AkzoNobel gehalveerd: koopkans?

Door Belegger.nl op 23 maart 2020 12:45 | Views: 11.339

AkzoNobel gehalveerd: koopkans?

De koers van verffabrikant AkzoNobel is zo goed als gehalveerd. Natuurlijk is het bedrijf niet immuun voor de coronacrisis, maar overdrijft de markt niet een beetje? Dat vraagt analist Martin Crum van de IEX Beleggersdesk zich af. 

“Er zijn maar bitter weinig aandelen die zich staande weten te houden in wat we nu een bearmarkt mogen noemen. Ook AkzoNobel heeft rake klappen te verduren gekregen”, begint hij.

Manisch-depressieve markt

Volgens de analist laten de markten nu ‘manisch-depressief’ gedrag zien. “De manische periode werd ongeveer een maand geleden afgesloten: de AEX noteerde toen rond de 625 punten en Akzo was volgens de markt toen circa 90 euro per aandeel waard."

"Beleggers betaalden dus meer dan 20 keer de winst voor wat een – deels  - cyclisch aandeel is. Wij pleitten in dat pre-Covid-19 tijdperk er al voor om posities af te bouwen, omdat de waardering niet reëel was.”

Beleggers slaan door naar andere kant

Inmiddels slaan diezelfde beleggers door naar de andere kant. “Ze prijzen het aandeel op ruwweg 11 keer de verwachte winst 2021. En ook dat is niet reëel.”

Crum wijst erop dat het aandeel de nodige kwaliteiten heeft. “AkzoNobel heeft een goedgevulde kaspositie van bijna 3 miljard euro en een sterke balans: het bedrijf heeft amper schulden.”

"Daarnaast blijft in een ‘normale’ wereld verf toch nodig. Het is misschien geen eerste levensbehoefte, maar laten we niet vergeten dat de wereld wel degelijk doordraait, zij het op een lager pitje.”

Vooruitzichten

Hoe zijn nu de vooruitzichten? “Bij de Beleggersdesk verwachten we een matig eerste kwartaal, een slecht tweede kwartaal en een herstel in Q3. Bij dit basisscenario gaan we er van uit dat de het virus nog voor de zomer onder controle is gebracht”, schrijft de analist. 

Of dat gaat lukken moet nog blijken, maar volgens de analist zijn er enkele hoopvolle signalen uit China waardoor de Beleggersdesk voorlopig blijft vasthouden aan dit scenario.

Waardering te laag

Al met al vindt hij dat de verfreus te laag gewaardeerd is. “Akzo behoort tot de grootste verffabrikanten ter wereld en is zeer solide gefinancierd. Daar hoort een reële waardering bij.”

“Een multiple van 14 of 15 keer de winst met een dividendrendement van 3% zou schappelijk zijn. Ons koersdoel ligt tussen de 65 en 70 euro. Voldoende upside dus bij de huidige koers van rond de 48 euro. Voor beleggers die voorbij de corona-ellende durven te kijken, is dit bedrijf een interessante optie.”

Lees ook: Tips voor succesvol beleggen in aandelen met lage prijzen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.