Wall Street sluit beweeglijke week positief af

Door ABM Financial News op 3 mei 2024 22:27 | Views: 6.861

Wall Street sluit beweeglijke week positief af
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd in de hoop dat de Federal Reserve de rente dit jaar toch nog gaat verlagen. Of door het bereiken van de inflatiedoelstellingen of als de arbeidsmarkt aanzienlijk verslechtert.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,3 procent tot 5.127,79 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 38.675,83 punten en de Nasdaq noteerde 2,0 procent hoger op 16,156,33 punten.

Op weekbasis won de S&P 500 0,6 procent, steeg de Nasdaq 1,3 procent en ging de Dow Jones index 1,2 procent hoger. 

Het was vrijdag vooral wachten op de banencijfers in de VS. Uit cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Arbeid bleek dat de werkgelegenheid in april is gestegen met 175.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging met 240.000 banen. De werkloosheid steeg van 3,8 procent tot 3,9 procent. En dat viel allemaal toch wat tegen, hoewel de verwachte loongroei juist weer wat meeviel. Maar deze bedroeg nog steeds 3,9 procent op jaarbasis.

Echter, de tegenvallende banengroei in april is nog niet zo alarmerend dat de Fed binnenkort al moet ingrijpen. Daarvoor heeft de centrale bank nog drie tot vier van dit soort cijfers nodig om in de loop van het jaar de rente te kunnen verlagen. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

Volgens ING was het niet heel slecht maar er zijn wel tekenen van verzwakking zichtbaar. "Misschien kreeg Fed-voorzitter Powell een vroege blik op het banenrapport, gezien zijn dovish klinkende persconferentie op woensdag", zei econoom James Knightley, doelend op de toelichting van Powell na het rentebesluit. Volgens Knightley is het geen vreselijk banenrapport, "maar het is de eerste keer sinds lange tijd dat elk onderdeel van het rapport zwakker is dan verwacht."

De markt houdt volgens ING dan ook volledig rekening met een renteverlaging van 25 basispunten in september en een tweede verlaging voor het einde van het jaar, waarmee het totaal zou moeten uitkomen op circa 50 basispunten aan verlagingen in 2024.

Toch waarschuwde Fed-gouverneur Michelle Bowman vrijdag dat een renteverhoging wat haar betreft niet van tafel is, zolang de inflatie in de VS hoog blijft. Eerder deze week leek Fed-voorzitter Jerome Powell bij het rentebesluit juist te hinten dat de markt niet bang hoeft te zijn voor een verhoging.

De kans op een renteverlaging in juni was donderdag nog minder dan 10 procent. Vrijdag steeg die kans naar 14 procent. De kans op een verhoging in juli wordt nu ingeschat op 36 procent en voor september is de kans nu 67 procent, volgens de FedWatch Tool van CME.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag verder aandacht voor de cijfers voor de inkoopmanagers voor diensten in de VS. En dat vertoonde een wat gemengd beeld. De inkoopmanagersindex van S&P Global toonde voor april een lichte groeivertraging tot 51,3, terwijl de inkoopdata van ISM juist op een onverwachte krimp van de Amerikaanse dienstensector wezen. Die index kwam in april uit op 49,4.

De olieprijzen daalden verder en daalde en vat WTI-olie 1,06 procent lager op 78,11 dollar. Op weekbasis was dit een verlies van maar liefst  6,85 procent, het grootste wekelijkse procentuele verlies sinds begin februari.

De rentes daalden weer na het banenrapport. Zo noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente 7 basispunten lager op 4,50 procent en steeg de euro/dollar naar 1,0770.

Stijgers en dalers

Zwaargewicht Apple steeg 6,0 procent, nadat de Amerikaanse techreus, ondanks dat het minder iPhones verkocht, beter dan verwachte winst en omzetcijfers rapporteerde. Apple gaat bovendien voor 110 miljard dollar extra aan eigen aandelen inkopen.

Coinbase verloor 2,5 procent, ondanks dat het Amerikaanse cryptoplatform in het eerste kwartaal de verwachtingen ruimschoots had overtroffen.

Biotech-aandeel Amgen steeg met bijna 12 procent, na het publiceren van beter dan verwachte winstcijfers, en gaf het bedrijf een positieve update over een experimenteel medicijn tegen obesitas. Het concern zei dat het "zeer bemoedigd" was door een tussentijdse analyse van een Fase 2-studie van het injecteerbare afslankmedicijn MariTide.

Expedia verloor ruim 15,3 procent. Het online reisbureau overtrof de verwachtingen, maar verlaagde zijn omzetoutlook voor het hele jaar.

Sectorgenoot Booking steeg juist 3,0 procent, nadat het bedrijf betere cijfers rapporteerde dan verwacht. Chief Executive Glenn Fogel zei dat het bedrijf had gezien dat klanten Booking.com vaker bezochten, waarbij meer reizigers gebruik maakten van hun premium producten.

De aandelen van Block daalde 1,2 procent, nadat het bedrijf bij de opening zo’n 7 procent steeg. Het financiële technologiebedrijf overtrof de winstverwachtingen, aangezien de omzet in het eerste kwartaal met 19 procent steeg, gestimuleerd door Bitcoin.

Cloudflare daalde 16,4 procent. Dit nadat het concern beter dan verwachte resultaten rapporteerde, echter vielen de verwachtingen voor heel 2024 flink tegen.

De aandelen van DraftKings daalden bijna 3 procent. Dit ondanks dat het bedrijf een beter dan verwachte omzet en winst rapporteerde en de verwachting voor 2024 naar boven bijstelde.

De aandelen van Live Nation-entertainment stegen met ruim 7 procent, dankzij de beter dan verwachte omzet in het eerste kwartaal. Het management zei dat het in 2025 een sterk stadionjaar verwacht en een aanhoudende groei in het aantal concertbezoekers.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
jan de vakman
4
Ja, reken er maar op dat de FED de rente gaat verlagen, want anders gaan zij en Amerika failliet aan niet meer te torsen rentelasten, bij hun extreme begrotingstekorten!!
Bij mij was het ook weer onweer op de beurs, Shell zou normaal gesproken minstens 5% moeten stijgen, bij zo'n prachtige set cijfers en vooruitzichten, maar, helaas, pindakaas, beleggers hadden geen enkele waardering voor al dat moois en zetten de energiereus 1,67% lager, deze week, olie daalde dan wel stevig, maar gas ging omhoog, Shell mag wel kerosine voor allerlei snoepreisjes leveren, maar voor de rest moeten ze opzouten, vindt tegenwoordig, de zeer hypocriete klimaatmassa!!
Grote spelbreker was van de week Aperam, de moeilijke RVS markt is nog lang niet voorbij en resulteerde zelfs in een kwartaal verlies, de rem op electrische auto's en nu ook op warmtepompen, zullen de vraag naar RVS wel geen goed doen, de recyklingtak, draaide wel goed, bij Dalm is geen sprake van mineur, al is aluminium weg gelopen van RVS, al met al verloor Aperam 6,88%, dat was grote tegenvaller nr2, al wist ik al wel, dat meevallen waarschijnlijk, niet in het vat zat!!
Besi ging gisteren als een speer, maar op weekbasis, was het ook hagel en onweer, hij gaf 3,87% prijs, terwijl gebruikers van chips toch klinkende cijfers presenteren, misschien gaat die zwaluw van gisteren zomer maken bij mijn secund love!!
Ook KPN was de kluts kwijt, hij ging 2,04% nat, Apple verkocht dan wel minder mobielen, maar die Chinees, des te meer, dus mag KPN toch gewoon leveren, toch maar op de plank houden, denk ik!!
Gelukkig had ik ook nog wat groens in de aanbieding, Unilever schreef 1,14% bij en begint leuk in de richting van Abraham te gaan, nou dan mogen ze wel een feestelijk extra dividend geven, als dat gaat lukken, want als eerste particulieren mogen wij, met een variabel stroomcontract boete gaan betalen, voor het jarenlange wanbeleid van onze regeringen, op het gebied van energie, een compleet plaatje van kortzichtigheid en domheid!!
De gele trui ging naar ING, die wel beloond werd voor zijn hele mooie cijfers en ja, die zijn deels verdiend met fossiel, nou van hun mooie slotdividend, kan je toch zeker een goede bruikbare, betaalbare thuisbatterij opsparen, daar zitten we best wel met smart op te wachten, want dan is het overvolle stroomnet direct van de baan, ING koerste 6,63% hoger, maar dat kon niet voorkomen, dat ik rake klappen kreeg, de AEX won 0,54%, ik verloor 2,5%, ik doe mijn best, want ING staat bij mij al maanden bovenaan op het kooplijstje, ook al om meer balans in de porto te brengen en de aanhouder wint, ten slotte, zal ik maar denken!!
Vandaag de tuin los maken, want hij is weer best dicht geregend en als er geen zuurstof in de grond kan, dan groeit het niet en daar is het nu juist toptijd voor!!
Morgen rusten van de arbeid en heerlijk de blik omhoog, aandacht voor Goed dat nimmermeer vergaat, we herdenken , morgen, de bevrijding van Nazi Duitsland, op de rustdag vieren we de overwinning op de grootste vijand van alle mensenkinderen, de duivel, door onze HEILAND, alle rede om dit dankbaar te herdenken, elke week en HEM eer en lof toe te zingen, liefst op verhoogde toon!!
Als maandag dat mineurgedoe verder gaat, voor mij, dan dreigt een beursfaillisement, maar Warren zei; Kwaliteit komt altijd boven drijven, dus moet Shell en Aperam, met betere vooruitzichten en Besi idemdito, toch weer groene seinen krijgen en vrolijk hoger gaan, we houden dus gewoon moed!!, SJALOOM!!!
boer
0
Ja Jan alfen afgelopen week goed gestegen door dat ze weer zijn begonnen met de transformatie huisjes ik heb er wel weer vertrouwen in op naar de €60
jan de vakman
0
Ja, boer, de klimaataandelen hadden er best zin in, van de week en ja, Alfen was de topspeler, nu moeten ze wel van heel laag komen natuurlijk en het grote wringpunt van deze bedrijven, is de winstgevendheid, op het ogenblik, draait groen, alleen nog maar enigszins op vette overheids subsidies, die in veel gevallen voor een zeer onevenwichtig vraag en aanbodspel zorgen!!, VAARTWEL ALLEN!!!
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

AEX 913,25 -0,31 -0,03% 17 mei
AMX 953,09 -0,67 -0,07% 17 mei
ASCX 1.224,60 +5,98 +0,49% 17 mei
BEL 20 4.004,80 +9,70 +0,24% 17 mei
Germany40^ 18.716,50 +12,08 +0,06% 17 mei
US30^ 39.995,10 0,00 0,00% 17 mei
US500^ 5.302,48 0,00 0,00% 17 mei
Nasd100^ 18.540,20 0,00 0,00% 17 mei
Japan225^ 38.732,00 0,00 0,00% 17 mei
WTI 79,51 0,00 0,00% 17 mei
Brent 83,87 0,00 0,00% 17 mei
EUR/USD 1,0870 +0,0003 +0,03% 17 mei
BTC/USD 67.020,90 +1.534,05 +2,34% 01:56
Gold spot 2.415,21 0,00 0,00% 17 mei
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
UMG 28,740 +0,580 +2,06% 17 mei
ING 16,524 +0,298 +1,84% 17 mei
Philips Koninklijke 25,870 +0,460 +1,81% 17 mei
Dalers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.241,200 -41,000 -3,20% 17 mei
PROSUS 35,785 -0,840 -2,29% 17 mei
IMCD 139,400 -3,250 -2,28% 17 mei