El-Erian: Faillissementen vormen grootste bedreiging voor marktrally

Door Belegger.nl op 12 augustus 2020 11:20 | Views: 4.330

El-Erian: Faillissementen vormen grootste bedreiging voor marktrally

Mohamed El-Erian - hoofdadviseur bij Allianz - ziet een golf van bedrijfsfaillissementen als het grootste risico voor de rally op de aandelenmarkt.

De coronacrisis heeft de spanningen tussen China en de VS naar de achtergrond verdreven. Het is niet meer het politieke risico, de grootste bedreiging vormt nu een faillissementsgolf. Als die uitblijft ziet El-Erian sterke technische steun voor de markten, meldt CNBC.

Spanningen tussen de VS en China lopen weer op, met name door China’s beleid in Hongkong, maar ook de aanpak van TikTok en WeChat door president Trump. Desondanks blijven de aandelenmarkten in opperbeste stemming. De S&P500 noteert nog maar 1% onder de recordstand van 19 februari.

Opmars kan nog wel even voortduren

Volgens El-Erian wordt de marktrally gedreven door technische factoren, waardoor aandelen blijven stijgen terwijl het coronavirus nog steeds om zich heen grijpt. Hoewel hij ervan overtuigd is dat er een grens zit aan deze technische steun, kan de opmars van de aandelenmarkten nog wel even voortduren.

El-Erian voorspelde correct dat de corona-uitverkoop zou voortduren totdat een bearmarkt werd bereikt. Over herstel is hij voorzichtig; hij maakt zich zorgen over de structurele economische schade die tot een aanzienlijke faillissementsgolf kan leiden.

Fed machteloos

Faillissementen gaan van liquiditeitsproblemen op de korte termijn naar solvabiliteitsproblemen op de lange termijn. Als dat gebeurt, loopt de werkloosheid problematisch op en krijg je een kapitaalwaardevermindering: het bedrijf is minder waard dan de aandelen. En al het geld van de Federal Reserve kan veel, maar niet de markten door dat proces heen loodsen.

Ook een 'plateaufase' in de economie neemt de dreiging van faillissementen niet weg. Volgens El-Erian is er economische groei nodig om weer op gang te komen. "We moeten terug naar een V-vormig herstel in plaats van een wortalachtig patroon, waarbij we naar boven klimmen en dan afvlakken", stelt de voormalige topbestuurder van Pimco.

Bekijk hierna: Vice-voorzitter Fed optimistisch over herstel

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.