De favoriete aandelen van Jos Versteeg voor 2018 | Belegger.nl

Kooplijst 2018: Jos Versteeg

Door Belegger.nl op 25 dec 2017 om 10:00 | Views: 40.094

Kooplijst 2018: Jos Versteeg

In de Belegger.nl Kooplijstjes-competitie mag een beursexpert als Jos Versteeg van InsingerGilissen natuurlijk niet ontbreken. Ook hem vragen we daarom naar zijn drie favorieten voor 2018.

Versteeg gaat voor SBM Offshore, Ahold Delhaize en General Electric. 

SBM Offshore

"In het algemeen verwacht ik dat olie een interessant thema wordt volgend jaar”, steekt de analist van wal. “De prijs zal verder gaan herstellen, niet tot fenomenale hoogtes maar er zit zeker potentieel. De olievelden voor de kust van Brazilie, die onder de zoutvelden liggen, zijn erg aantrekkelijk om te exploiteren. De olie die daar vandaan komt, is namelijk al rendabel vanaf 35 euro. De helft van de vloot van SBM Offshore ligt daar, maar vanwege de fraudezaak met de Braziliaanse overheid mochten ze geen nieuwe opdrachten aannemen. Het lijkt erop dat er een deal komt, en dat zou erg gunstig zijn, omdat ze dan weer kunnen tenderen daar voor de kust."

"Veel beleggers vinden SBM een grote teleurstelling. Er is natuurlijk qua management veel mis gegaan, maar in wezen is SBM een goed bedrijf. Er wordt hard gewerkt om de kwaliteit hoog te houden. Kijk eens naar de orderportefeuille, die maar liefst 17 miljard dollar beslaat en de constante kasstromen. Als je dat combineert met de stijgende vraag naar FPSO's (opslag- en productieplatforms) en de stijgende olieprijzen, is dit aandeel voor deze prijs gewoon een prima deal. Wij hebben een koersdoel van 17,50 euro." (Bekijk hier de actuele koers.)

Ahold Delhaize

"Wellicht wat saai, maar ook Ahold Delhaize is een voorbeeld van een kwalitatief goed bedrijf voor een redelijke prijs. Ze genereren een vrij hoge hoge kasstroom, en hoeven geen hoge investeringen te doen. Het mooie is dat Ahold pas hoeft te betalen als de leveranciers betaald hebben. Ze hebben wat last van de lage inflatie, maar die gaat naar verwachting wat oplopen volgend jaar. Dat zal niet veel zijn, maar het gevaar van deflatie is in ieder geval geweken, en dat is voor supermarkten positief."

"Halverwege dit jaar werd het aandeel fors afgestraft vanwege de overname van Whole Foods door Amazon. Veel beleggers dachten: nu is het klaar met Ahold. Maar dat is veel te kort door de bocht. Natuurlijk gaat een steeds groter deel van de consumentenuitgaven online, maar denk je echt dat iedereen via internet verse groenten en fruit gaat bestellen? Amazon is zonder twijfel zeer sterk in internetverkopen, maar een supermarkt is toch echt een ander segment. Ahold probeert het zelf ook via internet, hoewel dat nog niet echt van de grond komt. Bol.com loopt daarentegen wel weer ontzettend goed."

"Al met al vind ik het bedrijf bij de huidige koers niet duur; het is naar mijn mening te ver weggezakt. Ik vind het zeker meer dan 20 euro waard." (Bekijk hier de actuele koers). 

General Electric

"Dit kwaliteitsbedrijf bestaat al meer dan 100 jaar. Onlangs is het dividend verlaagd, wat slechts twee keer eerder is gebeurd; tijdens de Depressie en in 2009. Ook werd bekend dat bij de Power-divisie maar liefst 12.000 ontslagen vallen. Dit zorgt voor angst onder beleggers; zij denken: de bouw van gasturbines, die tijd is wel een beetje voorbij. Een gasturbine bouw je voor 40 jaar, waarom zou ik nog voor zo’n periode op fossiele brandstoffen inzetten?"

"Maar voorlopig zijn alternatieve bronnen als wind en zon nog steeds moeilijk, vooral wat opslag betreft. Stabiele toevoer van energie zal nog jaren nodig zijn. Als General Electric gesaneerd heeft en zich aangepast heeft aan de kleinere markt, kan het daar zeker nog een mooie rol spelen."

"Naast turbines zit GE ook in heel aantrekkelijke markten, zoals healthcare. Ze maken onder andere MRI-scanners en bieden ook de onderhoudscontracten aan, vergelijkbaar met hoe Philips dat doet. Deze divisie is sterk en veel minder problematisch dan Power. Daarnaast is ook de luchtvaartsectie succesvol. Alleen die twee onderdelen vind ik al de moeite waard."

"Het aandeel is enorm afgestraft dit jaar; GE heeft maar liefst de helft van zijn beurswaarde verloren. Ik vind dat overdreven voor zo’n sterke naam. In het geval je wacht totdat je een kwaliteitsbedrijf voor een lage prijs kunt kopen, dan is dit voor GE mijns inziens het moment."

Bekijk hier alle kooptips voor 2018:

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.