Forum: Koffiekamer » Wereldindex vs landenindices » Pagina: 44 | Belegger.nl

Wereldindex vs landenindices

897 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 39 40 41 42 43 44 45 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
marique
0
quote:

'Belegger' schreef op 17 okt 2019 om 20:23:


(...)
Die ETF's worden vaak geroemd om hun diversificatie en lage kosten. Dat laatste is dan ten opzichte van actief beheerde fondsen.
Aan de andere kant neemt het extra effect van diversificatie af, naarmate je meer posities in portefeuille hebt. Daarbij rekent een ETF jaarlijks beheerkosten, laat ik voor het gemak even uitgaan van 25bp voor een wereld ETF. Bij grotere portefeuilles loopt dit aardig op.
(...)
Maar voor de vermogende particulier kan het vanuit kostenoogpunt lonen om zelf diversificatie aan te brengen d.m.v. stockpicking. Voor mijn situatie vind ik het prima werken met ETF's.


Historisch gezien hadden de meest gangbare beleggingsfondsen ook geen hoge kosten. Die volgden namelijk ook de bekende indexen, zonder dat ze daarvoor relatief hoge "auteursrechten" moesten betalen aan indexbedenkers als MSCI. Dat ze wél hoge kosten rekenden naar de beleggers/participanten was gewoon makkelijk verdiend geld. Gelukkig hebben ETF-aanbieders als Blackrock een eind gemaakt aan het lucratieve verdienmodel van de voormalige beleggingsfondsen.

Overigens begrijp ik niet zo goed waarom veel forumleden altijd maar wijzen op het verschil in kosten tussen het ene ETF en het andere. Wat je m.i. doen moet is kijken hoe groot het rendementsverschil is tussen het ETF en de achterliggende index. Hoe kleiner dat verschil, hoe beter.


Stockpicking versus ETF-beleggen?
Hmm... ik doe beide. ETF's voor wereldwijd beleggen en stockpicking voor aandelen in EU-landen. Kan niet zeggen dat stockpicking zoveel beter rendement oplevert dat het de inspanning van het volgen van bedrijven rechtvaardigt. Is voor mij vooral studieopject. Maar misschien sijpelt onbewust het geleerde daarvan door naar mijn keuze voor bepaalde ETF's.

'Belegger'
0
Jullie hebben gelijk dat je niet alleen naar de kosten moet kijken. Eerder heb ik aangegeven dat ik denk dat er een markt zou kunnen zijn voor een soort maatwerk ETF's. Daar zou men dan ook iets extra's voor kunnen rekenen.

Een Turbo of Sprinter is in wezen een gestandaardiseerd Structured Product. Zo denk ik dat een (sterk) vereenvoudigde / uitgeklede versie van wat men in onderstaand artikel beschrijft, interessant zou kunnen zijn voor een grotere groep. Bijvoorbeeld in de vorm van een (soort) ETF waar je bepaalde elementen kunt selecteren of uitsluiten, zoals ik eerder heb aangegeven.
www.juliusbaer.com/insights/en/wealth...
marique
0
'Belegger'
Je bedoelt, bijvoorbeeld, een World-etf waarbij de belegger zelf de gewichten (regio, sector, factor, enz.), kan kiezen?

Technische uitvoerbaarheid geen probleem, lijkt me. Maar wel andere problemen. Hoe meer gepersonaliseerd hoe duurder omdat de kostenvoordelen van uniform index tracking wegvallen. En als aanbieder van een volledig aanpasbaar etf mag je hopen dat de belegger een zorgvuldig overdachte keuze maakt. Zo niet dan krijg je allerlei ellende als de rendementen zwaar tegenvallen. Koerskompas revisited, zeg maar.

Ik denk dus dat zo'n volledig gepersonaliseerd etf niet gaat lukken. Niet geschikt voor de belegger die zelf niet wil kiezen. Overbodig voor de belegger die graag zelf keuzes maakt. Want die vindt zijn weg wel in de rijke verscheidenheid aan beschikbare etf's.

Overigens, zo'n op persoonlijke voorkeur toegespitste beleggingsvorm bestaat al, zij het in primitieve vorm en met beperkte keuze. Namelijk fondsen als Offensief, Neutraal en Defensief die de bekende fondshuizen aanbieden.
En ook MSCI doet zijn best met o.a. de Multifactor-index.
'Belegger'
0
Dat is wat ik bedoel.

Zorgplicht is een belangrijk onderdeel om een product in de markt te zetten. Het gaat wat ver om hierover in detail te treden, maar ik kan wel mijn persoonlijke mening geven. Als iemand bijvoorbeeld 5 of 10 ETF's koopt en de rendementen vallen tegen t.o.v. een wereld ETF, zou je in principe dezelfde discussie kunnen voeren. Verder zijn er mensen die altijd overal voor gecompenseerd willen worden. Dan stel ik de retorische vraag of die mensen ook negatief gecompenseerd willen worden als ze dikke winst op een positie maken.

Terug naar de ETF's. Er zijn natuurlijk heel veel ETF's maar je bent ook afhankelijk van je broker. Zo zocht ik een Europees Health Care ETF, maar dat gaat niet via mijn broker. Uiteindelijk heb ik een wereld HC gekozen en een Zwitserland ETF met grote posities in Roche en Novartis. Ik krijg er ook Nestlé bij plus wat andere blue chips die op zich ook wel passen binnen het defensieve dat ik hiervoor zocht. Maar het is niet precies wat ik zocht. Ander voorbeeld is Cummunication Services. Het oude Telecom en de (in 2018?) toegevoegde Facebook en Alphabet etc. zie ik toch als twee verschillende groepen bedrijven met elk hun eigen positionering en waardering.

In een ander draadje ging het over het terugvorderen van buitenlandse dividendbelasting. Bedankt voor je bijdrage over Think. Weet jij misschien hoe andere aanbieders die veelal zijn gevestigd in Ierland hiermee omgaan?
Leefloon
0
quote:

marique schreef op 30 okt 2019 om 11:39:

En als aanbieder van een volledig aanpasbaar etf mag je hopen dat de belegger een zorgvuldig overdachte keuze maakt. Zo niet dan krijg je allerlei ellende als de rendementen zwaar tegenvallen. Koerskompas revisited, zeg maar.

Ik denk dus dat zo'n volledig gepersonaliseerd etf niet gaat lukken.

Overkoepelend vooral niet omdat een beheerder de naam niet zal willen verbinden aan willekeurige individuele keuzes van willekeurige voorbijgangers.
marique
1
quote:

'Belegger' schreef op 30 okt 2019 om 18:10:


(...)
Er zijn natuurlijk heel veel ETF's maar je bent ook afhankelijk van je broker. Zo zocht ik een Europees Health Care ETF, maar dat gaat niet via mijn broker. Uiteindelijk heb ik een wereld HC gekozen en een Zwitserland ETF met grote posities in Roche en Novartis. [1]
(...)
In een ander draadje ging het over het terugvorderen van buitenlandse dividendbelasting. Bedankt voor je bijdrage over Think. Weet jij misschien hoe andere aanbieders die veelal zijn gevestigd in Ierland hiermee omgaan? [2]

[1]
Ook niet deze op Euronext?
Lyxor STOXX Europe 600 Healthcare UCITS ETF - Acc
AMUNDI ETF MSCI EUROPE HEALTHCARE UCITS ETF

[2]
@Hythloday heeft het voor iShares uitgezocht en kon aantonen dat iShares 96% van ingehouden dividendbelasting terugvordert.

Lyxor etf's zijn synthetisch. Lyxor moet dus d.m.v. optieconstructies er voor zorgen dat het totaalrendement in de pas blijft met dat van de index.

Verder weet ik er weinig van af. Het enige wat zeker is, is dat dividendlekkage voor veel schatkisten een welkome meevaller is. Voor beleggers dus een tegenvaller.
'Belegger'
0
[1] Je bent ook afhankelijk van je broker, daarom zitten deze twee er voor mij niet in.

[2] Dat van iShares is mooi. Als ik het goed begrijp bedraagt de dividendbelasting in Ierland 20%, maar zijn uitkeringen uit fondsen (ETF's) vrijgesteld dus 0%.
JosTM
0
Heb weer een update geplaatst van mijn maandoverzicht van beleggingsfondsen, indexfondsen en ETF's:
www.vanwent.nl/Info/TopFondsen.html

Technologie blijft hoog scoren over de laatste 1 - 5 jaar.
En wereldwijd indexbeleggen blijft de eenvoudigste en succesvolle keuze.
Hythloday
0
quote:

marique schreef op 31 okt 2019 om 11:47:[2]
@Hythloday heeft het voor iShares uitgezocht en kon aantonen dat iShares 96% van ingehouden dividendbelasting terugvordert.


Het volgende heb ik geschreven:

Ik heb van drie ETF's berekend hoeveel niet terug te vorderen bronbelasting werd ingehouden:

1. Euro Stoxx 50: de ETF ontvangt 95,3% netto van het bruto dividend op grond van belastingverdragen van Ierland met de diverse landen.

2. Wereldwijdbeleggend dividendfonds: deze ETF ontvangt 87,3% netto van het bruto dividend.

3. Amerikaans dividendfonds: deze ETF ontvangt 86,1% netto van het bruto dividend.

(bron: jaarverslag iShares 2018)

www.iex.nl/Forum/Topic/1359713/3/ETF-...
marique
0
WW-pf per 1/11-19

Oktober was negatief voor Consumer Staples met daling van +25,7% naar +22,0%.
Healthcare licht verbeterd van +14,2% naar +17,8%.

Bijlage:
marique
0
etf overzicht per 1 november 2019

In de maand oktober enkele opvallende rendementsontwikkelingen.

Positief:
World Healthcare
World Value
Europe Automobiles & Parts

Negatief:
World Consumer Staples
Europe Food & Beverage

En Europe benchmark scoort zomaar eens een keer beter dan World benchmark.

Bijlage:
'Belegger'
0
Had ik zomaar je overzichten gemist. Voor Health Care hoef je vooralsnog niet specifiek in Europa te zijn.
marique
0
Eén maand, oktober in dit geval, zegt niet veel. Maar de terugkeer van factor Value is opvallend en tegelijkertijd ook de terugval van Consumer Staples en Utilities.

'Belegger'
0
Utilities vond ik daarvoor wel sterk gestegen voor zo een defensieve sector. Ik heb het idee dat daarin de afgelopen maanden een soort zekerheidspremie in de prijzen is gaan zitten als gevolg van een vlucht naar veilige havens. Dat is wat ik denk en niet meer dan dat.

Value deed het een tijd minder en het is niet vreemd dat er dan een keer een rebound komt. Timing daarvan is erg lastig zoals bekend.

We hebben het vaker over Health Care gehad en ook dat de Amerikaanse verkiezingen daarin een behoorlijke rol kunnen gaan spelen. Maar voor hetzelfde geld valt dat allemaal mee en blijft Amerika het goed doen.

Consumer Staples was mij ook al opgevallen afgelopen maand. Daar heb ik ook geen verklaring voor.
marique
1
WW-pf

Verkocht:
SPDR World Consumer Staples voor € 33,15.
Rendement ytd +22,9%
Rendement op aankoop mei 2018 +20,8%

Aankoop:
iShares MSCI World Quality Factor voor € 35,43

Motief: minder defensief/waarde, meer offensief/groei

'Belegger'
0
Verkoop je dan je hele "wissel" portefeuille Consumer Staples en koop je Quality met een single trade?

Bij Quality denk ik niet meteen aan offensief/groei. Jou kennende zeg je dat niet zomaar, dus ik ben wel benieuwd naar het achterliggende verhaal. Zie ook pagina 6 van dit rapport.
www.msci.com/documents/1296102/847335...
marique
1
quote:

'Belegger' schreef op 11 nov 2019 om 16:25:


[1] Verkoop je dan je hele "wissel" portefeuille Consumer Staples en koop je Quality met een single trade?

[2] Bij Quality denk ik niet meteen aan offensief/groei. Jou kennende zeg je dat niet zomaar, dus ik ben wel benieuwd naar het achterliggende verhaal. Zie ook pagina 6 van dit rapport.
www.msci.com/documents/1296102/847335...


[1] Deze WW-pf is een testmodel. De orders zijn dus fictief maar wél waarheidsgetrouw. Aankopen en verkopen altijd in één order. In praktijk is bij liquide etf's een grote order geen probleem. Privé doe ik het soms in 2 stappen met enige dagen tussenruimte. Mijn ervaring is dat eind van de middag de beste tijd is om een order uitgevoerd te krijgen. Hangt af van de opgegeven limiet. Privé zet ik die meestal op niveau van NAV.

[2] Ik ben niet altijd even consequent in wat ik zeg. Of, positief gezegd, dankzij voortschrijdend inzicht keer ik terug van dwaalwegen :-).
Punt is dat ik eigenlijk al geruime tijd van Cons. Staples af wil. Goede sector voor bear market maar achterblijvend in bull market. Ik heb de indruk dat de angst voor recessie(s) enigszins is weggeëbt. En dat, ondanks de teruggezakte winstgevendheid van bedrijven, de beurs alweer vooruitloopt op toekomstig herstel.

Hoogste tijd dus om het defensieve Cons.St. te vervangen door een wat meer offensieve positie. Ben het met je eens dat Quality niet echt als offensief/groei moet worden gekenschetst. Maar zie jij een beter alternatief?

NB
Nog maar kort geleden, augustus, heb ik Industrials vervangen door het meer defensieve Min.Vola. Dat bedoel ik dus met niet consequent, dwaalweg en voortschrijdend inzicht.'Belegger'
0
[1] Hoe doe jij dat met Net Asset Value (NAV)? Ik zie bij mijn broker gewoon een orderboek.

[2] Je zoekt minder defensief, maar niet echt offensief. Dat is mij duidelijk. Van de factoren vind ik Quality zo gek nog niet. Het sluit volgens mij het meeste aan bij de welbekende Buffet, voor wat het waard is.

Je haalde laatst Think aan (nu VanEck). Heb jij wel eens een Equal Weight ETF vergeleken met een factor tilt?

Naast de ETF's heb ik wat Shell en AMG gekocht. Eigenlijk wil ik ook in semi-conductors. Ik zat eerder in Besi, maar heb dat achteraf gezien veel te snel verkocht en ben terughoudend bij de huidige koersen.
marique
0
[1] Oeps, heb even gecheckt bij Binck. Maar die geeft nu geen NAV.
iShares, Lyxor en SPDR geven de NAV van vorige dag. Heb je dus niks aan.
Nu ga ik twijfelen. Kan best zijn dat ik bij recente orders niet naar de NAV heb gekeken maar de koers tussen bied en vraag in. In ieder geval doe ik dat altijd bij de iShares op de DAX omdat Binck daarvoor geen real time koersen afgeeft.

Heb de VanEck etf's nooit grondig bekeken. Alleen een vluchtige blik vwb koersontwikkeling.

Besi heb ik privé gehalveerd, enige weken terug. Aarzel nu om helemaal af te bouwen. Ik koop liever Umicore dan AMG.

897 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 39 40 41 42 43 44 45 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 614,24 +8,62 +1,42% 24 jan
AMS25-24h 611,65 -2,59 -0,42% 24 jan
AMX 937,92 +6,13 +0,66% 24 jan
ASCX 1.051,63 +11,53 +1,11% 24 jan
BEL 20 4.002,84 +24,54 +0,62% 24 jan
BRX20-24h 3.975,62 -27,22 -0,68% 24 jan
Germany30^ 13.506,20 +117,78 +0,88% 09:25
Dutch15-index 16.838,41 +230,19 +1,39% 24 jan
Euro30-index 19.508,02 +221,39 +1,15% 24 jan
US30# 28.952,89 -41,51 -0,14% 24 jan
US500# 3.291,69 -3,33 -0,10% 24 jan
Nasd100# 9.126,89 -14,58 -0,16% 24 jan
Japan225# 23.629,19 -197,99 -0,83% 24 jan
New York WTI spot 56,22 +0,59 +1,06% 22 jul
Gold World Spo... 1.571,80 +8,55 +0,55% 24 jan
EUR/USD 1,1025 -0,0031 -0,28% 24 jan

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 835,200 +23,000 +2,83% 24 jan
ASML 270,650 +6,150 +2,33% 24 jan
RELX 24,290 +0,540 +2,27% 24 jan
Dalers Laatst +/- % tijd
ING 10,220 -0,034 -0,33% 24 jan
ABN AMRO BANK N.V. 15,790 +0,005 +0,03% 24 jan
Vopak 48,660 +0,070 +0,14% 24 jan

Nieuws Forum

'Vertrouwen beleggers loopt op'
pietje-2005 op 25-jan-20 08:56
1
'Bod op IHC past in strategie HAL'
objectief op 25-jan-20 08:07
7
Eerste Europese gevallen coronavirus ...
peter545 op 25-jan-20 03:03
33
Zorgen om coronavirus wegen op Wall S...
boomer92 op 25-jan-20 02:09
9
Stevige plussen op beurzen Europa
wt69 op 24-jan-20 23:59
22