Rally of crash? Hier moet u op letten

Door Belegger.nl op 18 januari 2021 11:00 | Views: 12.053

Rally of crash? Hier moet u op letten

De beurzen zijn 2021 voortvarend begonnen, maar zal dat ook zo blijven? Een goede manier om inzicht te krijgen in toekomstige beursbewegingen is door te kijken naar het sentiment onder kleine beleggers, volgens The Motley Fool.

Daar is in de VS een mooi overzicht van. De American Association of Individual Investors (AAII) stelt zijn twee miljoen leden al dertig jaar lang elke week dezelfde vraag: welke richting denken ze dat de aandelenmarkt de komende zes maanden op zal gaan?

De beleggersgroep publiceert de resultaten van deze rondgang in zijn AAII Investor Sentiment Survey.

Bekijk ook de IEX Bull/Bear sentimentsindicator

In de loop der jaren is de gemiddelde meting ongeveer 40% bullish geweest, 30% bearish en 30% neutraal. Dat komt overeen met de opwaartse beweging van de aandelenmarkt sinds het einde van de jaren tachtig.

Sentiment draaide pas in november

Beleggers begonnen 2020 redelijk optimistisch. Dat draaide volledig om vanwege het coronavirus, waardoor beleggers maandenlang twijfelden over de duurzaamheid van het herstel op de markten. Ongeveer de helft van de ondervraagden zei bearish te zijn, terwijl slechts 20% tot 35% van de beleggers bullish was. 

Dat sentiment begon pas in november te draaien. De AAII Investor Sentiment Survey van 12 november gaf aan dat 56% optimistisch was over de markt, en 25% pessimistisch. Dat waren de gunstigste cijfers in meer dan twee jaar. Sindsdien zegt zo’n 40% van de kleine beleggers optimistisch te zijn.

De laatste cijfers waren zelfs zeer positief. Zo zei 54% van de beleggers bullish te zijn, terwijl 27% bearish was en 19% neutraal.

Voorafgaand aan crash veel optimisten

Jammer genoeg voor de stieren heeft de AAII Investor Sentiment Survey het in het verleden wel eens bij het verkeerde eind gehad. Het onderzoek vond voor het eerst plaats in 1987, een jaar waarin de beurs crashte. In de maanden daaraan voorafgaand steeg het aantal optimisten naar 66%, terwijl slechts 6% van de kleine beleggers pessimistisch was.

Na de crash zei slechts 20% van de ondervraagden optimistisch te zijn. Ook daar hadden kleine beleggers het bij het verkeerde eind, want na de crash van 1987 volgde een sterke opleving in de markt.

Dotcombubbel

Of neem 2000, het jaar van de dotcombubbel. In de eerste week van dat jaar was 75% van de beleggers bullish en slechts 13% bearish. Medio 2002 was het sentiment veel meer bearish dan bullish. Wat volgde was een sterk herstel van de beurzen.

En soms heeeft het AAII-onderzoek het bij het rechte eind. Veel kleine beleggers bleken bijvoorbeeld vanaf het begin van 2008 al grote twijfel te hebben over de richting van de markt.

Opperbeste stemming

Hoewel het onderzoek u weinig inzicht verschaft over wat de markt gaat doen, geven de resultaten u wel een goed inzicht in wat beleggers denken.

Op dit moment zijn beleggers in een opperbeste stemming over de markt. Historisch gezien zou dat kunnen duiden op een neergang. Dat zou kunnen gebeuren in 2021, of niet. Het is in elk geval verstandig om goed voorbereid te zijn.

Lees ook: 'Overmoedige nieuwe beleggers afgestraft'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.