Voorkom deze vijf beleggingsfouten | Belegger.nl

Vijf fouten die beleggers vaak maken

Door Belegger.nl op 22 aug 2016 om 10:45 | Views: 7.731

Vijf fouten die beleggers vaak maken

U hoeft fouten niet altijd zelf gemaakt te hebben om ervan te kunnen leren. Ook andermans fouten vormen een wijze les. Check onderstaande onhandigheden die beleggers vaak uithalen, knoop ze in uw oren en voorkom dat u zich er zelf ook 'schuldig' aan maakt.

1. Onvoldoende focus hebben

Er zijn wereldwijd miljoenen beleggingsproducten te koop. Denk - naast aandelen - maar eens aan indextrackers, turbo's (sprinters en speeders), certificaten en opties. Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer kunt zien, moet u uw beleggingsuniversum beperken.

Leg voor uzelf vast welke indices of producten u gaat volgen en misschien kopen. U mist zo misschien kansen in producten die u niet intensief volgt, maar u maakt ook minder fouten door onoplettendheid. Kortom: laat u niet gek maken.

2. Te vroeg winst nemen

Een bekend beursgezegde luidt: er is nog nooit iemand arm geworden van winst nemen. Klopt, maar er is wel heel veel winst misgelopen door te snel winst nemen. Te snel verkopen - om de winst maar veilig te stellen - is één van de meest gemaakte fouten van beleggers.

Wat is dan wel het juiste moment om een papieren winst om te zetten in keiharde euro's? Het beste is om vooraf met uzelf een boven- en een ondergrens af te spreken. Dus dat als een aandeel of beleggingsfonds boven of onder een bepaalde koers staat, u in ieder geval een deel van die positie verkoopt. Waar u die grenzen stelt hangt vooral af van uw beleggingshorizon.

3. Angst om verlies te nemen

Nog een beleggersspreuk: cut your losses and let your profits run. Dat wil zeggen dat u verlies moet durven nemen als uw ideeën niet uitkomen. Vraag u dus steeds af hoeveel geld u maximaal wilt verliezen en neem verlies als u op dit bedrag zit. Een heel moeilijke, want u eigen ongelijk toegeven is een van de lastigste onderdelen van het beleggingsproces. Stap over uw trots heen en verkoop als uw stoploss-niveau is bereikt.

4. Te veel emoties hebben

Volgt u bij het beleggen te veel uw gevoel, dan kan dat een bedreiging zijn voor uw rendement.

Waarom zijn vrouwen, die over het algemeen meer op gevoel beleggen, dan doorgaans toch betere beleggers dan mannen? Dat komt doordat mannen in de regel meer risico nemen bij beleggen, net als in het verkeer.

Probeer dus te beleggen met klinische precisie: volgens plan en zonder teveel afgeleid te worden door uw gevoel. Een manier om uw emoties onder controle te krijgen, is uw beleggingsbeleid op papier te zetten.

5. Alleen vooruitkijken

Zeker, beleggen is vooruitkijken, maar om te weten of uw beleggingsstrategie werkt, moet u af en toe terugkijken op uw transacties en die analyseren. Zo voorkomt u dat u steeds dezelfde fout maakt.

Lees ook: Drie beleggingsfouten om te mijden

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.