook niet veel van hun waarde behouden. Iemand nog ideeën?
[verwijderd]
0
Duck,

Ik zou dan denken aan grondstoffen. Dat is iets hards. Probleem is dan waarom komt die inflatie, maar gaat het elders bijvoorbeeld Azië wel goed?

Je kan ook denken aan die inflatielinked bonds (obligaties). Kijk eens bij Marcel Tak.

Ik rotzooi maar wat aan. Probeer hier wat veelbelovende bedrijven te oppakken en doe wat met grote bedrijven met een geschreven call. Wat Amerika erbij en ik zie wel.

Ik doe wat luchtig, maar elke stap heb ik beredeneerd. Deels nog even cash staan is ook geen slechte optie als je het even niet weet.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0
quote:

ScaredDuck schreef:

Ik heb trouwens nog een vraag: hoe hedge je tegen hyperinflatie? Even voor de hypothese als 10.000 euro nu dezelfde waarde heeft als 10.000.000 euro over pak 'm beet 2 jaar, hoe investeer ik dan nu 10.000 euro om over 2 jaar 10.000.000 te hebben? En goud vind ik een slecht antwoord want dat is ook maar relatief, je hebt er immers helemaal niks aan (en is bovendien in mijn optiek een bubble momenteel), terwijl aandelen of vastgoed wel nog een beetje "intrinsieke" (lees: productie of praktische) waarde hebben. Vastgoed is daarentegen weer niet liquide genoeg en aandelen teveel onderhevig aan sentiment waardoor deze wsl ook niet veel van hun waarde behouden. Iemand nog ideeën?
Grondstoffen, olie, grond, agricultural...
[verwijderd]
0
quote:

Svartalfa schreef:

Grondstoffen, olie, grond, agricultural...
Agricultural is idd wel interessant, thanks. De rest draagt allemaal nog teveel risico omdat hyperinflatie niet echt goed is voor de economie in het algemeen. Echter zullen voedingsproducten/agricultuur altijd wel hun waarde behouden, denk ik. Ik ga daar eens even naar kijken! Misschien wel handig om daar gewoon een bedragje op te zetten en er niet meer naar kijken als veiligheidsnet.

[verwijderd]
0
Svar een directe vraag. Jouw antwoord lijkt mij niet verkeerd onder voorbehoud dat het elders goed gaat. Kies je dan voor bedrijven (denk aan Shell, Nutreco, Provimi, Fugro etc) of pak je een EFT offonds?

Geen strikvraag, hoor. Ikzelf vraag me af wat het beste zou kunnen uitpakkken. Let wel het leukste vind ik het directe bedrijvenbeleggen, maaar soms moet je erkennen dat er meer kennis en tijd is bij anderen.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0
jonas,

het is bijna vloeken in de kerk tussen alle ultrashort beleggers hie in de KK, maar www.dws.nl of www.dws.de heeft hele goede themafondsen.
Kosten vallen wel mee als je via bijv. www.wallstreet-online.de koopt.

Ikzelf koop geen enkele bedrijven meer omdat ik niet genoeg kan spreiden.

ETF's heb ik geen verstand van, is dit ook gespreid of in een bedrijf

Groet,
Svart
[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef:

Duck,

Ik zou dan denken aan grondstoffen. Dat is iets hards. Probleem is dan waarom komt die inflatie, maar gaat het elders bijvoorbeeld Azië wel goed?

Je kan ook denken aan die inflatielinked bonds (obligaties). Kijk eens bij Marcel Tak.

Ik rotzooi maar wat aan. Probeer hier wat veelbelovende bedrijven te oppakken en doe wat met grote bedrijven met een geschreven call. Wat Amerika erbij en ik zie wel.

Ik doe wat luchtig, maar elke stap heb ik beredeneerd. Deels nog even cash staan is ook geen slechte optie als je het even niet weet.

Groet, Jonas
Ik zeg niet dat die inflatie er komt maar er is wel een risico op. Zo geweldig gaat het niet in Azië, het is alleen iets boven verwachtingen (dit kwartaal!). Waarom altijd zo relatief...als het boven verwachting is dan gaat het goed en onder verwachting gaat het slecht, denkt men. Ondertussen kampt China met een bubble in vastgoed, lopen de overheidsstimuli hier af en denk ik dat dat ook wel de export vanuit China negatief zal beïnvloeden. Bovendien is er grote leegstand in China, dus om nog verder te gaan bouwen is niet nodig, ook gezien de afnemende/geringe bevolkingsgroei aldaar en de wsl afnemende GDP groei. Dit zal wel negatieve gevolgen hebben voor ze. Europa en de VS staan er zelf ook niet echt bijster goed voor historisch gezien. Echter verbetert de situatie nu wel en als het herstel doorzet is er natuurlijk niks aan de hand.

Maar zodra de poep echt de ventilator raakt zal men geen keus hebben om massaal valuta te devalueren. Al is de kans hierop 1% is dat nog altijd groter dan een auto ongeluk en daar heb je volgens mij ook een verzekering voor! Vandaar dus mijn vraag ;)
[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef:

Svar een directe vraag. Jouw antwoord lijkt mij niet verkeerd onder voorbehoud dat het elders goed gaat. Kies je dan voor bedrijven (denk aan Shell, Nutreco, Provimi, Fugro etc) of pak je een EFT offonds?

Geen strikvraag, hoor. Ikzelf vraag me af wat het beste zou kunnen uitpakkken. Let wel het leukste vind ik het directe bedrijvenbeleggen, maaar soms moet je erkennen dat er meer kennis en tijd is bij anderen.

Groet, Jonas
neem aan dat je beter wat langlopende futures kan aanschaffen op bepaalde commodities...
[verwijderd]
0
Swar, bedankt voor jouw reactie. DWS schijnt het wel goed te doen, Doet me altijd toch altijd nog altijd wat denken aan die Amsterdamse voetbalclub met Rinus Israel, Jongbloed etc.

EFT's, fondsen zijn er ook in materials. Op Alex ziet wat te kijken in die hoek. Je kan dan ook direct zien waar bijvoorbeeld Fortis material in zit. Uiteraard houdt bij mij mij het geld op een gegven moment op dus kies ik voor een mix tussen cash, bedrijven en wat fondsen.

Het echte gokken doe ik niet meer. Haal ik de 8% op jaarbasis ben ik al tevreden en zeker in deze markt.

Ik ga nu slapen, maar zal als je er nog bent morgen jouw reactie bekijken en eventueel reageren.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
Spanishtrader verwacht een positieve a.s. maandag....met AEX koersen tussen 325-334.
15 hours ago reply

MAANDAG 14 JUNI 2010
1100 EUR Industrial Production m/m 0,7%
1430 cad New Motor Vehicle Sales m/m -4,7%

DINSDAG 15 JUNI 2010
1100 eur German ZEW Economic Sentiment 48,7
1430 usd Empire State Manufacturing Index 20,1
1430 usd Import Prices m/m -1,1%
1500 USD TIC Long-Term Purchases 77,3B

www.spanishtrader.com/

Van maandag 14 juni t/m vrijdag 2 juli 2010 zullen er geen updates, grafieken of slotanalyses verschijnen op deze site. Ik ben er een paar weken tussenuit. Op maandag 5 juli aanstaande hervat ik mijn werkzaamheden, ik hoop u dan weer als bezoeker te mogen begroeten.

Prettige vakantie Adje en bedankt voor al je inspanningen!

-Ad Nooten-
adnbeursanalyse.nl/afwezig.html

Groeten en Sterkte.
[verwijderd]
1
Resumerend:

De AEX is deze week gestegen tot het 76,4% niveau van de daling 331,3 - 311,8 rond 326,7. Net daarboven werd vandaag rond 327,3 een drievoudige top gevormd. Zouden we door die top breken dan gaan we met de index naar 331,3, een grens die we gezien het koersdoel van het dan in de kwartiergrafiek gevormde omgekeerde hoofd en schouders patroon van 332,8 zouden kunnen doorbreken. Een stijging boven 331,3 zou de beurs wat lucht geven, maar nog niet blijvend uit de brand helpen. Daar is namelijk zoals we in de weekgrafiek zagen een stijging boven 358,2 voor nodig. Zou er volgend op een stijging boven 331,3 een top onder 358,2 een top ontstaan dan zouden we met een daaropvolgende daling onder 311,5 in de weekgrafiek nog steeds het grote hoofd en schouders patroon met koersdoel 265 af kunnen ronden dat zich in de weekgrafiek mogelijkerwijs aan het ontwikkelen is. Dit zou ook kunnen gebeuren mochten we bij een stijging niet door 331,3 breken en vanaf dat punt een daling inzetten. Komen we aanstaande maandag onder 321,8 dan gaan we al meteen naar beneden, het eerste korte termijn koersdoel zou dan 316,3 zijn. Het is dan heel wel mogelijk dat we vervolgens naar 311,8 en 311,5 gaan om daar direct doorheen te zakken, maar dat laat zich nog niet met voldoende zekerheid zeggen. Wat zich wel laat zeggen is dat een weekslot onder 311,5 als dat zich voor zou doen de beurs malaise zou brengen in de vorm van een daling naar 265 punten. De grenzen 296 en 277 uit de weekgrafiek zouden dan nog soelaas kunnen bieden, maar daar heb ik gezien het dan ontwikkelde patroon niet veel vertrouwen in. Goed in de gaten houden die grens 311,5 dus, wat er ook gebeurt.

En dan nog dit...

Zoals ik begin deze week aankondigde ben ik er de komende drie weken niet. Het is weer tijd om even afstand nemen van de beurs en het adrenaline niveau tot een aanvaardbaar peil laten dalen . Dit vak is niet altijd even goed voor je bloeddruk, zeker niet als je het met zoveel passie beoefent als ik. Het is echter wel een prachtig vak, daarom weet ik nu al dat ik op 5 juli aanstaande weer met plezier en hernieuwde energie aan de slag zal gaan. Ik hoop u dan uiteraard weer als bezoeker te treffen, tot dan . -Ad Nooten-

adnbeursanalyse.nl/Slotanalyses/2010/...

Bedankt Adje voor je enorme intensieve inspanningen en prettige vakantie Mien Jongh!

Groeten en Sterkte.
[verwijderd]
1
quote:

ScaredDuck schreef:

Ik heb trouwens nog een vraag: hoe hedge je tegen hyperinflatie? Even voor de hypothese als 10.000 euro nu dezelfde waarde heeft als 10.000.000 euro over pak 'm beet 2 jaar, hoe investeer ik dan nu 10.000 euro om over 2 jaar 10.000.000 te hebben? En goud vind ik een slecht antwoord want dat is ook maar relatief, je hebt er immers helemaal niks aan (en is bovendien in mijn optiek een bubble momenteel), terwijl aandelen of vastgoed wel nog een beetje "intrinsieke" (lees: productie of praktische) waarde hebben. Vastgoed is daarentegen weer niet liquide genoeg en aandelen teveel onderhevig aan sentiment waardoor deze wsl ook niet veel van hun waarde behouden. Iemand nog ideeën?
Misschien dat we de ervaringscijfers van Zimbabwe er dan even bij moeten pakken...:-)

Maar ik ben er niet bang voor. Geld is uitermate schaars voor consument en MKB. En onze vriendelijke en betrokken banken zorgen er met hun kerstboom aan woekeropslagen in combinatie met potdichte kluizen wel voor dat geld nog veel schaarser zal gaan worden.

En dan moeten we ook de extreme bezuinigingsdrift van onze overheden even niet vergeten.

Leg je 10.000 euro maar onder de matras. Wellicht koop je er over een paar jaar wel een heel rijtje eensgezinswoningen voor.
[verwijderd]
0
quote:

Paulus29 schreef:

Leg je 10.000 euro maar onder de matras. Wellicht koop je er over een paar jaar wel een heel rijtje eensgezinswoningen voor.
of 1 brood
277 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 923,02 -0,34 -0,04% 13:22
AMX 916,97 -7,47 -0,81% 13:22
ASCX 1.246,22 -0,10 -0,01% 13:07
BEL 20 3.909,33 -7,64 -0,20% 13:22
Germany40^ 18.466,50 -186,17 -1,00% 13:22
US30^ 38.880,10 +8,50 +0,02% 13:21
US500^ 5.348,98 -3,90 -0,07% 13:21
Nasd100^ 19.031,50 +12,60 +0,07% 13:21
Japan225^ 38.611,30 -24,20 -0,06% 13:16
WTI 76,00 +0,43 +0,57% 13:22
Brent 80,23 +0,41 +0,51% 13:21
EUR/USD 1,0891 +0,0001 +0,01% 13:22
BTC/USD 71.297,42 +572,51 +0,81% 13:20
Gold spot 2.332,99 -42,88 -1,80% 13:22
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
BESI 147,900 +4,250 +2,96% 13:06
ASMI 690,800 +15,600 +2,31% 13:06
Philips Koninklijke 24,510 +0,310 +1,28% 13:05
Dalers Laatst +/- % tijd
UMG 28,090 -0,550 -1,92% 13:05
PROSUS 33,720 -0,470 -1,37% 13:05
ArcelorMittal 23,280 -0,270 -1,15% 13:03

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront