Dit stond in Buffetts brief aan aandeelhouders

Door Belegger.nl op 24 februari 2020 13:45 | Views: 9.444

Dit stond in Buffetts brief aan aandeelhouders

Hij is er weer: de jaarlijkse brief van de Amerikaanse superbelegger en miljardair Warren Buffett, aan aandeelhouders van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway. 

Beleggers over de hele wereld kijken elk jaar reikhalzend uit naar de brief van Buffett, die bekend staat om zijn wijsheid op het gebied van investeren en waardeschepping.

Zo is de koers van Berkshire Hathaway tussen 1965 en 2019 gemiddeld met 20,3% per jaar gestegen. Dit in vergelijking met een samengestelde winst van 10% op jaarbasis voor de S&P 500 (inclusief dividenden) over ditzelfde tijdsbestek.

In totaal is het aandeel Berkshire sinds 1965 met maar liefst 2744,062% gestegen, terwijl de S&P 500 tijdens dezelfde periode met 19,8% is toegenomen.

De brief

In zijn brief over het jaar 2019 praat Buffett over investeringscriteria, de terugkoop van aandelen en zijn vooruitzichten op de lange termijn voor aandelen.

The Motley Fool lichtte drie hoogtepunten uit:

1. Wat Warren Buffett zoekt in een investering

De voorkeur van Buffett is de afgelopen jaren wel iets veranderd. Een aantal jaar geleden was hij bepaald geen fan van technologieaandelen, maar nu wordt de grootste positie in de aandelenportefeuille van Berkshire ingenomen door het aandeel Apple. 

Maar de fundamentele criteria die Buffett in bedrijven zoekt - of het nu gaat om bedrijven die in hun geheel of via aandelen van beursgenoteerde bedrijven kunnen worden gekocht - zijn over het algemeen wel decennialang hetzelfde gebleven.

Zoals Buffett in zijn laatste aandeelhoudersbrief aangeeft, zoekt hij naar drie criteria: “Ten eerste moeten ze een goed rendement verdienen op het materiële nettovermogen dat nodig is om het bedrijf te runnen. Ten tweede moeten ze worden geleid door bekwame en eerlijke managers. Ten slotte moeten ze beschikbaar zijn tegen een redelijke prijs.”

2. Aandeleninkoop is zinvol, maar alleen voor de juiste prijs

Een voordeel van een teveel aan cash bij bedrijven is dat het kan worden gebruikt om aandeelhouderswaarde op te bouwen door het betalen van dividend, het herinvesteren in het bedrijf, het doen van strategische overnames en zelfs het terugkopen van aandelen.

Veel bedrijven wenden zich vaak tot aandeleninkoop als een manier om kapitaal terug te geven aan de aandeelhouders, maar besteden helaas weinig aandacht aan de koers van de aandelen wanneer ze deze kopen en terugtrekken. Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger kopen alleen aandelen in voor een zinvolle prijs.

"Na verloop van tijd willen we dat het aantal aandelen van Berkshire daalt,” schreef Buffett. “Als de prijs-kwaliteitskorting, zoals we die inschatten, groter wordt, zullen we waarschijnlijk agressiever worden in het kopen van aandelen," aldus Buffett. "Echter, we zullen de koers echter op geen enkel niveau oppompen."

In 2019 kocht Berkshire het hele jaar door ongeveer 1% van zijn aandelen in, tegen prijzen die Buffett en Munger 'redelijk gunstig' vonden. Berkshire besteedde in totaal ongeveer 5 miljard dollar aan deze inkopen.

3. Buffett is - onder voorbehoud - bullish op aandelen 

Zoals altijd onthield Buffett zich van economische voorspellingen, inclusief speculatie over de rentestand. Maar als bestuursvoorzitter van Berkshire zei hij wel dat zolang de rentevoeten in de buurt van hun huidige niveau blijven, het bijna zeker is dat aandelen mettertijd veel beter zullen presteren dan langlopende, vastrentende schuldinstrumenten. Maar:

“Die rooskleurige voorspelling komt met een waarschuwing: Alles is mogelijk met de aandelenkoersen van morgen. Af en toe zullen er grote dalingen in de markt zijn, misschien wel van 50% omvang of zelfs groter.”

Maar zelfs als dit gebeurt, zei Buffett dat hij er nog steeds van overtuigd is dat "dankzij de samengestelde wonderen van de beurs aandelen een veel betere langetermijnkeuze zullen zijn, mits beleggers hun emoties in toom weten te houden."

Lees verder: Warren Buffett zet in op deze 3 sectoren

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.