Zonne-energie koopkans voor beleggers

Door Robert Schuckink Kool op 14 juni 2018 16:00 | Views: 1.325

Zonne-energie koopkans voor beleggers

Aandelen van ondernemingen die actief zijn in de zonne-energiesector stegen het afgelopen jaar hard. Recent was er echter een correctie. De oorzaak: in China worden subsidies voor de sector verder afgebouwd. Toch zou dit denk ik juist wel eens een mooie koopkans kunnen zijn voor beleggers.

Immers, de duurzame energiemarkt heeft subsidies steeds minder nodig. Het volgende hoofdstuk in de gigantische energietransitie die wereldwijd gaande is, is namelijk al aangebroken. Neem China, waar ik het net over had. Geen land ter wereld heeft in zo'n korte tijd zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als China. Alleen vorig jaar kwam er al voor een recordhoeveelheid van meer dan 50 gigawatt aan vermogen in China bij. Dat is meer dan de helft van alle nieuw gebouwde zonne-energiecentrales in de wereld in 2017.

Het is natuurlijk meer dan begrijpelijk dat in China zo gigantisch veel zonne-energiecapaciteit wordt geïnstalleerd. 

Kostprijs steeds lager

Het land heeft enorm veel energie nodig en wil zoveel mogelijk onafhankelijk zijn van derden voor de energiebehoefte. En zonne-energie wordt door voortdurende innovaties steeds efficiënter en de kostprijs ervan steeds lager.

Op steeds meer plekken in de wereld duikt de kostprijs van elektriciteit die is opgewekt met zonne-energie onder die van elektriciteit die met fossiele energie wordt opgewekt. En over 2 jaar, in 2020, is dat volgens gerenommeerde onderzoeksbureaus overal het geval! Dan is het eigenlijk een simpel rekensommetje, waarbij zonne-energie het gewoon wint. Mede daarom hebben de beleidsbepalers in China besloten de subsidies op zonne-energie verder te verlagen. Net als in Duitsland een aantal jaar geleden gebeurde. 

Teken van volwassenheid

Ook toen was er trouwens een schrikreactie van beleggers. En dat bleek inderdaad achteraf gezien een mooi instapmoment te zijn. Het zou me, zoals ik al zei, niets verbazen als dat ook nu het geval zal blijken te zijn. Juist ook omdat er nog vele jaren flinke groei zal zijn bij duurzame energie. Er is immers geen andere keuze: de energietransitie gaat niet opeens stoppen. We moeten met z’n allen overstappen op duurzame energie.

Het verschil met enkele jaren geleden is alleen dat steeds meer particulieren en bedrijven het ook graag willen. Simpelweg omdat je met duurzame energie goedkoper uit bent. Daarom is het alleen maar een teken van volwassenheid en kracht van de zonne-energiemarkt dat na Duitsland ook het protectionistische China nu de subsidies in deze sector afbouwt.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur van Trend Invest

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.